Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

16

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μητσοτάκης Ξάνθη: Οι εκλογές, ο Τσίπρας και το μήνυμα στην Τουρκία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης Ξάνθη: Οι εκλογές, ο Τσίπρας και το μήνυμα στην Τουρκία

Μητσοτάκης Ξάνθη: Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Ξάνθη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα απλώνεται συνεχώς, παρά λυσσασμένες αντιδράσεις όσων τον πολεμούν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης-Στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κωνσταντίνος Μπένης». Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου νωρίτερα επισκέφθηκε την Καβάλα και στη συνέχεια το εργοστάσιο Sunlight στην Ξάνθη.

Μητσοτάκης: Εμείς γεμίζουμε τις αίθουσες, όχι σαν τον Τσίπρα στα Χανιά

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη γεμάτη αίθουσα με μία… μπηχτή στον Αλέξη Τσίπρα. «Εμείς δεν έχουμε δυσκολία να γεμίζουμε τέτοιες αίθουσες και να ξεπερνούμε δυσκολίες. Ο Τσίπρας πήγε να μιλήσει στα Χανιά στην ίδια πλατεία με εμένα. Ηταν να μιλήσει στις 19:00 και μίλησε στις 20:30 γιατί δεν γέμιζε την πλατεία. Εμείς τέτοια προβλήματα δεν έχουμε», είπε.

«Τέσσερα χρόνια τώρα θεμελιώνουμε τη χώρα που θέλουμε. Εχουμε χτίσει τους πρώτους ορόφους και προσπαθούμε να ολοκληρωθεί αυτή η αναγέννηση που θέλουμε για να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη. Γι’ αυτό λέμε ”ναι” σε μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή και ”όχι” στο ”δεύτερη φορά στη συμφορά”», ξεκίνησε να λέει στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μία φορά πως ο φράχτης θα υψωθεί, παρά τα εμπόδια που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, πέρα από το μεταναστευτικό, στάθηκε και στο Λιμενικό, αλλά και στις Ενοπλες Δυνάμεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα Rafale που αποκτήθηκαν και τις φρεγάτες Behlara που είναι υπό κατασκευή (αναμένονται από το 2025). «Η στρατηγική συμμαχία μας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία είναι ιδιαίτερης σημασίας ακόμη και για τη Θράκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η χώρα έχει ξεκινήσει θαλάσσιες έρευνες για τον «φυσικό μας πλούτο».

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, έτοιμοι να συζητήσουμε για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε: «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν εδώ ειρηνικά κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα του Ελληνα πολίτη και θέλω να πω στους γείτονές μας: οι σχέσεις μας δεν πρέπει να έχουν θέση στην ένταση της προεκλογικής μάχης. Ούτε να δηλητηριάζονται με μύθους γύρω από τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την Ιστορία και τις συνθήκες. Ούτε αλλάζοντας στον χάρτη με κόκκινο χρώμα νησιά και περιοχές που ήταν, είναι και θα είναι πάντα γαλάζιες».

«Πρώτοι βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις την κίνησή μας, να προκαλείς. Πρώτοι ήμασταν εμείς και βοηθήσαμε τον τουρκικό λαό απέναντι σε μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Δεν γίνεται την ίδια ώρα που αναγνωρίζεις αυτή την κίνηση καλής θέλησης, την ίδια ώρα να προκαλείς. Για αυτό και θέλω από εδώ, από την Ξάνθη, να επαναλάβω τις καθαρές μας θέσεις. Είμαστε συνεπείς, δεν είμαστε αφελείς. Στην κάθε επιθετικότητα απαντάμε με ετοιμότητα. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο, αλλά αγκαλιάζουμε πάντα και ανταποδίδουμε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη βασική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είμαστε όμως πάντα απρόθυμοι να ανεχτούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι με τη σειρά της η άλλη όχθη του Αιγαίου να φανεί προσεκτική στις λέξεις της και ελπίζω αληθινή στις προθέσεις της. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούμε με χαρά σε οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης», πρόσθεσε. «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Εδώ στη Θράκη γεφυρώνονται οι διαστάσεις τόσο της εθνικής υπερηφάνειας όσο και της αρμονικής συνύπαρξης. Με άλλα λόγια, είστε στη Θράκη ταυτόχρονα ένα φυλάκιο και μία πρεσβεία της πατρίδας. Και αντιλαμβάνεστε συνήθως καλύτερα από τον καθένα την πολιτική μας, μία πολιτική που εδράζεται στην ισονομία μεταξύ των πολιτών. Μία ισονομία και ισοπολιτεία για την οποία πρώτος αγωνίστηκε και επέβαλε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», είπε ακόμη.

Τόνισε, επίσης, πως η Συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ανέδειξε τη Θράκη ως γεωστρατηγικό πόλο. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προστάτεψε τα σύνορα απέναντι στις μεταναστευτικές εισβολές, λέγοντας πως τα σύνορα έμειναν απόρθητα και αναγνωρίστηκαν ως τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Σχετικά με το φράχτη στον Έβρο είπε ότι «θα απλώνεται συνεχώς, παρά τις λυσσασμένες αντιδράσεις όσων τον πολεμούν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο για την οικονομία και όσα έχει καταφέρει στην πρώτη τετραετία η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ τόνισε πως η εθνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί 12 φορές και είναι κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που θα αποτελέσει τεράστια υπόθεση για τις επιχειρήσεις. «Εγγυώμαι ότι με ισχυρή ΝΔ στις εκλογές θα το πετύχουμε πριν το τέλος του 2023. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Και αυτό θα επιτευχθεί με δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης για «πρώτη φορά χωρίς μνημόνιο», του Τσίπρα: «Το τρίτο μνημόνιο το έφερες εσύ»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστο και το… κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει ο κόσμος ΣΥΡΙΖΑ για «πρώτη φορά χωρίς μνημόνιο». «”Δώστε μου πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια” είπε ο Τσίπρας. Το τρίτο μνημόνιο, απαντώ, το έβαλες εσύ με τις παλινωδίες του 2015. Με αυτή τη λογική να ζητήσω κι εγώ από εσάς να κυβερνήσω πρώτη φορά χωρίς κορωνοϊό, μεταναστευτική κρίση, την Τουρκία… Δεν θα το πω, όμως. Η κρίση δεν είναι άλλοθι, δουλειά μας είναι να τις διαχειριστούμε. Κι εμάς ήταν όλες εισαγόμενες. Δεν πήγαμε να πυροβολήσουμε τα πόδια μας μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Κω και εξήγγειλε ως δική του πρόταση κάτι που ήδη ισχύει. Την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών στα νησιά. Αυτό ήδη γίνεται με νόμο ψηφισμένο από τη ΝΔ. Οταν το κάναμε έλεγε μάλιστα ότι την ιδιωτικοποιούμε. Κάποιοι την Υγεία δεν την παίρνουν στα σοβαρά», πρόσθεσε στην τοποθέτησή του για την Υγεία ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα έργα της κυβέρνησης στην Υγεία και την Παιδεία και τους επόμενους στόχους, την αναβάθμιση των δομών στην Υγεία, αλλά και στο Δημόσιο. Για την Παιδεία τόνισε πως είναι στόχος η λειτουργία 150 πρότυπων σχολείων, καθώς και η δωρεάν στέγαση φοιτητών, μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στον στόχο της επόμενης τετραετίας για τους μισθούς, σημειώνοντας πως είναι εφικτό να ανέβει στα 950 ο κατώτατος μισθός και στα 1.500 ο μέσος μισθός, ενώ επισήμανε πως θα δοθούν 500 εκατ. για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ασφάλεια και επενδύσεις

Αναφέρθηκε επιπλέον στο ζήτημα της ασφάλειας, τις επενδύσεις που έγιναν την τελευταία τετραετία, καθώς και όσα έχει πετύχει στο ζήτημα της ενέργειας. «Κάποιοι διαπραγματεύονταν 5 μέρες και έκαναν κωλοτούμπα φορτώνοντας τη χώρα με ένα μνημόνιο. Εμείς με πρωτοβουλίες μας δημιουργήσαμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να είναι η μεγάλη ωφελημένη. Αυτή είναι η διαφορά μας» είπε ακόμη, σχολιάζοντας τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Απέναντί μας έχουμε έναν αδιόρθωτο ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε τη χώρα κέντρο διερχομένων με το μεταναστευτικό, δηλητηρίασε την κοινωνία με διχασμό και απλοϊκά συνθήματα. Και τώρα απέτυχε και ως αντιπολίτευση. Και ο Τσίπρας διαλαλεί μία σκοτεινή και μίζερη πραγματικότητα. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη χώρα απ’ ό,τι ήταν το 2019. Να θυμίσω ότι είπαν ”όχι” σε όλα. Ακόμη και στα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία, αλλά και στην προστασία της Βουλής από τους αχυρανθρώπους της Χρυσής Αυγής», είπε επίσης.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας λέει «δικαιοσύνη παντού», αλλά έχει δίπλα του τον Παππά

«Ο Τσίπρας λέει από την άλλη “δικαιοσύνη παντού”. Εκτός από το πλευρό του, όπου… καμαρώνει τον καταδικασθέντα κ. Παππά. Και τώρα ποντάρουν στην απλή αναλογική. Αφήνουν μία νάρκη πίσω, που αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία μας και τον τόπο, με ακυβερνησία. Αυτό που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Η νίκη μας είναι μία εθνική αναγκαιότητα. Και το ερώτημα θα είναι ένα: βαδίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;

Και το δίλημμα αυτό έχει πολλές όψεις. Στο τι θέλουμε. Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό ΣΥΡΙΖΑ; Το δίλημμα είναι αληθινό, αλλά και κρίσιμο. Δεν διορθώνεται κανένα λάθος μετά την κάλπη και το κακό θα έχει συμβεί. Οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι. Αλλα είπαν και άλλα έκαναν με το δημοψήφισμα της κωλοτούμπας. Δεν εμπιστεύομαι μία πολιτική φιγούρα που θέλει να τινάξει τις τράπεζες και να γεμίσει τους πολίτες με κουπόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις εκλογές.

«Ζητώ συγγνώμη από τις Δήμητρες που το όνομά τους συκοφαντείτε από τον Βαρουφάκη» σημείωσε ακόμη, κάνοντας λόγο για σχέδιο διακυβέρνησης «κουρελού» από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Χρειαζόμαστε καθαρή λύση στην ηγεσία. Γι’ αυτό η 21η Μαΐου θα ξεκαθαρίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και η δεύτερη κάλπη θα δώσει τη δύναμη σε αυτόν που θα κυβερνήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις