Εξαρθρώνεται “μαμούθ” κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Διακόσιοι αστυνομικοί στην επιχείρηση

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώνεται “μαμούθ” κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Διακόσιοι αστυνομικοί στην επιχείρηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Τα κέρδη των 9 εκατ. ευρώ και το κρησφύγετο

01.04.2023 | 09:01

Διακόσιοι αστυνομικοί πήραν μέρος σε μεγάλη επιχείρηση για να εξουδετερώσουν θηριώδες κύκλωμα διακινητών παράτυπων μεταναστών, ίσως το μεγαλύτερο, που έδρασε ποτέ στην χώρα μας, φέρνοντας χιλιάδες παράτυπους μετανάστες μέσω Έβρου και προωθώντας πολλούς εξ αυτών σε βαλκανικές-ευρωπαϊκές χώρες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών, συνελήφθησαν 41 μέλη της, στην πλειοψηφία τους από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ενώ μεταξύ τους είναι και δύο Έλληνες. Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 55 άτομα. Διακριβώθηκε από την έρευνα,  η διακίνηση τουλάχιστον 2.322 αλλοδαπών από και προς την Ελλάδα, ενώ εκδόθηκαν περισσότερα από 2.500 νομιμοποιητικά έγγραφα. Καταρτίστηκαν πάνω από 8.000 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Εντοπίστηκαν 5 πλήρη εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων και 12 διαμερίσματα φιλοξενίας των υπό αναχώρηση αλλοδαπών Το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης, που αγγίζει σε αριθμό «δύναμη» εκατό ατόμων,  ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία.

Από 600 μέχρι 10000 ευρώ

Από τα μέσα του 2022 διαπιστώθηκε  ότι έγινε η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, που κυμαινόταν ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης, από 600 έως 10.000 ευρώ κατ’ άτομο. Δραστηριοποιούνταν επιπλέον και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με τα οποία προμήθευαν τους διακινούμενους αλλοδαπούς. Κάθε μέλος είχε αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο: Ο αρχηγός  έδινε τις εντολές υπό τις οποίες λειτουργούσαν τα υπόλοιπα μέλη. Ο υπαρχηγός δεχόταν τις οδηγίες που μεταβίβαζε άμεσα στα υπόλοιπα μέλη.  25 μέλη (πλαστογράφοι) είχαν το ρόλο να καταρτίζουν πλαστά έγγραφα, covidtest, boardingpass κλπ.

28 μέλη (μεταφορείς και συνοδοί) είχαν το ρόλο να δίνουν οδηγίες και να μεταφέρουν τους διακινηθέντες αλλοδαπού. 7 μέλη εκμισθωτές κατοικιών, 3 μέλη είχαν το ρόλο ανεύρεσης ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, 15 μέλη (εγγυητές – ταμίες) είχαν το ρόλο να κρατούν και να διαχειρίζονται τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τους διακινηθέντες αλλοδαπούς και 15 περιφερειακά μέλη. Αφού εντόπιζαν τους «υποψήφιους πελάτες», χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα με αεροπλάνο ή διακίνηση πεζή ή με τη χρήση οχήματος. Η πρώτη μέθοδος, γινόταν μέσω αεροπορικών πτήσεων σε  χώρες – πόλεις του προορισμού τους. Τους εφοδίαζαν με διαβατήρια (μέθοδος look – alike) ενώ οι υπό διακίνηση αλλοδαποί λάμβαναν οδηγίες από τα μέλη της οργάνωσης με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού τους κατά τον διαβατηριακό έλεγχο.

Από 4000 έως 10.000 ευρώ

Η χρηματική αμοιβή για αυτή την  παράνομη μεταφορά κυμαινόταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνήθεις προορισμοί ήταν Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Ο δεύτερος τρόπος,  ήταν η πεζή ή με όχημα διακίνηση των μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια. Αρχικά, αφού τους οργάνωναν σε ομάδες – γκρουπ, περνούσαν πεζή τα σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο. Έπειτα τους επιβίβαζαν σε φορτηγά / λεωφορεία και τους μετέφεραν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, όπου και παρέμεναν για λίγο χρονικό διάστημα σε διαμερίσματα «φιλοξενίας» των μελών της οργάνωσης.

Κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους είτε τους καταρτούσαν πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο με σκοπό να παραμείνουν στον ελλαδικό χώρο είτε ξεκινούσε η διαδικασία της παράνομης μεταφοράς τους σε χώρες της Ε.Ε..

Πιο αναλυτικά, για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να μεταφερθούν παράνομα προς χώρες της Ευρώπης, ακολουθούνταν η εξής διαδικασία:

Αρχικά, τους συγκέντρωναν είτε στην Αθήνα, είτε σε περιοχή του νομού Ηλείας και στη συνεχεία, επιβιβάζονταν σε οχήματα, τα οποία κινούνταν με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικότερα την Αλβανία. Από εκεί, οι μεταφορείς – συνοδοί οδηγούσαν πεζούς είτε με όχημα τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία. Τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν κατευθυντήριες οδηγίες για την επιτυχία της μεταφοράς τόσο όσον αφορά στα χρήματα για την αγορά τροφίμων και των διαφόρων ειδών που θα χρειάζονταν να έχουν στην κατοχή τους, όσο και για την αποφυγή εντοπισμού τους από αστυνομικούς ή συνοριακούς ελέγχους. Το χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση της παράνομης μεταφοράς κυμαινόταν από 1.250 έως 4.000 ευρώ.

Σε 102 συνολικά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Περισσότερα από 100 κινητά τηλέφωνα, 250 ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, TABLET, USBSTICKS, σκληροί δίσκοι, εκτυπωτές κ.τ.λ.), 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, περισσότερα από 36.000 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, ταυτότητες, υδατογραφήματα διαβατηρίων – ταυτοτήτων κ.τ.λ.), τα οποία χρησιμοποιούνται ως μήτρες πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Περισσότερα από 500 κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα ταυτοποίησης ξένων και ελληνικών αρχών (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής, άδειες ικανότητες οδηγήσεως, κάρτες αιτήσεων ασύλου αλλοδαπών κ.τ.λ.), ναρκωτικές ουσίες, 8 μαχαίρια, 3 ξίφη, γκλοπ, 2 αεροβόλα όπλα, 21 φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων, 2 καραμπίνες, 2 πιστόλια, περίστροφο, 5 μοτοσυκλέτες, 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Exit mobile version