Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός – πόνος στα μάτια: Πού οφείλεται και πώς καταπολεμάται
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός – πόνος στα μάτια: Πού οφείλεται και πώς καταπολεμάται

Κορονοϊός - πόνος στα μάτια: Η μόλυνση από Covid-19 μπορεί να επηρεάσει την όραση

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκέφτονται τα συμπτώματα του κορονοϊού, συνήθως φέρνουν στο μυαλό τους τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και άλλα παρόμοια. Η μόλυνση από Covid-19 μπορεί ωστόσο να επηρεάσει και την όραση του ασθενούς για μήνες αργότερα, σύμφωμα με μελέτες. Οι έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 10 ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα πρόβλημα στα μάτια, όπως ξηρότητα, ερυθρότητα, θολή όραση ή ευαισθησία στο φως.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι με τους οποίους η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης. Για τους περισσότερους ασθενείς, αφορά πιθανόν σε ένα μείγμα πολλών παραγόντων. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ANS)
  • Δυσλειτουργία νευροαγγειακής σύζευξης (NVC).
  • Άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όραση
  • Προβλήματα αιθουσαίου συστήματος
  • Προϋπάρχουσα οπτική δυσλειτουργία
  • Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής
  • Θρόμβοι αίματος
  • Άμεση ιογενής προσβολή στα μάτια

Συμβουλές για ανακούφιση από τα συμπτώματα

– Ακολουθήστε τον «κανόνα των 20’»: Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους της ημέρας μπροστά σε υπολογιστή ή άλλες δραστηριότητες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην όρασή σας, μπορεί να υποφέρετε από ψυχική κόπωση, ξηροφθαλμία και πονοκεφάλους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάντε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων μακριά από τον υπολογιστή κάθε 20 λεπτά και εστιάστε σε ένα αντικείμενο περίπου 5 μέτρα μακριά σας. Επίσης, περιορίστε τον χρόνο οθόνης όσο το δυνατόν περισσότερο.

– Ενώστε τα χέρια σας και ασκήστε απαλή πίεση στις κόγχες των ματιών σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε βαθιά. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την άσκηση όλη την ημέρα για να χαλαρώσετε τα μάτια σας. Για τη ρουτίνα περιποίησης των ματιών σας, μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο να βάζετε οφθαλμικές σταγόνες (αλλά αποφύγετε την υπερβολική χρήση).

Ακόμη:

– Βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός στο σπίτι σας είναι αρκετά δυνατός για να τον βλέπετε, αλλά όχι τόσο φωτεινός ώστε να αυξάνει τους πονοκεφάλους. Χρησιμοποιήστε μπλε φίλτρα σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλέφωνα και tablet. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε οθόνες ειδικά σχεδιασμένες για να μειώνουν την καταπόνηση των ματιών, ωστόσο μπορεί να είναι ακριβές.

– Χρησιμοποιήστε χρώματα σε αντίθεση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρίσκεται τα αντικείμενα πιο εύκολα. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε τα πόμολα της πόρτας και τους διακόπτες φώτων με χρώματα που έρχονται σε αντίθεση με τον τοίχο και χρησιμοποιήστε ένα ανοιχτόχρωμο ξύλο κοπής για να ψιλοκόψετε σκουρόχρωμα τρόφιμα.

– Μάθετε ασκήσεις αναπνοής. Ο σκόπιμος έλεγχος της αναπνοής σας είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην όρασή σας.

– Πάρτε μια δεύτερη γνώμη ειδικού, εάν π.χ. επισκεφτείτε κάποιον οφθαλμίατρο και σας πει ότι τα μάτια σας είναι καλά, αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με την όραση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις