Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαύρη Κλεοπάτρα Netflix: Απίστευτο, η Αίγυπτος απαντά στην πλατφόρμα!
ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Κλεοπάτρα Netflix: Απίστευτο, η Αίγυπτος απαντά στην πλατφόρμα!

Μαύρη Κλεοπάτρα Netflix: Για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση» μιλούν οι αιγυπτιακές αρχές - «Τα αγάλματα είναι η καλύτερη απόδειξη της μακεδονικής καταγωγής της»

Το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου στρέφεται με ανακοίνωσή του με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Netflix, το οποίο θα μεταδώσει ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζεται η αρχαία βασίλισσα Κλεοπάτρα ως μαύρη. Στην ανακοίνωση το υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων μιλά για «πλαστογράφηση της αιγυπτιακής ιστορίας» και για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση». Όπως δείχνει με ιστορικά στοιχεία ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου, η Κλεοπάτρα ήταν «ανοιχτόχρωμη και με ελληνικά χαρακτηριστικά».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «τα έργα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της και της μακεδονικής καταγωγής της». Σχετικά με τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, που θα προβληθεί στις 10 Μαΐου και στην οποία η ηθοποιός που υποδύεται την Κλεοπάτρα έχει αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα, ο δρ. Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας, αναφέρει ότι ο η εμφάνιση της ηρωίδας με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι «πλαστογράφηση της αιγυπτιακής ιστορίας και κατάφωρη ιστορική παρανόηση».

Για τον ίδιο οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι θα έπρεπε να αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, όταν κάνουν τέτοιου είδους ντοκιμαντέρ και ιστορικές ταινίες που θα παραμείνουν μάρτυρες για τους πολιτισμούς και την ιστορία των εθνών. Αναφέρεται δε σε πολλά έργα τέχνης και απεικονίσεις σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν τα πραγματικά της -ελληνικά- χαρακτηριστικά της βασίλισσας.

Στην αντεπίθεση η σκηνοθέτιδα της σειράς με τη μαύρη Κλεοπάτρα: Απίθανο να ήταν λευκή

Η σκηνοθέτιδα της σειράς ου Netflix, «Queen Cleopatra», που δείχνει ως μαύρη την Κλεοπάτρα, υπερασπίστηκε δημόσια την επιλογή της, να μην είναι λευκή η πρωταγωνίστρια, ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε. Συγκεκριμένα, η Τίνα Γκαράβι έγραψε άρθρο στο variety.com και ανέφερε πως «ήταν λοιπόν η Κλεοπάτρα μαύρη; Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν λευκή όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με τους εαυτούς μας για το χρώμα και την εσωτερικευμένη λευκή υπεροχή με την οποία μας έχει γαλουχήσει το Χόλιγουντ».

Επίσης, η σκηνοθέτιδα σημείωσε ότι η κληρονομιά της Κλεοπάτρας είχε αποδοθεί στους Έλληνες, τους Μακεδόνες και τους Πέρσες, διερωτώμενη αν οι αντιδράσεις δεν αφορούσαν μόνο το γεγονός ότι σκηνοθέτησε μια σειρά που παρουσιάζει την Κλεοπάτρα ως μαύρη, αλλά και ότι «ζήτησα από τους Αιγύπτιους να δουν τους εαυτούς τους ως Αφρικανούς και είναι έξαλλοι μαζί μου γι’ αυτό». Σημειώνεται, πως έχουν ξεσπάσει σοβαρές αντιδράσεις με την επιλογή της, με αρκετούς να αναφέρουν πως διάλεξε μαύρη ηθοποιό για εμπορικούς λόγους.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις