Όλα ανοιχτά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα ανοιχτά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Tι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Alpha freepress

05.03.2023 | 20:19
Του Γιάννη Ντσούνου 

Είναι προφανές ότι η εθνική τραγωδία των Τεμπών θα επηρεάσει άμεσα και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την τραγωδία τα σενάρια που επεξεργάζονται στο μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών είναι αρκετά. Το πρώτο σενάριο θέλει στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά κατά πολλούς και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην επιθυμούν την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος που έχουν σχεδιάσει για την ανακοίνωση της προσφυγής στις κάλπες. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός συγκαλεί στις αρχές της εβδομάδας ένα υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συζητιέται η αύξηση του κατώτατου μισθού και το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και το τελευταίο της τωρινής κυβέρνησης.

Ακολούθως η Βουλή ψηφίζει τις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό και κάποια ακόμη νομοσχέδια, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημερώνει ότι η Βουλή θα κλείσει στις 9 Μαρτίου και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές ένα μήνα μετά δηλαδή στις 9 Απριλίου.

Το σενάριο μετάθεσης των εκλογών

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για μετάθεση των εκλογών κατά δύο εβδομάδες και διεξαγωγή τους στις 23 Απριλίου. Όσοι υποστηρίζουν το σενάριο αυτό αναφέρουν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα ήδη θα έχει ξεκινήσει η έρευνα σε όλα τα επίπεδα για την τραγωδία στα Τέμπη. Και θα φανεί, λένε όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, ότι αυτό που δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας και αμέσως μετά η έρευνα για τα αίτια και η απόδοση ευθυνών, ότι γίνεται πράξη. Και ένα ακόμη επιχείρημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα αποδείξει ότι προτεραιότητά του είναι οι πολίτες και όχι ο πολιτικός σχεδιασμός των εκλογών.

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου είναι και η μοναδική που είναι ελεύθερη τον επόμενο μήνα με δεδομένο ότι στις 16 του μηνός έχουμε Πάσχα και στις 30 του μήνα υπάρχει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να στηθούν στο τέλος Μαΐου, αφού και εδώ όλοι γνωρίζουν ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου.

Το σενάριο του Μαΐου

Και τέλος υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο με λιγότερους υποστηρικτές, η αλήθεια είναι, από τα προηγούμενα, που θέλει την μετάθεση των εκλογών για έναν ολόκληρο μήνα. Και αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες εκλογές θα πρέπει να γίνουν στα τέλη Μαΐου, κατόπιν να ακολουθήσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι επόμενες εκλογές να πραγματοποιηθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου ή το πρώτο του Ιουλίου. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου εκτιμούν ότι μέχρι την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών θα έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί και το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει στους πολίτες η τραγωδία των Τεμπών.

Η επικρατέστερη εκδοχή

Τα σενάρια αυτά είναι υπαρκτά και τα τρία ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πάντως κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην Alpha freepress ότι η πιθανότερη ημερομηνία μέχρι στιγμής είναι η 9η Απριλίου. Στηρίζουν δε την άποψη αυτή λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών ήταν η καλύτερη δυνατή, γιατί και η πολιτική ευθύνη ανελήφθη από την πρώτη στιγμή μέσω της παραίτησης του υπουργού Μεταφορών, κάτι που δεν είχαμε δει στο παρελθόν, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε σε προτεραιότητα την αναζήτηση των αιτιών και των υπευθύνων. Και μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την δημιουργία διακομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσουν τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση του σιδηρόδρομου στην χώρα μας.

Επιπροσθέτως αναφέρουν ότι ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα στο σημείο της σύγκρουσης και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και για την παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες. Με αυτά ως δεδομένα θα αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όσοι επιθυμούν να προλάβουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, θα πρέπει να γνωρίζουν δύο πράγματα που έχουμε διαπιστώσει στα χρόνια της διακυβέρνησης του: πρώτον ότι δε λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και δεύτερον ότι σταθμίζει όλους τους παράγοντες πριν την λήψη μίας κρίσιμης απόφασης χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Exit mobile version