Αυτό είναι το πακέτο παροχών – Όλα τα μέτρα για τους πολίτες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το πακέτο παροχών – Όλα τα μέτρα για τους πολίτες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης

19.02.2023 | 10:34

Το νέο πακέτο παροχών έχει 7 σκέλη

Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς. Ενίσχυση για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους 200 έως 300 ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Παράταση μειωμένου συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για εργαζόμενους στην υγεία και το πυροσβεστικό σώμα.

Του Γιώργου Αυτιά 
Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών

Για όσους έχουν απωλέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων δίνεται δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβένει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021 μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις. Ή 36 δόσεις ή 72 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές εξυπηρετούμενες αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης. Απαιτείται δημόσια ανάρτησης στην πλατφόρμα. Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο θα αφαιρούνται στο ακέραιοι οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Το επιτόκιο ρύθμισης σταθερό στο 3%.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ανοίγει η πλατφόρμα Market pass, ενίσχυση που θα καλύπτει το 85% των νοικοκυριών και οι πληρωμές θα γίνουν τον Μάρτιο.

 Αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης
1ον. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους

Λόγω της σημαντικής αύξησης του επιπέδου των τιμών, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς με βάση Νόμο του 2016 ή που η αύξηση της σύνταξής τους ήταν μικρότερη του 7%, θα λάβουν, μέχρι το τέλος Μαρτίου, έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Αυτή η ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους και διαμορφώνεται από τα 200 έως τα 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 280 εκατ. ευρώ.

2ον. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι οι μεταφορές επιβατών, ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού. Αυτό το μέτρο έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, καθώς οι εν λόγω κλάδοι, που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη λειτουργίας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, για το 2ο εξάμηνο του έτους, εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

3ον. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο

Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

4ον. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

Επιδιώκουμε, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

5ον. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Όπως ανακοινώθηκε, αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

6ον. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών

Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δυσκολιών που προκάλεσαν στους οφειλέτες, μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, συνεκτιμώντας την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών, και με αίσθημα δικαίου απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους, προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.

Συγκεκριμένα:

Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κ.τ.λ.

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων. Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

 Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ρύθμισης συνολικών οφειλών λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες. Αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο των τελευταίων 12 ετών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.631 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους αρχικών οφειλών 1,18 δισ. ευρώ. Μάλιστα το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Όμως, παρά την σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε. Κυρίως οι διαχειριστές δανείων, αλλά και οι τράπεζες, πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες. Εμείς, ως Κυβέρνηση, με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή ως τροπολογία τις επόμενες ημέρες, επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα:

Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.

Διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.

Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, ένας συμπατριώτης μας, που επιβαρύνεται – για παράδειγμα – με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνουμε το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα. Οι βελτιώσεις αυτές καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Επιπρόσθετα υπενθυμίζεται ότι ανοίγει η πλατφόρμα χορήγησης του Market Pass, δηλαδή της ενίσχυσης με ποσοστό 10% επί των αγορών νοικοκυριών σε σούπερ-μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ενίσχυση η οποία καλύπτει το 85% των νοικοκυριών. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ.

Με τις παραπάνω 7 παρεμβάσεις, που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ άλλων μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και αγρότες, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμα μία φορά, ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό κάθε πολίτη, ιδιαίτερα αυτού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης. Αφουγκράζεται τις ανάγκες του και ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα άμεσα, με αποφασιστικότητα και σύνεση, όσο είναι εφικτό, χωρίς να υπονομεύει την αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα και όσα, με σκληρή προσπάθεια, όλοι μαζί – πολίτες και πολιτεία – πετύχαμε τα τελευταία 4 -περίπου- χρόνια. Συνεχίζουμε τη σκληρή, συνετή και αποτελεσματική δουλειά, προκειμένου να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή.

Περιπτώσεις 120 δόσεων που ρυθμίζονται
1ο παράδειγμα

Έχω ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

2ο παράδειγμα

Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η δεύτερη πρωτοβουλία μας αφορά τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Για αυτόν τον συνεπή, λοιπόν, φορολογούμενο, εισάγουμε νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Και τέλος, αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσα και ταυτόχρονα μου βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας υποχρεούμαι να τις εντάξω εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Παραδείγματα 72 δόσεων
1ο παράδειγμα

Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχα ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.

2ο παράδειγμα

Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

3ο παράδειγμα

Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022. Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022, τα οποία μπορώ πλέον να εντάξω στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Το επίδομα 200-300€

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αφορά 1.112.000 συνταξιούχους και το ποσό είναι κλιμακούμενο από 200 έως 300 ευρώ. Υπάρχουν τρία κριτήρια για το ύψος της ενίσχυσης, πρώτον, η μερική ή και καθόλου αύξηση, δεύτερον, το ύψος της σύνταξης και τρίτον, άλλες ενισχύσεις. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης στις πρώτες 4 κατηγορίες είναι αυτοί που δεν έλαβαν καθόλου αύξηση και στην πέμπτη κατηγορία όσοι είδαν αυξήσεις μικρότερες του 7,75%.

Πρώτη κατηγορία: 120.000 συνταξιούχοι το 5% του συνόλου των συνταξιούχων και με άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1000 ευρώ το μήνα. Αυτοί θα λάβουν 300 ευρώ.

Δεύτερη κατηγορία: Όσοι έχουν προσωπική διαφορά και πήραν μόνο τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Είναι 370.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800 ευρώ. Θα λάβουν 300 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1000 και 1100 το μήνα και είδαν μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 36 ευρώ το χρόνο. Εδώ, θα έχουμε ενίσχυση πάλι 300 ευρώ και είναι 70.000 συνταξιούχοι. Συνολικά 560.000 συνταξιούχοι θα πάρουν τα 300 ευρώ

Τέταρτη κατηγορία: Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100 έως 1600 ευρώ το μήνα και έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν με 111 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτοί είναι 300.000 και θα πάρουν 250 ευρώ.

Πέμπτη κατηγορία: Αφορά σε συνταξιούχους που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% αλλά πήραν ένα μικρό ποσοστό. Όσοι παίρνουν κύριες συντάξεις έως 1100 ευρώ και είδαν αύξηση έως 3,49% θα πάρουν 250 ευρώ. Αφορά 94.000 συνταξιούχους.

Τα 200 ευρώ θα λάβουν 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα σύνταξης από 1100 ευρώ έως 1600 και έχουν πάρει αύξηση έως 3,49% και επιπλέον 125.000 που έχουν άθροισμα έως 1100 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6% θα πάρουν 200 ευρώ.  Δεν καλύπτονται συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1600 ευρώ. Θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Τα 7 κοινωνικά μέτρα

Συνταξιούχοι: 1.112.000 παίρνουν 200-300€

Υγειονομικοί-πυροσβέστες: Επίδομα 200€

Επαγγελματίες: Αναβίωση 100-120 δόσεων

Δανειολήπτες: Βελτίωση του εξωδικαστικού

Καταναλωτές: Κάρτα αγορών για 8.400.000

Αγρότες: Επιστροφή ΕΦΚ-αποζημιώσεις

Επικουρικές σε 80.000 συνταξιούχους

Επίδομα συνταξιούχων

120.000 συνταξιούχοι με σύνταξη από 800-1200€ λαμβάνουν 300€

370.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 800€ πήραν επιταγή 250€ και λαμβάνουν 300€

70.000 συνταξιούχοι με σύνταξη από 1000-1100€ πήραν 36€ από κατάργηση εισφοράς και λαμβάνουν 300€

300.000 συνταξιούχοι με σύνταξη 1100-1600€ πήραν 111€ από κατάργηση εισφοράς και λαμβάνουν 250€

94.000 συνταξιούχοι με σύνταξη έως 1100€ είχαν αύξηση 3,49% και λαμβάνουν 250€

125.000 συνταξιούχοι με σύνταξη 1100-1600€ είχαν αύξηση 3,5-6% και λαμβάνουν 200€

Φορολογικές ρυθμίσεις

Όσοι έχασαν τις 120 δόσεις ξαναμπαίνουν με 2 δόσεις, πληρωμή έως 31/7/2023. Οι δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες 1/2/2021-1/2/2023 ρυθμίζονται σε 36 ή 72 δόσεις με δόση 30€ και επιτόκιο των 24 δόσεων.

Πώς θα μπω στις 120 δόσεις

Ήμουν στις 120 δόσεις και δεν πληρώνω από 2/2022. Μπορώ τώρα με αίτηση και πληρωμή 2 δόσεων έως 31/7 να ξαναμπώ στις 120. Άμεση αποδέσμευση του λογαριασμού μου.

Exit mobile version