Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ένας θησαυρός πεταμένος στην Αρτέμιδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ένας θησαυρός πεταμένος στην Αρτέμιδα

Τον βρήκε μια 28χρονη

Μια γυναικεία μορφή, με «περίτεχνη κόμμωση», που… ερχόταν από τα βάθη των αιώνων, «κοιτούσε» μια 28χρονη κοπέλα, που περπατούσε αμέριμνη στην περιοχή της Αρτέμιδας. Ηταν μία μαρμάρινη κεφαλή, που εξείχε από μια σακούλα η οποία  ήταν πεταμένη, αφημένη, εκεί και η κοπέλα πλησίασε αμέσως, αντιλαμβανόμενη ότι το ακριβές περιεχόμενο ήταν ένας αρχαιολογικός θησαυρός!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της  Ασφάλειας Αττικής που έφθασαν αμέσως επί τόπου περισυνέλεξαν τα αρχαία αντικείμενα.  Τα αρχαία αντικείμενα, μεταφέρθηκαν από το κλιμάκιο των  αστυνομικών στα γραφεία τους και και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Η τελευταία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα πρόκειται για:

Μαρμάρινη κεφαλή γενειοφόρου ανδρικής μορφής 36 εκατοστών που πιθανόν αποτελεί τμήμα ανάγλυφου.

Δύο πήλινα ειδώλια ένθρονων γυναικείων μορφών.

Δύο  κεφαλές πήλινων γυναικείων ειδωλίων με πόλο.

Με περίτεχνη κόμμωση

Τμήμα πήλινου ειδωλίου γυναικείας μορφής με περίτεχνη κόμμωση, μελαμβαφής λύχνος, μελαμβαφής κάνθαρος, σώμα πήλινης πυξίδας με το κάλυμμα της, πήλινο μελαμβαφές κυάθιο, τμήμα πήλινου πτηνόσχημου ειδωλίου. Επίσης,  πήλινο ειδώλιο πτηνού, άνω τμήμα πήλινου ειδωλίου ένθρονης γυναικείας μορφής, τμήμα πήλινου προσωπείου, σώμα πήλινης πυξίδα, πήλινο κάλυμμα θυμιατηρίου, πήλινο υπόστατο αγγείου. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το αν πρόκειται για λαθρανασκαφή η για ιδιωτική συλλογή την οποία ο κάτοχος της για άγνωστο λόγο την άφησε σε δρόμο. Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.

Η κλοπή στην Ακρόπολη

Στο μεταξύ, μεγάλη ήταν η έκπληξη των αστυνομικών που κλήθηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για να διερευνήσουν την υπόθεση κλοπής τριων μαρμάρινων κομματιών από 26χρονο Κύπριο! Ο συγκεκριμένος, συνελήφθη  στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης,  στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης,  για κλοπή, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και της νομοθεσίας περί όπλων. «Ειδικότερα ο κατηγορούμενος», αναφέρει η Αστυνομία  «κατελήφθη να κινείται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, εκτός ωραρίου λειτουργίας του (σημ.10 τη νύχτα) από τον φύλακα των εγκαταστάσεων, ο οποίος κάλεσε στο τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Ανωτέρω αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν τον 26χρονο και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν πέτρες και 3 κομμάτια μαρμάρου, τα οποία είχε αφαιρέσει νωρίτερα από τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και μαχαίρι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις