Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 30 αργύρια σε ευρώ: Πόσο θα “κόστιζε” σήμερα η προδοσία του Ιούδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

30 αργύρια σε ευρώ: Πόσο θα “κόστιζε” σήμερα η προδοσία του Ιούδα

30 αργύρια σε ευρώ: Τα νομίσματα είχαν περιεκτικότητα σε ασήμι 94%, την υψηλότερη που υπήρχε στα νομίσματα εκείνη την εποχή, ενώ περιείχαν 14 γραμμάρια αργύρου

Για πολλά χρόνια ιστορικοί ερευνητές επιχειρούν να υπολογίσουν την αξία που είχαν τα 30 αργύρια, τα νομίσματα από ασήμι που έλαβε ο Ιούδας για να φανερώσει τον Ιησού στους στρατιώτες του Καϊάφα, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στον Πόντιο Πιλάτο. Κατά καιρούς, τα «αργύρια» έχουν προκαλέσει αρκετές διαφωνίες ανάμεσα στους μελετητές σχετικά με τα νομίσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί. Όπως αναφέρει το grandrapidscoins.com, τα αργύρια είχαν περιεκτικότητα σε ασήμι 94%, την υψηλότερη που υπήρχε στα νομίσματα εκείνη την εποχή, ενώ περιείχαν 14 γραμμάρια αργύρου. Σήμερα τα συγκεκριμένα νομίσματα θα ήταν ανεκτίμητης αξίας, καθώς είναι αρχαία και ιστορικής σημασίας.

Στο σχετικό απόσπασμα της Αγίας Γραφής δεν διευκρινίζεται από ποια περιοχή προέρχονται τα ασημένια νομίσματα, ωστόσο ερευνητές -αξιοποιώντας στοιχεία από κείμενα προφητών- θεωρούν ότι τα «30 αργύρια» ήταν τυριανά σέκελ (νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου την οποία είχε πολιορκήσει και ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την Ελληνιστική Περίοδο).

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, το σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές ή τέσσερα δηνάρια (ρωμαϊκό νόμισμα). Ένα τέτοιο νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι (σχεδόν 16 γραμμάρια το καθένα). Επομένως, η σημερινή αξία υπολογίζεται σε 400-500 ευρώ. Άρα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως 12.000-15.000 ευρώ.

photograph of person facing opposite in smoky spotlight
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις