Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα εκλογές 2023: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα εκλογές 2023: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Ντιμπέιτ Μητσοτάκη - Τσίπρα εκλογές 2023: Την Τρίτη θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαϊου να έχει ξεκινήσει,  αλλά και την ανάληψη των ηνίων του υπουργείου Εσωτερικών από την υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού, το… ματς για ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών έχει πάρει φωτιά. Η συζήτηση που θα εξελιχθεί στη Διακομματική Επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό την κ. Σπανού, παράλληλα με τις αλλεπάλληλες περιοδείες των επικεφαλής των κομμάτων. Τον τόνο έδωσε από χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία έθεσε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρεις κεφαλαιώδεις όρους: ντιμπέιτ και με όλους, αλλά και μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη, ισομερή κατανομή του χρόνου των κομμάτων στα ΜΜΕ, ενώ ζήτησε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να δημοσιεύσουν και τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους.

Το τελευταίο έφερε και τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, ο οποίος απάντησε ότι «η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο λυσάρι κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», συνεχίζοντας τη ρητορική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εμφανίζεται σαν να κάνει διαχείριση ήττας. «Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων», είπε ακόμα ο κ. Σκέρτσος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε για το ντιμπέιτ, παραπέμποντας το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής που είναι πιθανό να γίνει την Τρίτη και σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Ήδη, έχει οριστεί ως εκπρόσωπος της ΝΔ ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής, ενώ όταν γίνει συζήτηση για το ντιμπέιτ θα προσέλθει και ο κ. Σκέρτσος. Αντιστοίχως, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος στις τακτικές συνεδριάσεις έχει προβλεφθεί να λαμβάνει ο Κώστας Πουλάκης.

Ανοιχτός ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Protothema, η ΝΔ ως και εκ τούτου ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτοί σε ένα ντιμπέιτ που θα περιλαμβάνει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει συζήτηση και για το πλαίσιο της τηλεμαχίας, αλλά και για τη διαδραστικότητα που θα πρέπει να έχει εν έτει 2023. Μάλιστα η ΕΡΤ προ μηνών είχε δοκιμάσει ένα format με τη συμμετοχή των τότε εκπροσώπων Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει και μια πρόταση στους ιθύνοντες των πολιτικών κομμάτων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι κρίσιμο είναι να είναι παρών στη συζήτηση και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πέραν του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος περιλαμβάνεται και στα σενάρια της κυβέρνησης ηττημένων και στο προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής διακυβέρνησης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης του χρέωσε την πρόταση για «πρωθυπουργό άγνωστο Χ». Μάλιστα χθες, από το Ρέθυμνο, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους «να σκεφτούν πολύ καλά την επιλογή τους, διότι μπορεί να καταλήξουν ενώ ψηφίζουν Ανδρουλάκη, να τους προκύπτει Τσίπρας από την “πίσω πόρτα”. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι το οποίο τελικά θέλουν».

Εκλογές 2023: Με τι ποσοστό κερδίζεται η αυτοδυναμία – Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου οι εκλογές είναι πια μπροστά μας με το ερώτημα «θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες κάλπες ή όσες κάλπες χρειαστούν;», άρχισε ήδη να πλανάται. Το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτοδυναμία το κόμμα που θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου είναι απίθανο, καθώς οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Χρειάζεται 46% για αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες

Η μάχη της πρώτης κάλπης στις 21 Μαΐου θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το κόμμα που θα έρθει πρώτο μπορεί να πάρει την αυτοδυναμία μόνο αν έχει ποσοστό άνω του 46% (ανάλογα βέβαια και με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές). Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εκεί το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ποσοστό άνω του 37% (εφόσον βέβαια τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές ανέλθουν συνολικά τουλάχιστον στο ποσοστό του 11%).

Η διαδικασία αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές

Αν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια οι διερευνητικές εντολές με τα άλλα κόμματα δεν αποδώσουν, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. Εκεί αν οι αρχηγοί δεν συμφωνήσουν για κάποια κυβέρνηση συνεργασίας και επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε θα επιδιωχθεί σχηματισμός Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας θα ανατεθεί στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο σχηματισμός Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και να διαλύσει τη Βουλή.

Εκλογές 2023: Στο Αιγάλεω το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σήμερα στις 19:00 στο κλειστό γυμναστήριο «Σταύρος Βενέτης» θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα, στις 19:00, σε συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω, στο κλειστό γυμναστήριο «Σταύρος Βενέτης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις