Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πρήξιμο στα μάτια αιτίες και αντιμετώπιση: Τι φταίει, τι μπορείτε να κάνετε
PLUS

Πρήξιμο στα μάτια αιτίες και αντιμετώπιση: Τι φταίει, τι μπορείτε να κάνετε

Πρήξιμο στα μάτια αιτίες και αντιμετώπιση: Συχνό πρόβλημα

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια είναι συνηθισμένο σύμπτωμα και δεν πρέπει να εμπνέει ανησυχία. Τις περισσότερες φορές είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάτι πιο σοβαρό που χρήζει αντιμετώπισης. Όταν διαρκεί περισσότερο από 1-2 μέρες και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ο πάσχων πρέπει να απευθύνεται σε οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μερικές φορές η αιτία είναι κάτι σοβαρό το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην όραση.

Στα συνοδά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ο πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια, το θόλωμα της όρασης, σημαδάκια ή κηλίδες στο οπτικό πεδίο, η αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σας κλπ.

Πρήξιμο στα μάτια μπορούν να προκαλέσουν οι πιο κάτω αιτίες:

Επιπεφυκίτιδα

Είναι φλεγμονή στο εσωτερικό του βλεφάρου που μπορεί να προκληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), ερεθιστικές ουσίες (π.χ. σαμπουάν, χλώριο της πισίνας), αλλεργιογόνα. Όταν προκαλείται από παθογόνο μικροοργανισμό μπορεί να είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Αλλεργίες

Οι πάσχοντες π.χ. από αλλεργική ρινίτιδα, παρουσιάζουν συχνά και πρήξιμο στα βλέφαρά τους. Το πρήξιμο μπορεί όμως και να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, χημικά και ερεθιστικές ουσίες.

Τραυματισμός

Ένα χτύπημα στο μάτι μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αίματος κάτω από την τραυματισμένη περιοχή και αυτό συχνά προκαλεί πρήξιμο και αποχρωματισμό του ματιού.

Χαλάζιο

Είναι ένα αβλαβές, καλόηθες εξόγκωμα που εμφανίζεται στο βλέφαρο. Προκαλείται από απόφραξη ενός ή περισσότερων σμηγματογόνων αδένων.

human eye close-up photography
Κριθαράκι

Είναι μόλυνση σε θύλακο βλεφαρίδας ή στον δακρυϊκό αδένα. Προκαλεί κόκκινο εξόγκωμα στην εσωτερική (ρινική) πλευρά ή κατά μήκος του βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μοιάζει το βλέφαρο πρησμένο.

Νόσος Graves

Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού. Οδηγεί συχνά σε διόγκωση του αδένα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι επτά φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των πασχόντων εκδηλώνουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως η φλεγμονή και (σπανιότερα) η προβολή του οφθαλμικού βολβού (εξοφθαλμισμός) που παρατηρείται σε περίπου έναν στους τρεις ασθενείς.

Υπάρχουν κι άλλοι, διάφοροι λόγοι που πιθανώς να ευθύνονται για το πρήξιμο στα μάτια σας:

Ο μη ποιοτικός και ο ελλιπής ύπνος.
Η γήρανση.
Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Το οικογενειακό ιστορικό.
Το αλκοόλ.
Το κάπνισμα.
Το αλάτι κι όλες οι αλμυρές τροφές.
Τα μη κατάλληλα για τα δικά σας μάτια καλλυντικά και κρέμες ματιών.
Η μη προσεγμένη διατροφή.
Οι ορμονικές διαταραχές.
Το κλάμα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το άγχος και το έντονο στρες.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας;

Εάν το πρήξιμο είτε πάνω, είτε κάτω από τα μάτια σας δεν είναι παροδικό και συνοδεύεται από τα πιο κάτω συμπτώματα μην αμελήσετε να ελέγξετε τα μάτια σας άμεσα.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά;

Υπερβολική έκκριση δακρύων.
Έντονη φωτοευαισθησία.
Κόκκινα βλέφαρα.
Αισθητή ερυθρότητα στα μάτια.
Ξηροφθαλμία.
Φλεγμονή του επιπεφυκότα.
Αισθητός πόνος.
Πολλές τσίμπλες.
Θαμπή όραση.
Ελαττωμένη οπτική οξύτητα.
Άλγος ή στον έναν ή και στους δύο οφθαλμούς.
Μαύρα στίγματα και κηλίδες να ‘’πετάνε’’ μπροστά από το οπτικό σας πεδίο.
Η αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι σας.

person's right eye
Κατακράτηση υγρών στα μάτια

Πολλές φορές μετά τον ύπνο ειδικά τυχαίνει και ξυπνάτε με μάτια πρησμένα. Αυτό συμβαίνει, γιατί η τοπική απόφραξη του λεμφικού συστήματος, προκαλεί την κατακράτηση υγρών στα μάτια με αποτέλεσμα αυτά να είναι πρησμένα. Με τον τρόπο αυτό συσσωρεύονται τοξίνες στην περιοχή των ματιών και συνεπάγεται το πρήξιμο τους καθώς και το πρήξιμο των βλεφάρων.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το πρήξιμο κάτω από τα μάτια;

Εάν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια σας είναι παροδικό και δεν έχει σχέση με άλλες παθήσεις τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα για να το αποτρέψετε και να το διώξετε.

Περιορίστε την κατανάλωση του αλατιού. Το αλάτι που καταναλώνετε δεν είναι μόνο αυτό που εσείς χρησιμοποιείτε στα γεύματά σας, αλλά είναι κρυμμένο σε όλες τις τροφές που αγοράζετε έτοιμες. Χρησιμοποιώντας στο καθημερινό σας διαιτολόγιο λιγότερο αλάτι, περιορίζετε ταυτόχρονα και την κατακράτηση των υγρών που ευθύνονται για το πρήξιμο των ματιών σας.

Δοκιμάστε τις πλύσεις με θαλασσινό νερό ή αλατόνερο. Εισπνεύστε δυνατά το νερό από το ένα πρώτα ρουθούνι κι αφήστε το να βγει. Επαναλάβετε την διαδικασία και για το άλλο ρουθούνι. Με τον τρόπο αυτό ξεφορτώνεστε την συσσωρευμένη υγρασία στα ιγμόρεια που δημιουργούν πρήξιμο στα μάτια.

Αποφύγετε την καθημερινή χρήση αλκοόλ. Αν πάλι τύχει και καταναλώσετε αρκετές ποσότητες, πιείτε πολύ νερό πριν κοιμηθείτε. Το αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην περιοχή των ματιών.

Κόψτε το κάπνισμα.

Χρησιμοποιείστε κρύες κομπρέσες για το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Ξεπλύνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα μάτια σας με κρύο νερό.

Κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλά, ανάσκελα κι όχι σε θέση μπρούμυτα. Χρησιμοποιήστε δυο μαξιλάρια στον ύπνο σας, δίνοντας στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να μην συγκρατεί υγρά στην περιοχή γύρω από τα μάτια σας.

Αφαιρέστε απαραιτήτως το μακιγιάζ σας πριν πέσετε για ύπνο. Τα καλλυντικά προϊόντα μακιγιάζ είναι βαριά και δεν  επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μετά το ντεμακιγιάζ σας, εφαρμόστε μια καλή κρέμα για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας όταν νιώθετε πρησμένα.

Εάν είστε χρήστης φακών επαφής αφαιρέστε τους και μην τους ξαναχρησιμοποιήσετε έως τη στιγμή που το πρόβλημα του οιδήματος έχει εξαφανιστεί.

Καθιερώστε ένα ζεστό ντουζ, όταν ξυπνάτε. Η όρθια θέση του σώματός σας μαζί με το χλιαρό-ζεστό νερό που πέφτει κατακόρυφα με πίεση, βοηθούν στην αποσυμφόρηση της περιοχής και στην πολύ καλή κυκλοφορία του αίματος. Αν μετά το ντουζ ρίξετε και κρύο νερό στο πρόσωπό σας θα παρατηρήσετε οτι όποιο οίδημα είχατε, έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

9 φυσικοί τρόποι για άμεση αντιμετώπιση των πρησμένων ματιών
Δοκιμάστε το μασάζ με αιθέρια έλαια

Προσθέστε στις καθημερινές καλές σας συνήθειες κι άλλη μία. Ποια είναι αυτή; Το μασάζ στα πρησμένα σας μάτια. Κάντε κάθε πρωί, αφού πλύνετε καλά το πρόσωπό σας μασάζ κάτω από τα μάτια σας με την ειδική κρέμα των ματιών σας και κάθε βράδυ κάντε το ίδιο ακριβώς με λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο ή έλαιο αμυγδάλου. Άλλη εναλλακτική λύση είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, λεμονιού και χαμομηλιού. Χρειάζεστε μια σταγόνα από κάθε ένα από τα προαναφερθέντα αιθέρια έλαια κι ένα κουταλάκι νερό. Ανακατέψτε τα έλαια σας με το νερό, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που σας ενδιαφέρει κι αφήστε τα να δράσουν όσο εσείς κοιμάστε, όλη τη διάρκεια δηλαδή της νύχτας.

close-up photo of persons eye
Κάντε κομπρέσες με κρύο πράσινο ή και μαύρο τσάι, με χαμομήλι ή μολόχα

Βράζετε όποιο από τα βότανα αυτά έχετε στην κουζίνα σας, τα βάζετε για κάποια ώρα στο ψυγείο να κρυώσουν και στη συνέχεια παίρνετε δυο βαμβακάκια τα βουτάτε στο τσάι σας και τα εφαρμόζετε για 1 ώρα περίπου στα μάτια σας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πιο πάνω βοτάνων, περιορίζουν την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή γύρω από τα μάτια και διώχνουν τα πρηξίματα.

Χρησιμοποιείστε δυο παγωμένα κουταλάκια

Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από δυο κουτάλια, τα οποία έχετε αφήσει για ένα βράδυ στο ψυγείο. Το πρωί που θα ξυπνήσετε βάλτε τα κουτάλια ένα στο κάθε μάτι κι αφήστε τα για 10 περίπου λεπτά.

Απλώστε στα μάτια σας μια μάσκα από αγγούρι

Το αγγούρι με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τελικά θεωρείται το θαυματουργό φυσικό προϊόν που σχετίζεται με πολλές θεραπείες που αφορούν στα μάτια. Χρειάζεστε δυο φέτες κρύο αγγούρι τις οποίες κι εφαρμόζετε στα μάτια σας για 20 με 25 λεπτά.

Ή μια μάσκα από πατάτα. Κόψτε δυο λεπτές φέτες από μια πατάτα κι εφαρμόστε πάνω στα βλέφαρα και γενικότερα στην περιοχή των ματιών για 30 λεπτά.

Χρησιμοποιείστε πάγο

Πάρτε ένα παγάκι και κάντε ελαφρές κυκλικές κινήσεις σαν να κάνετε ένα ήπιο μασάζ κάτω από τα μάτια σας για λίγα λεπτά.

Προτιμήστε το ροδόνερο

Τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία θα εξαλείψουν τα πρηξίματα στα μάτια σας. Βρέξτε δυο βαμβακάκια στο ροδόνερο, αφήστε τα στο ψυγείο για λίγο να κρυώσουν και ακουμπήστε τα για 20 λεπτά στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών που σας απασχολεί.

photo of woman's face reflection
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις