Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σπυρόπουλος: Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με αυστηρές προϋποθέσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος: Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με αυστηρές προϋποθέσεις

Σπυρόπουλος: Τι προτείνει για το ιδιωτικό χρέος, την ενέργεια και την ενίσχυση του εισοδήματος.

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 τάσσεται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, υπό τον όρο βέβαια ότι θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για το τι ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι βασική προϋπόθεση είναι να μην μείνουν στην εξαθλίωση τα δημόσια πανεπιστήμια. Η δεύτερη να μην πούμε πανεπιστήμια, κολλέγια με δύο αίθουσες και δύο καθηγητές, οι οποίοι δεν είναι πιστοποιημένοι, χωρίς βιβλιοθήκες, εργαστήρια και κάμπους. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αναλύοντας το πρόγραμμα του κόμματος στην οικονομία, τονίζει την θέση του για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών προκειμένου να υποχρεωθούν να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες

Μιλώντας στο podcast ΒΑΒΕΛ στέκεται στο θέμα του φόρου μερισμάτων. «Εκεί που ήτανε 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να φορολογεί τον πλούτο, το πήγε στο 10 και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το πρώτο μέτρο που έκανε ήταν να το πάει στο 5. Ίσως δούμε και εκεί ένα πιο αναλογικό σύστημα φορολόγησης, θα μπούνε περισσότερες κλίμακες, ώστε και οι μικροεπενδυτές να μη λένε, δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε λίγο από το μέρισμα μας, αλλά πραγματικά να υπάρχει μία φορολόγηση δίκαιη, έτσι ώστε να αισθάνεται και ο φτωχός ότι δεν φορολογείται μόνο αυτός».

Μείωση του εισοδήματος των πολιτών

Για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, που όπως λέει, έχει μειωθεί ραγδαία και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, προτείνει αντί των έκτακτων που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, να περάσουμε στις μόνιμες ενισχύσεις. Αναφέροντας χαρακτηριστικά την μείωση του ΦΠΑ, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση των συντάξεων με την επαναφορά του ΕΚΑΣ και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος. Δίνοντας τους δηλαδή τη δυνατότητα να αυξήσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

«Λεηλασία» της ιδιωτικής περιουσίας

Ο ίδιος στέκεται στο θέμα του ιδιωτικού χρέους, κάνοντας λόγο «για λεηλασία που γίνεται με τα σπίτια και τα δάνεια, ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας», επισημαίνοντας τις ευθύνες και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. «Ήταν αυτοί που σαν κυβέρνηση άνοιξαν την πόρτα στα ξένα funds. Και αυτό δεν το λέω εγώ, δεν το λέει το ΠΑΣΟΚ. Το λέει ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα, ο κύριος Τσακαλώτος και μάλιστα επιχειρηματολογούσε για το ποιους λόγους έπρεπε να μπουν τα funds, να πάρουν τα δάνεια» σημειώνει και προσθέτει, «αυτά λοιπόν δεν τα ξεχνάμε και οριστικά φυσικά την ταφόπλακα έβαλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς λοιπόν τι ερχόμαστε και λέμε; Ότι πρέπει να υπάρχει ξανά ένας καινούργιος νόμος που με κριτήρια, αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα δίνει τη δυνατότητα της προστασίας πρώτης κατοικίας εκείνων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα». Αναφέρεται μάλιστα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Όταν πλέον πάνω από το 45% των πολιτών δίνουνε σχεδόν το μισό τους μισθό απευθείας στο ενοίκιο πάει να πει ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορεί ένα νέο ζευγάρι να τα βγάλει πέρα, δεν μπορεί να κάνει οικογένεια, δεν μπορεί να σκεφτεί το μέλλον του. Είχε λοιπόν τη δυνατότητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει χιλιάδες νέες κατοικίες, όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ισπανία, έτσι ώστε να τις νοικιάζουμε. Δε θα τις χαρίζαμε. Αλλά με χαμηλό ενοίκιο».

Πλαφόν στην λιανική ενέργειας

Στο τομέα της ενέργειας επανέρχεται στην ανάγκη επιβολής πλαφόν στην λιανική, αλλά και ανάπτυξης των φιλικότερων μορφών ενέργειας. Όπως είπε, «να μπορεί ένας αγρότης να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό είτε στη στέγη είτε στο χωράφι μας δίπλα, το οποίο να το χρησιμοποιήσει για τις ενεργειακές ανάγκες μειώνοντας το κόστος παραγωγής». Καταλήγει με την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συνδεθούν όλες αυτές οι ΑΠΕ. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ αυτή τη στιγμή είναι υπερφορτωμένο. Δεν μπορούν να συνδεθούν άλλοι. Ο κύριος Μητσοτάκης λοιπόν είχε στα χέρια του το ταμείο ανάκαμψης. Δεν επέλεξε να αναβαθμίσει το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις