Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κινέζικο μπαλόνι ΗΠΑ: 400.000 για… 13 δολάρια;
ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζικο μπαλόνι ΗΠΑ: 400.000 για… 13 δολάρια;

Κινέζικο μπαλόνι ΗΠΑ: Μέτρα παίρνουν οι ΗΠΑ για την εναέρια ασφάλεια, με εντολή Μπαίντεν

Το μπαλόνι που καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ στον Καναδά άξιζε 13 δολάρια και ο πύραυλος που το κατέρριψε 400.000 δολάρια, ισχυρίζεται μια ερασιτεχνική λέσχη στο Ιλινόις. Η «Bottlecap Balloon Brigade», λέσχη με έδρα το Ιλινόις, ισχυρίζεται ότι το μετεωρολογικό μπαλόνι των 13 δολαρίων της έπεσε για τελευταία φορά κοντά στο Γιούκον στις 10 Φεβρουαρίου. Ένα μυστηριώδες αντικείμενο που καταρρίφθηκε από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εν μέσω της συνεχιζόμενης υστερίας που προκλήθηκε από το περιστατικό με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι μπορεί να ήταν τελικά ένα ακίνδυνο μπαλόνι, σύμφωνα με νέες πληροφορίες. Η Ταξιαρχία Αερόστατων του Βόρειου Ιλινόις (Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade – NIBBB) ανέφερε ότι ένα από τα μπαλόνια της «αγνοείται εν δράσει» περίπου στην ίδια τοποθεσία και την ίδια χρονική στιγμή που το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο κοντά στην Αλάσκα χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο Sidewinder, αξίας 400.000 δολαρίων.

Η NIBBB δήλωσε ότι το μπαλόνι «K9YO» ανέφερε για τελευταία φορά τη θέση του, κοντά στις ακτές της Νοτιοδυτικής Αλάσκας. Αργότερα το Σάββατο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι ένα «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» κατέπεσε πάνω από την περιοχή Γιούκον του Καναδά, αρκετές εκατοντάδες μίλια από την τελευταία γνωστή θέση του K9YO. Η μοντελοποίηση που μοιράστηκε το NIBBB δείχνει ότι το αερόστατο του κατευθυνόταν προς την κατεύθυνση του Γιούκον πριν εξαφανιστεί και ανοίγει την πιθανότητα να ήταν ένα από τα ύποπτα αντικείμενα που κατέρριψε ο στρατός των ΗΠΑ.

Ακίνδυνα αυτά τα μπαλόνια

Τα αερόστατα που χρησιμοποιούνται από τέτοιες λέσχες όπως η NIBBB συχνά ταιριάζουν στην ίδια περιγραφή. Συνήθως συνδέονται με ένα μικρό, ηλιακό ωφέλιμο φορτίο που μεταδίδει δεδομένα θέσης σε επίγειους σταθμούς ακρόασης. Συνήθως, αυτά τα ωφέλιμα φορτία δεν είναι μεγαλύτερα από μια πιστωτική κάρτα. Η NIBBB δεν έχει δηλώσει ότι το μπαλόνι της ήταν σίγουρα το αντικείμενο που κατέπεσε, αλλά μια επισκόπηση των έμμεσων στοιχείων από την Aviation Week αφήνει το ενδεχόμενο ανοιχτό. Μακριά από το να συνιστούν στρατιωτική απειλή ή απειλή παρακολούθησης, τα συγκεκριμένα «μπαλόνια pico» συχνά δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να μεταδίδουν δεδομένα θέσης – ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, πληροφορίες για τον καιρό.

Ίπτανται μάλιστα μέχρι να καταστραφούν ή να πέσουν λόγω κακοκαιρίας. Το K9YO ήταν στον αέρα για 123 ημέρες και 18 ώρες πριν σταματήσει να αναφέρει τη θέση του. Ο Ron Meadows, ο ιδρυτής της Scientific Balloon Solutions (SBS), η οποία κατασκευάζει μπαλόνια που χρησιμοποιούνται από ερασιτεχνικές λέσχες, δήλωσε στην Aviation Week: «Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον στρατό μας και το FBI για να τους διαφωτίσω σχετικά με το τι είναι πιθανώς πολλά από αυτά τα πράγματα και ότι θα φαίνονται όχι και τόσο έξυπνοι για να τα καταρρίψουν». Το μπαλόνι που καταρρίφθηκε πάνω από το Γιούκον βρισκόταν σε ύψος περίπου 40.000 ποδιών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Το τελευταίο γνωστό υψόμετρο του αερόστατου της NIBBB ήταν 37.928 πόδια.

Το μπαλόνι αξίας 13 δολαρίων
Μέτρα παίρνουν οι ΗΠΑ για την εναέρια ασφάλεια, με εντολή Μπαίντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι το αντικείμενο και δύο άλλα μυστηριώδη εναέρια αντικείμενα που καταστράφηκαν από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μετά το περιστατικό με το κινέζικο μπαλόνι δεν πιστεύεται ότι ήταν μέσα παρακολούθησης. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς ήταν αυτά τα τρία αντικείμενα, αλλά τίποτα δεν υποδηλώνει αυτή τη στιγμή ότι σχετίζονται με το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας ή ότι ήταν οχήματα επιτήρησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν δέχθηκε έντονη κριτική επειδή επέτρεψε στο κινεζικό μπαλόνι να πετάξει σε όλες τις ΗΠΑ προτού δώσει εντολή να το καταρρίψει μόλις βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου, γράφει η Daily Mail. Στις 10 Φεβρουαρίου, ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα. Το περιστατικό στο Γιούκον ήρθε μία μέρα αργότερα, και στη συνέχεια ένα τρίτο καταρρίφθηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον στις μεσοδυτικές πολιτείες στις 12 Φεβρουαρίου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια νέα ειδική ομάδα εργασίας για τα ΑΤΙΑ, η οποία θα μελετήσει τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια που εγκυμονούν τα νέα αντικείμενα που εντοπίζονται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Η νέα ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, θα δει εμπειρογνώμονες από το Πεντάγωνο, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες να συναντώνται για να αναλύσουν τα αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα (UAP) και να καθορίσουν αν αποτελούν απειλή. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα «Κάθε στοιχείο της κυβέρνησης θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για την κατανόηση και τον μετριασμό αυτών των γεγονότων», προσθέτοντας ότι η ειδική ομάδα θα εξετάσει τις «ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις» που σχετίζονται με τον εντοπισμό και την ανάλυση των αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων πάνω από την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις