Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλεμμένες ταυτότητες και διαβατήρια: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα – Πώς δρούσαν
ΕΛΛΑΔΑ

Κλεμμένες ταυτότητες και διαβατήρια: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα – Πώς δρούσαν

Πλησίαζαν μετανάστες

Πλησίαζε με προφυλάξεις παράτυπους μετανάστες σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, τους ρωτούσε αν ενδιαφέρονταν να ταξιδέψουν με πλαστογραφημένα ταξιδιωτικά έγγραφα σε κεντρικές χώρες της Ευρώπης και αποχωρούσε. Οι αστυνομικοί παρατηρούσαν ότι, στην περίπτωση που έπαιρνε καταφατική απάντηση, επέστρεφε στο ίδιο σημείο και αφού είχε δει τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και την εν γένει εμφάνιση του ενδιαφερόμενου «πελάτη», του έδειχνε στο κινητό φωτογραφίες από  έγγραφα, κλεμμένα η απολεσθέντα ευρωπαίων πολιτών, στις οποίες με τις ανάλογες «παρεμβάσεις» μπορούσε να μοιάζει!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Και ήταν αυτές οι «παρεμβάσεις», όπως το συνηθίζουν τα κυκλώματα με τις διεθνείς διασυνδέσεις επίσκεψη σε κομμωτήριο, αλλαγή εμφάνισης, ανάλογο βάψιμο, για την προσαρμογή στις φωτογραφίες των γνήσιων εγγράφων. Σ’ αυτή τη δράση του κυκλώματος, το οποίο συναποτελούσαν δύο αλλοδαποί, 45 και 75 χρόνων, έδωσαν τέλος οι αστυνομικοί της Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθησαν και οι δύο, για παράβαση της νομοθεσίας για τον κώδικα μετανάστευσης.

Κεντρική – βόρεια Ευρώπη

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», επισημαίνεται από την Αστυνομία, «οι κατηγορούμενοι, έχοντας διακριτούς, μεταξύ τους, ρόλους, διακινούσαν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς υπηκόους προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο αυτών από τη χώρα μας σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος είχε αναλάβει το ρόλο της διακίνησης των ταξιδιωτικών εγγράφων σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο 75χρονος τη φύλαξη του διαμερίσματος (καβάτζας), όπου διατηρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα».

Ένταλμα για βιασμό

Ο τελευταίος έμενε στο σπίτι και για έναν άλλο λόγο. Γνώριζε ότι σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για βιασμό! Συνεχίζει η Αστυνομία: «Αφού ο 45χρονος συναντούσε τους υποψήφιους «αγοραστές» και τους επιδείκνυε από το κινητό του διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιλεγόταν αυτό που προσομοίαζε περισσότερο με τα χαρακτηριστικά του «αγοραστή» (μέθοδος look-alike). Έπειτα, ο ίδιος επισκεπτόταν διαμέρισμα (καβάτζα) σε περιοχή των νοτίων προαστίων της Αττικής, όπου συναντούσε τον 75χρονο, προμηθευόταν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και στη συνέχεια συναντούσε εκ νέου τον ενδιαφερόμενο «αγοραστή».

Εκατοντάδες φωτογραφίες – έγγραφα

Χαρακτηριστικό του εύρους της δραστηριοποίησής τους στον τομέα αυτό ήταν ότι από τις διενεργηθείσες έρευνες εντοπίστηκαν κινητό τηλέφωνο που περιείχε -639 φωτογραφίες ταξιδιωτών εγγράφων καθώς και 539 γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων».

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

402 ταυτότητες και 7 διαβατήρια Ισπανίας, 23 ταυτότητες και 6 διαβατήρια Γαλλίας, 16 ταυτότητες Ιταλίας, 10 διαβατήρια Ηνωμένου Βασιλείου, 7 ταυτότητες Ελβετίας, 5 ταυτότητες Γερμανίας, 4 ταυτότητες Ολλανδίας, 2 κινητά τηλέφωνα, από τα οποία το ένα περιείχε φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων και 940 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από τα ανωτέρω έγγραφα είναι καταχωρημένα ως κλαπέντα – απολεσθέντα.

Και για όπλα και εκρηκτικά

Επισημαίνεται επίσης ότι σε βάρος του 75χρονου εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του  Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για το αδίκημα του βιασμού, καθώς και καταδικαστικές αποφάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών με ποινή κάθειρξης 11 ετών, 5 μηνών και 28 ημερών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τα εκρηκτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις