Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: «Διαφημίζονταν» μέσω TikTok
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: «Διαφημίζονταν» μέσω TikTok

Ξεπερνούν τα 2,7 εκατ. ευρώ τα έσοδα

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Εγκληματική οργάνωση διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, διαφήμιζε (!) στο Τικ Τοκ με ανάρτηση σχετικών βίντεο τις «άριστες υπηρεσίες» του κυκλώματος. Διέθετε…νομότυπα, με κανονικές αγορές, «στόλο» 271 οχημάτων (!) για τις μεταφορές των αλλοδαπών.

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κατάφερνε να εκδώσει, εξαπατώντας τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών, άδειες κυκλοφορίας και χρησιμοποιούσε τα…Α.Φ.Μ των «αχυρανθρώπων», που εμφανίζονταν σαν ιδιοκτήτες, για τις οικονομικές συναλλαγές των εγκεφάλων!!! Οι οφειλές που προέκυπταν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων της οργάνωσης δεν διευθετούνταν, δεδομένου ότι αντιστοιχούσαν σε πλασματικά ΑΦΜ, ενώ για το έτος 2023 το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε 112.950 ευρώ!

Στην «κεφαλή» αυτού του κυκλώματος, που δρούσε από το 2019, με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση της δυστυχίας των παράτυπων μεταναστών, ήταν ένας Ιρακινός, ο οποίος διέμενε τα τελευταία χρόνια στη χώρα και υπέβαλε…μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, εμφανιζόμενος σαν άπορος! Τρεις Ελληνες και ένας Παλαιστίνιος ήταν τα υπόλοιπα βασικά μέλη. Μάλιστα, ο τελευταίος, διέθετε και άδεια παραμονής, που είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Πολιτικού Ασύλου!

Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής

Το κύκλωμα αυτό εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διακίνησης μεταναστών, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus operandi)», αναφέρουν οι αστυνομικοί «είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων που απαρτίζονταν από 271 οχήματα με νομιμοφανή κυκλοφορία, άμεσα διαθέσιμα για την μεταφορά των μεταναστών, ενώ για τη διακίνηση κάθε μετανάστη λάμβαναν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

Η νομιμοφανής κυκλοφορία των οχημάτων επιτυγχάνονταν ως ακολούθως:

Το αρχηγικό μέλος (σ.σ. 46χρονος Ιρακινός) εντόπιζε οχήματα, 10-15 ετών παλαιότητας, μεσαίου κυβισμού και χωρητικότητας (τύπου sedan και SUV) και εμφανίζονταν ως αγοραστής με φυσική παρουσία στους πωλητές (ιδιώτες ή έμποροι), πραγματοποιώντας την αγοραπωλησία με καταβολή μετρητών.

· Αφότου ο πωλητής συμφωνούσε να προχωρήσει η πώληση, εξουσιοδοτούσε ως διεκπεραιωτή της διαδικασίας μεταβίβασης έναν εκ των τριών μελών της οργάνωσης.

· Παράλληλα, έτερα μέλη της οργάνωσης κατήρτιζαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης (δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, άδεια παραμονής, υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις) σε στοιχεία «αχυρανθρώπου».

Εξαπάτηση υπουργείου Μεταφορών

· Τα μέλη, ως υποτιθέμενοι διεκπεραιωτές των μεταβιβάσεων μετέβαιναν στα αντίστοιχα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών και υπέβαλλαν τα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, εξαπατώντας τις υπηρεσίες και υφαρπάζοντας άδειες κυκλοφορίες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων». Με αυτό τον τρόπο, προσθέτουν επιτυγχάνονταν η δημιουργία μιας ανύπαρκτης φορολογικής οντότητας, που διέθετε πλήθος αδειών κυκλοφορίας, αντιστοιχούμενες σε οχήματα «σε κίνηση», δηλαδή που δεν είναι ούτε ακινητοποιημένα ούτε κλεμμένα, ώστε να μην προκληθούν υποψίες σε περίπτωση ελέγχου.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των μεταναστών, πωλούνταν σε διπλάσια τιμή σε έτερα κυκλώματα διακίνησης, ως «καθαρά», ενώ τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 2.700.000 ευρώ! «Συνολικά», συνεχίζει η Αστυνομία «στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κατασχέθηκαν 44 αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 190 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την προσέλκυση νέων υπό προώθηση μεταναστών, αναρτούσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης(σ.σ Τικ Τοκ) βιντεοληπτικό υλικό με στιγμιότυπα κατά την εξέλιξη των διακινήσεων με τη χρήση των οχημάτων τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις