Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Με το βλέμμα στραμμένο στον Άρειο Πάγο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στον Άρειο Πάγο

Αναβρασμός στη δεξιά πολυκατοικία

Γράφει η Άρση Γιαννέλου
Δημοσιογράφος

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η διαδικασία ανακήρυξης των κομμάτων που θα συμμετάσχουν τελικά στις εκλογές του 2023. Την απόφαση θα πάρει το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Οι εργασίες της διάσκεψης ξεκίνησαν από προχθές, μετά και την απόρριψη της αίτησης που είχε καταθέσει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη για εξαίρεση τριών δικαστών που τους κατηγορούσε για αμεροληψία και για προπαρασκευαστικές ενέργειες με σκοπό να αποκλειστεί το κόμμα του από τις εκλογές.

Κρίνεται η ”τύχη” Κασιδιάρη

Μαζί, θα κριθεί η νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος “Έλληνες” του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μέχρι τελευταία στιγμή επιχειρούσε να βρει διέξοδο από την τροπολογία Βορίδη.  Στο ”μικροσκόπιο” των Αρεοπαγιτών θα τεθεί και το “ΕΑΝ”, το κόμμα του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος αρχικά τέθηκε επικεφαλής των «Ελλήνων» αλλά αιφνιδίως αποφάσισε να ηγηθεί του “ΕΑΝ” που είχε ιδρύσει ο ίδιος.

Αναβρασμός στη δεξιά πολυκατοικία

Αναβρασμός επικρατεί στα δεξιά της δεξιάς καθώς έχει ανακοπεί η συμμετοχή των κομμάτων σχηματισμών Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και Λατινοπούλου. Ενώ εκτός εκλογικής κούρσας έμεινε το κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου που έχασε τη δυνατότητα συμμετοχής του. Μένουν τα κόμματα των Βελόπουλο και Τζήμερου – Κρανιδιώτη οι οποίοι και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διεμβολίσουν τους “ορφανούς” ψηφοφόρους. Την ίδια ώρα Βελόπουλος και Μπογδάνος τονίζουν την ανάγκη συνασπισμού των κομμάτων που κόπηκαν ή αναμένεται να κοπούν από τον Άρειο Πάγο προκειμένου να κατέβουν ως συνασπισμός δυνάμεων στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

Αγωνία στα κόμματα

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν υπομνήματα προς τον Άρειο Πάγο, ζητώντας να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, στοιχειοθετώντας ότι ο φυλακισμένος Χρυσαυγίτης είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος «Έλληνες», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την τροπολογία που ψήφισαν στη Βουλή. Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα κρίνει πολλά για την εκλογική αναμέτρηση καθώς αν επιτρέπει η κάθοδος Κασιδιάρη στις εκλογές βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την είσοδό του στη Βουλή. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 3% κάτι που σημαίνει μια ενδεχόμενη επτακομματική Βουλή δυσκολεύει την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. «Το λέω με βαριά καρδιά» είπε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 λίγες ώρες πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου δηλώνοντας πάντως ότι πρέπει να συντριβεί στην κάλπη. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε ανάρτησή του ισχυρίστηκε ότι τυχόν αποκλεισμός του θα είναι αντιδημοκρατικός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις