Δριμύτατες επικρίσεις για την ακριβή στέψη του Καρόλου

ΚΟΣΜΟΣ

Δριμύτατες επικρίσεις για την ακριβή στέψη του Καρόλου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άρση Γιαννέλου

Τουρισμός και ψυχαγωγία βλέπουν τα έσοδα τους να εκτοξεύονται

09.05.2023 | 13:30
Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος

Η γκρίνια για την ακριβή στέψη του Καρόλου όπου οι μισοί Βρετανοί δεν ήθελαν να αναλάβει το κράτος τα έξοδα των τελετών αλλά να καλύψει η βασιλική οικογένεια τις δαπάνες από τη μεγάλη της περιουσία έρχεται να συμπληρωθεί και από τους οικονομολόγους οι οποίοι εκτιμούν ότι η στέψη του μονάρχη θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τη βρετανική οικονομία.

Βροχή οι απαισιόδοξες προβλέψεις από τους οικονομολόγους

Οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, καθώς προβλέπουν μείωση ΑΕΠ κατά 0,7% τον Μάιο και ελαφρά συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο, εξαιτίας των δαπανών και της συρρίκνωσης των εργάσιμων ημερών. Ο οικονομολόγος της Bloomberg Economics, Νταν Χάνσον, το πάει ένα βήμα παραπέρα και προβλέπει ανάλογη μείωση του ΑΕΠ και για τον Ιούνιο. Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος της ING, εκτιμά πως η μικρή αυτή πτώση θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά το ΑΕΠ της Βρετανίας το β΄ τρίμηνο.

Ο Σαντζάι Ράτζα, οικονομολόγος της Deutsche Bank Βρετανίας, προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% τον Μάιο, η οποία θα οδηγήσει σε μικρή μείωση συνολικά για το β΄ τρίμηνο. Μείωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο εξαιτίας των δύο πρόσθετων τραπεζικών αργιών που οφείλονται στη στέψη εκτιμά και η συμβουλευτική Pantheon Macroeconomics. Το πρωτόκολλο του βασιλικού οίκου πλήττει και δεύτερη φορά τη Βρετανία μέσα σε ένα χρόνο τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, σε μια συγκυρία που η χώρα αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό – παραμένει σε διπλάσια ποσοστά – με τα νοικοκυριά να μην μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Τουρισμός και ψυχαγωγία βλέπουν τα έσοδα τους να εκτοξεύονται

Την ίδια ώρα πάντως οι διοργανωτές της τελετής στέψης εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας πάνω από ένα δισ. στερλίνες, χάρη στη στέψη του Καρόλου. Το παλάτι του Μπάκινγχαμ δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει το κόστος της στέψης του Βασιλιά Καρόλου, “εν ευθέτω χρόνω”. Ορισμένοι κλάδοι όπως ο τουριστικός και της ψυχαγωγίας έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη. Εκτιμάται ότι 1 εκατ. τουρίστες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παρακολουθήσουν την μεγαλειώδη τελετή. Ο φορέας τουρισμού VisitEngland εκτιμά ότι τα έσοδα θα αγγίξουν τα 1,3 δισ. ευρώ και θα δώσουν την απαραίτητη “ένεση” ρευστότητας και στον βρετανικό ξενοδοχειακό κλάδο, που ταλαιπωρήθηκε την περίοδο της πανδημίας και τώρα πλήττεται από τις υψηλές τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.

383 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμώνται τα κέρδη στον τουριστικό κλάδο για το τριήμερο καθώς η 8η Μαΐου έχει κηρυχθεί εθνική εορτή ενώ στα 120 εκατ. στερλίνες υπολογίζεται το κέρδος των παμπ από την κατανάλωση μπίρας. Μεγάλα κέρδη αναμένεται να εχει η Mars Wrigley’s Celebrations, γνωστή για τις σοκολατένιες δημιουργίες της έφτιαξε μια σοκολατένια προτομή του Καρόλου, σε φυσικό μέγεθος.

«Μarks & Spencer»

Το «Μarks & Spencer», μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ρουχισμού και ειδών σούπερ μάρκετ, αναμένει ότι θα πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κουτιά με επετειακά μπισκότα αλλά και 255.000 μέτρα σημαιάκια, για τα χιλιάδες υπαίθρια πάρτι που έγιναν σε όλη τη χώρα. Οι αλυσίδες Tesco και Waitrose ξεπούλησαν τα κέικ, σάντουιτς και άλλες λιχουδιές εμπνευσμένες από τη στέψη του Καρόλου. Ενδεικτικό της φρενίτιδας που επικράτησε είναι το “φρένο” που μπήκε στις πωλήσεις του λούτρινου αρκούδου, Lewis Bσear, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον εορτασμό. Το κατάστημα John Lewis αναγκάστηκε να βάλει όριο αγοράς – δύο αρκουδάκια από κάθε νοικοκυριό – προκειμένου να αντιμετωπίσει τη πρωτοφανή ζήτηση.

“Χασούρα” για τις επιχειρήσεις η εθνική αργία της Δευτέρας. Σημείο τριβής αποτέλεσαν οι πρόσθετες αργίες που συνόδευσαν το τελετουργικό της στέψης καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εθνική αργία της Δευτέρας θα αντιστρέψει το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να έχουν σημαντική χασούρα.

Exit mobile version