Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδα: Ψήφος εμπιστοσύνης σε τράπεζες και χρηματιστήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδα: Ψήφος εμπιστοσύνης σε τράπεζες και χρηματιστήριο

Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδα: Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας για την έκβαση των εκλογών της 21ης Μαΐου

Τις εκτιμήσεις της για τις εκλογές της 21ης Μαΐου περιγράφει σε νέο της report η Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η έκπληξη και η επενδυτική βαθμίδα να έρθει ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στην πτώση του πληθωρισμού και την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, τη συνεχή στήριξη από την το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα επιτρέψουν τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φθάσει σε επενδυτική βαθμίδα το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά αν η ανάπτυξη αποδειχθεί ισχυρότερη των προσδοκιών μας, θα μπορούσαμε να δούμε της αναβάθμιση σε investment grade ήδη από το 2ο εξάμηνο του 2023.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Morgan Stanley σημειώνει πως τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε πτωτική πορεία, στην Ελλάδα συντελείται μια απότομη διόρθωση, με τον πληθωρισμό στο 4,6% ετησίως τον Μάρτιο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό φέτος, από το 9,6% το 2022 στο 3,8% το 2023. Από την άλλη πλευρά, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, (όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη), κυρίως εξαιτίας των τιμών των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των τιμών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ενόψει μιας ακόμη ισχυρής τουριστικής περιόδου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις