Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καθαρό αφήγημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθαρό αφήγημα

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο στόχος της επόμενης τετραετίας είναι καλύτερες και καλοπληρωμένες δουλειές και οι αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η πιο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών είναι το αφήγημα προς τους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ νωρίς έσπευσε να απευθύνει προς τους πολίτες ένα «καθαρό» αφήγημα που έχει να κάνει με το μέλλον και την καθημερινότητα.

Του Γιάννη Ντσούνου

Ποιο είναι αυτό και τι έχουν ως αφήγημα τα υπόλοιπα κόμματα; Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο στόχος της επόμενης τετραετίας είναι καλύτερες και καλοπληρωμένες δουλειές και οι αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι το ένα μέρος του πολιτικού αφηγήματος της ΝΔ στον δρόμο προς τις εκλογές, γιατί το δεύτερο μέρος είναι η περαιτέρω μείωση τόσο των φορολογικών συντελεστών, όσο και των ασφαλιστικών εισφορών.

Πού στοχεύει με αυτό το αφήγημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Κατ’ αρχάς στην έλλειψη επιχειρημάτων και προγράμματος σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών από τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου. Δεύτερον ο πρωθυπουργός στοχεύει σε εκείνες τις ομάδες των πολιτών που επλήγησαν περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια «των μνημονίων» και επωμίστηκαν τις περισσότερες μειώσεις σε αποδοχές, καθώς και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στην φορολογία τους, γεγονός που συρρίκνωσε αισθητά τα εισοδήματά τους.

Και οι ομάδες αυτές είναι οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι. Η προσπάθεια και μόνο για την αύξηση των εισοδημάτων αυτών των πολιτών ηχεί πολύ θετικά, καθώς εάν επιτευχθεί ο στόχος τότε θα αυξηθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην χώρα, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και θα έρθουν στην χώρα ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα αναλυθεί και θα εξηγηθεί λεπτομερώς και αυτό οφείλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες όσο θα πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών.

Οι αοριστίες του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα αναζητείται παρόμοιο «καθαρό» αφήγημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι αντιτάσσουν, λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στο αφήγημα Μητσοτάκη και ΝΔ; Μάλλον εδώ τα πράγματα είναι λίγο θολά. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Δικαιοσύνη παντού». Προφανώς στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στο ζήτημα των υποκλοπών, που όντως αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Άλλωστε ήταν και ο λόγος που πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας απέσυρε το κόμμα του από τις ψηφοφορίες του κοινοβουλίου καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος. Ωστόσο από ό,τι φαίνεται, αυτό το ζήτημα απασχολεί λιγότερο τους πολίτες από τα θέματα της καθημερινότητας και των εισοδημάτων τους. Και έτσι αυτό το αφήγημα δείχνει να είναι «αόριστο» και «θολό» μπερδεύοντας τους πολίτες για το τί ακριβώς οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την χώρα τα επόμενα χρόνια.

«Θολά» τα πράγματα και στο ΠΑΣΟΚ

Αντιστοίχως στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως σημαία το σύνθημα «Αξιοπρέπεια παντού». Και εδώ το αφήγημα δείχνει αρκετά «θολό», καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό το σύνθημα αφορά στην πολιτική, την οικονομία, την ασφάλεια, την Παιδεία, την Δικαιοσύνη ή σε όλα αυτά μαζί. Και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχουμε ακούσει συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη που θα βελτιωθούν και με ποιόν τρόπο, έτσι ώστε να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών και να ανακουφιστεί επιτέλους και η λεγόμενη «μεσαία τάξη» που όλοι έχουν ως σημείο αναφορά στην προεκλογική τους ρητορική.

Εγκλωβισμένη η αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις σε κατώτατο μισθό αλλά και αποκατάσταση των αδικιών στους συνταξιούχους έχουν «εγκλωβίσει» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που μη μπορώντας να τα καταψηφίσουν απλά επιμένουν σε μια μονότονη ρητορική ότι θα έπρεπε αυτές οι παροχές να είναι πλουσιότερες. Με αυτά τα δεδομένα όταν ανακοινωθούν και επίσημα οι εκλογές, τότε οι πολίτες θα περιμένουν από την μία πλευρά την ΝΔ με το «καθαρό» αφήγημα να εξηγήσει πώς θα πετύχει τον στόχο των καλύτερων μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από την άλλη θα περιμένουν από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να «ξεθολώσουν» τα μηνύματα και τα αφηγήματά τους για την επόμενη μέρα στην χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις