Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να διώξω τα ακάρεα σκόνης: 7 εύκολα tips
PLUS

Πώς να διώξω τα ακάρεα σκόνης: 7 εύκολα tips

Πώς να διώξω τα ακάρεα σκόνης: «Αντίο» στους αόρατους και αηδιαστικούς οργανισμούς

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι με γυμνό μάτι) που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων, την οικογένεια στην οποία ανήκει και η αράχνη. Ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/gr.

Τα ακάρεα ζουν περίπου 30 μέρες και τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα ακάρεα στη διάρκεια της ζωής τους. Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού.

Μέτρα για τη μείωση των ακάρεων στο σπίτι
  • Μείωση της σχετικής υγρασίας στο σπίτι σε <50%: Αυτό επιτυγχάνεται με τον καλό αερισμό του σπιτιού και τη χρήση κλιματιστικών.
  • Αποφυγή υλικών που είναι θέσεις για την ανάπτυξη ακάρεων: Αποφύγετε ή αντικαταστήστε μοκέτες, παχιά χαλιά, ταπετσαρίες, κουβέρτες, κ.ά.
  • Προτιμότερο είναι να μην υπάρχουν χαλιά στο σπίτι, αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό τοποθετήστε τουλάχιστον λεπτά χαλιά χωρίς μεγάλο πέλος, σκουπίστε τα τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και αφαιρέστε τα όταν δεν χρειάζονται πια.
  • Καθαρίστε το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αλλάζετε τακτικά το φίλτρο και τη σακούλα της σκούπας.
  • Αν σκεφτούμε ότι ένας άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο το ένα τρίτο του χρόνου του στο κρεβάτι και ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ακάρεων παρατηρούνται στα κρεβάτια,
    επικεντρώστε τις προσπάθειές σας στις κρεβατοκάμαρες των αλλεργικών ατόμων. Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με ειδικά καλύμματα που δεν επιτρέπουν την επαφή με τα ακάρεα. Πλένετε τουλάχιστον κάθε 7 μέρες τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια με καυτό νερό.
  • Κρεμάτε πάντα τα ρούχα σας στις ντουλάπες και μην επιτρέπετε ζώα στις κρεβατοκάμαρες.
  • Απομακρύνετε τα λούτρινα παιχνίδια από το δωμάτιο των παιδιών ή τουλάχιστον πλύνετέ τα στο πλυντήριο δύο φορές την εβδομάδα.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις