Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ – Μάρτιος 2023: Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ – Μάρτιος 2023: Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αύξηση επιτοκίων ΕΚΤ - Μάρτιος 2023: Κατά 50 μονάδες

Αύξηση 50 μονάδων βάσης ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι θα εμμείνει στις τακτικές της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά τις εξελίξεις στα τραπεζικά ιδρύματα και τους φόβους που έχουν εκφραστεί. Με τη νέα αύξηση, συνολικά οι αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022, έχουν ανέλθει στο 3,5% (350 μονάδες βάσης).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα και ως εκ τούτου, απαιτούνται μέτρα για τη συντομότερη αποκλιμάκωσή του. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΔΣ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να  παρέμβει, αν κριθεί απαραίτητο, για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικός με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια πλήρης εργαλειοθήκη για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης, αν και εφόσον χρειαστεί και τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής, οι οποίες θα καθορίζονται από την εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις