Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τέλειο τζατζίκι: Πώς θα βγει πηχτό και πεντανόστιμο
PLUS

Τέλειο τζατζίκι: Πώς θα βγει πηχτό και πεντανόστιμο

Τέλειο τζατζίκι: Kαι η πιο απλή παρασκευή έχει τα μυστικά επιτυχίας της

Το τζατζίκι είναι ο πρωταγωνιστής κάθε “σωστού” τραπεζιού και το κατεξοχήν συνοδευτικό για κάθε λογής κρέας, το τζατζίκι είναι το ντιπ που όλοι αγαπάμε από μικρά παιδιά. Η αλήθεια είναι πως ακόμα και η πιο απλή παρασκευή έχει τα μυστικά επιτυχίας της και το γευστικό αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο αν δεν τα προσέξουμε. Τα βασικά υλικά για ένα επιτυχημένο τζατζίκι είναι το γιαούρτι, το αγγούρι και το σκόρδο και ξεκινώντας από αυτά, εμείς σας εκμυστηρευόμαστε κάποια μυστικά για να πετύχετε την τέλεια υφή και γεύση.

Υλικά

500 gr Γιαούρτι στραγγιστό
1 Αγγούρι
3 σκελίδες Σκόρδο
1 κ.γ. Άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζετε το αγγούρι και το τρίβετε στον χοντρό τρίφτη, με επαναλαμβανόμενες κινήσεις από πάνω μέχρι κάτω.
Στη συνέχεια τοποθετείτε το τριμμένο αγγούρι σε μία σίτα, το αλατίζετε, και το αφήνετε για περίπου ένα μισάωρο για να αποβάλλει τα υγρά του.
Εν τω μεταξύ, βάζετε το γιαούρτι σε ένα μπωλ.
Ψιλοκόβετε το σκόρδο και τον άνηθο, τα προσθέτετε στο μπωλ με το γιαούρτι και ανακατεύετε.
Παίρνετε το αγγούρι από τη σίτα, το τοποθετείτε σε μία πετσέτα και στραγγίζετε καλά μέχρι να μη βγάζει υγρά.
Προσθέτετε το στραγγισμένο αγγούρι στο μειγμα και ανακατεύετε.
Τέλος προσθέτετε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο, δοκιμάζοντας και προσθέτοντας παραπάνω αν χρειαστεί.

Tα μυστικά επιτυχίας

1. Το γιαούρτι

Είναι γνωστό πως το σωστό τζατζίκι πρέπει να στέκεται στο πιρούνι. Προφανώς, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βάση της αλοιφής, δηλαδή το γιαούρτι. Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσετε στραγγιστό γιαούρτι που έχει κατεξοχήν μία πιο πηχτή σύσταση. Η λιπαρότητα του γιαουρτιού δεν παίζει ρόλο, μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και με 2% λιπαρά καθώς η γεύση και η υφή του τζατζικιού θα εξισορροπηθούν από τα φυτικά λιπαρά του ελαιόλαδου.

2. Στράγγισμα του αγγουριού

Το στραγγιχτό γιαούρτι ωστόσο δεν αρκεί για να εξασφαλίσει τη σωστή υφή στο τζατζίκι μας. Ο πιο καθοριστικός παράγοντάς για να βγει πηχτό το ντιπ μας και να μη «νερώνει» είναι το σωστό στράγγισμα του αγγουριού. Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίξετε το τριμμένο αγγούρι σε μία πετσέτα για να φύγουν τα περιττά υγρά. Αν προσπεράσετε αυτό το βήμα το αγγούρι θα αποβάλλει τα υγρά του αφού προστεθεί στο γιαούρτι, αλλοιώνοντας την υφή αλλά και τη γεύση του τζατζικιού.

3. Στο ψυγείο αποβραδίς

Αφού ανακατέψουμε τα υλικά, πρέπει το τζατζίκι να μπει στο ψυγείο. Οχι μόνο για να είναι δροσερό όταν το σερβίρουμε, αλλά και για να έχουν τον χρόνο να δέσουν καλύτερα τα αρώματα και οι γεύσεις των υλικών. Το ελάχιστο που θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο είναι 1 ώρα, αλλά καλύτερα είναι να το φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να παραμείνει όλο το βράδυ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις