Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

01

Απριλίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Πότε υποχωρούν τα συμπτώματα κορονοϊού: Νέα έρευνα για τον Covid-19 απαντά
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πότε υποχωρούν τα συμπτώματα κορονοϊού: Νέα έρευνα για τον Covid-19 απαντά

Πότε υποχωρούν τα συμπτώματα κορονοϊού: Επιστήμονες από το Ισραήλ ανακάλυψαν ποια συμπτώματα «επιμένουν»

Τα περισσότερα από τα επίμονα συμπτώματα  που προκαλεί ο κορονοϊός υποχωρούν μέσα σε έναν χρόνο στους ασθενείς, που αρχικά είχαν ήπια COVID-19, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ. Οι επιστήμονες εξέτασαν την πορεία της υγείας χιλιάδων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών με ήπια COVID, εξετάζοντας ποια και πόσα συμπτώματα της εμμένουσας COVID (Long COVID) εκδήλωσαν. Σύμφωνα με το iatropedia, τα συμπτώματα αυτά συνεχίζονται ή εκδηλώνονται τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την αρχική νόσηση από κορονοϊό. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο κορονοϊός δεν προκαλούσε συμπτώματα πέραν του 1 έτους. Υπήρχαν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Όπως γράφουν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 299.885 εθελοντές, οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό αλλά δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι εκβάσεις τους συγκρίθηκαν με εκείνες 299.870 υγιών εθελοντών. Άλλοι από τους συμμετέχοντες ήταν εμβολιασμένοι κατά της COVID και άλλοι όχι. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων που είχε νοσήσει ο κορονοϊός ήταν τα 25 έτη. Το 50,6% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά εμφανίζονταν εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη 65 συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμένουσα COVID.

Τα ευρήματα

Ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονταν με αυξημένη συχνότητα τόσο κατά την πρώιμη, όσο και κατά την όψιμη περίοδο μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά ήταν:

 • Το θόλωμα του μυαλού
 • Η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης
 • Οι αναπνευστικές δυσκολίες
 • Η ζάλη και η αδυναμία
 • Τα «φτερουγίσματα» της καρδιάς
 • Ο πονόλαιμος από στρεπτόκοκκο

Ορισμένα άλλα συμπτώματα ήταν σημαντικά αυξημένα μόνο κατά την πρώιμη περίοδο. Αυτά ήταν:

 • Ο πόνος στο στήθος
 • Ο βήχας
 • Η τριχόπτωση
 • Οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
 • Οι αναπνευστικές διαταραχές

Ποια συμπτώματα «επιμένουν»

Λόγω του μεγέθους της μελέτης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν και τη διακύμανση στη συχνότητα των εμμενόντων συμπτωμάτων. Όπως διαπίστωσαν, η μείωση/απώλεια της όσφρησης τυπικά βελτιωνόταν στους 9 μήνες. Αντιθέτως, οι μειώσεις στην ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής και στη μνήμη ήταν πιο επίμονες. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως έως το τέλος του πρώτου χρόνου, ο κορονοϊός είχε πάψει να προκαλεί συμπτώματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. «Δεν υποστηρίζουμε ότι μετά τις 360 ημέρες δεν υπάρχουν ασθενείς με δύσπνοια, αδυναμία ή νοητική διαταραχή», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Barak Mizrahi, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο KI στο Kfar Malal. Ωστόσο, «ο κίνδυνος αυτός φθίνει με την πάροδο του χρόνου και λίγα είναι τα συμπτώματα μετά την αρχική ήπια COVID που επιμένουν τόσο καιρό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις