Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τα οικονομικά δώρα Μητσοτάκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα οικονομικά δώρα Μητσοτάκη

Όσο υπάρχει προσωπική διαφορά και από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους

Του Γιώργου Αυτιά

1.Τριετίες

Για τις τριετίες είπε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες.

2. Φόρος επιτηδεύματος

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε και θέλω να φτάσουμε στο σημείο να το μηδενίσουμε υπό μία προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε συμμορφωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση…Από τη στιγμή που θα έχουμε εργαλεία που θα μας εξασφαλίσουν ότι μπορούμε να φορολογήσουμε με δικαιοσύνη φορολογική ύλη δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τέλος επιτηδεύματος…

3. Προσωπική διαφορά

Για την προσωπική διαφορά, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται. «Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει και θα συνεχίσει την πολιτική αυτή ότι μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά. Όσο υπάρχει προσωπική διαφορά και από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Γιατί οι συντάξεις θα αυξηθούν και του χρόνου… Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά εμείς, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις…

4. Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετική πρώτη ανταπόκριση, που είναι απολύτως λογικό. «Μιλούσα συχνά με νέα παιδιά και νέα ζευγάρια και μου έλεγαν τον πόνο τους», ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από την οικογένειά τους. «Δημιουργούμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, για παλαιότερα σπίτια έως το 2007, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαινιστούν παλαιά διαμερίσματα, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του δανείου να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ όσο θα πλήρωνε κάποιος για το ενοίκιο. Εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός, είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος, εφόσον τρέξει καλά και έχει τη θετική ανταπόκριση».

5. Πρώτη κατοικία

Για την α’ κατοικία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πώληση των δανείων στα funds.  «Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας, έχουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αρχίζει και τρέχει», με κούρεμα οφειλών. Αναβιώνουν οι 120 δόσεις και διευκολύνσεις για όσους δημιούργησαν χρέος την περίοδο της πανδημίας. Η ΝΔ θέλει να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά όχι να αναβιώσει το πρόβλημα του «δεν πληρώνω» και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

6. Επενδυτική βαθμίδα

Έχουμε πετύχει συνολικά 12 αναβαθμίσεις. Θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε πριν τις εκλογές, αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος το 2023…

7. Δωρεάν φάρμακα

Δεν θα πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. Δεν πρέπει όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ να πληρώνουν φάρμακα, οριστικό τέλος…

8. Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Θα ξαναδούμε και το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων… Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν μία πραγματικότητα. Βοηθούν το τουριστικό μας προϊόν. Δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση του εργαλείου αυτού και να είναι σε βάρος της ανάγκης των νέων να αποκτήσουν μία στέγη σε προσιτή τιμή…

9. Φτηνά δάνεια επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική κρίση, ενώ ανέφερε ότι 60.000 επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτόν, επειδή τη δουλειά της αξιολόγησής τους θα την κάνει η αναπτυξιακή τράπεζα. «Αυτό ενεργοποιείται άμεσα και θα γίνει τον επόμενο μήνα…», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

«Η οικονομική πολιτική πέτυχε γιατί μειώσαμε τους φόρους, στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα…Πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δε θέσαμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα…Έρχονται και λένε για το περιβόητο μαξιλάρι των 37 δισ. που μας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα. Είναι γύρω στα 40 δισ. έχοντας διαθέσει παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια, για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα και στοχεύοντας και θα πετύχουμε το στόχο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023…», επεσήμανε.

10. Ακρίβεια-Καλάθι νοικοκυριού

Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας και ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το “Καλάθι του Νοικοκυριού” σε μεγάλο βαθμό έχει δουλέψει. Λύνει το πρόβλημα; Προφανώς όχι, αλλά δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας για όσο διάστημα διαρκεί η πληθωριστική έξαρση. Με προτεραιότητα πάντα τους πιο ευάλωτους». «Η Ελλάδα έχει ακρίβεια, αλλά έχει και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός. «Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, περισσότερες υπηρεσίες στον e-καταναλωτή, ενημέρωση για την αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης», ανέφερε.

11. Κάρτα αγορών

Το market pass ήταν μια στήριξη για το σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει μαγική λύση. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», είπε, εξηγώντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε πτώση των τιμών. Αναφερόμενος στα τρόφιμα, σημείωσε ότι η λύση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, που επιτεύχθηκε με τα εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί.

12. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου». Έκανε μάλιστα λόγο για ψέματα μετά μουσικής, όσον αφορά στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

13. Αυξήσεις συντάξεων

«Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις εντός δύο μηνών», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να παρέμβει στον σκληρό πυρήνα του κράτους. «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί. Και πρέπει να πληρώνει», είπε, όσον αφορά στη ρύθμιση για την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης.

Έως 30.000 € αναδρομικά λόγω παράλληλης ασφάλισης

Πάνω από 30.000 ευρώ αναδρομικά αναμένεται να λάβουν έως τον Μάιο ή το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι κάποιοι από τους χιλιάδες συνταξιούχους που δικαιούνται προσαύξηση στις συντάξεις τους λόγω παράλληλης ασφάλισης. Ήδη, το αναγκαίο για τον υπολογισμό των ποσών λογισμικό σύστημα έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί στα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΦΚΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται οι πρώτες προσαυξήσεις. Το στοίχημα βέβαια είναι να καταβληθούν και τα αναδρομικά, καθώς υπάρχουν ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι που αναμένουν την προσαύξηση της σύνταξής τους, λόγω παράλληλης ασφάλισης κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου, για σχεδόν 7 χρόνια. Βάσει του σχεδιασμού, οι εκκρεμότητες, που σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τις 15.000 ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους των συνταξιούχων ξεπερνούν τις 60.000, θα έχουν εκκαθαριστεί έως το τέλος Μαΐου. Πρόκειται για προσαυξήσεις σε συνταξιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Έλαβαν τη μία, κύρια σύνταξή τους, εκκρεμεί όμως από τότε ο υπολογισμός του ποσού που θα έρθει να προστεθεί στο αρχικό ύψος της κύριας σύνταξης λόγω παράλληλης απασχόλησης. Και αυτό γιατί οι ασφαλισμένοι δικαιούνται, για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους έως το 2016, προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα δοθεί επιπλέον στη σύνταξη, καθώς πλήρωναν εισφορές ταυτόχρονα σε δύο Ταμεία.

Πρόβλεψη που δεν είχε μέχρι πρότινος υλοποιηθεί

Η πρόβλεψη αυτή του νόμου δεν είχε μέχρι πρότινος υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΦΚΑ υπήρχαν προβλήματα στον σχεδιασμό αλλά και στην εφαρμογή του κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων, που έβλεπαν – ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα– άλλες συντάξεις να βγαίνουν σημαντικά νωρίτερα και η δική τους να καθυστερεί για χρόνια. Βέβαια, η επιλογή του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ ήταν να ξεμπλοκαριστούν πρώτα οι συντάξεις εκείνων που δεν είχαν κανένα εισόδημα, εκτιμώντας ότι στις περιπτώσεις της παράλληλης οι συνταξιούχοι λάμβαναν τουλάχιστον την πρώτη τους σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις χιλιάδες αυτές εκκρεμείς αιτήσεις έχουν ήδη «ξεπαγώσει» εκείνες που προέρχονται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κ.λπ.) ή το Δημόσιο. Μέχρι τον Μάιο, σειρά θα πάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης σύνταξης για μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς. Έτσι, τα ποσά που οφείλονται κυμαίνονται κατά μέσον όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους οφείλονται αναδρομικά που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Κι αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), έπρεπε να περάσουν 83 μήνες, δηλαδή σχεδόν επτά χρόνια, για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των προσαυξήσεων στους χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία απονομής των οφειλομένων.

Παράδειγμα

Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ4), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μεικτά. Παράλληλα, ο συνταξιούχος θα λάβει 38.746,41 ευρώ αναδρομικά, μεικτά (478,61 ευρώ x 81 μήνες = 38.767,41 ευρώ). Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μεικτά. Θα λάβει δε και αναδρομικά 30.121,47 ευρώ (371,87 ευρώ x 81 μήνες = 30.121,47 ευρώ μεικτά).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις