Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου – Προεδρικό Διάταγμα: Παραιτήθηκαν οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής
ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου – Προεδρικό Διάταγμα: Παραιτήθηκαν οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής

Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου - Προεδρικό Διάταγμα: «Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες»

Οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλαν την παραίτηση τους διαμαρτυρόμενοι για το Προεδρικό Διάταγμα που φέρνει αλλαγές στα πτυχία των καλλιτεχνών, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργεί αντιδράσεις. Μάλιστα, οι ίδιοι είχαν δώσει προθεσμία για τροποποίηση της απόφασης μέχρι και σήμερα 8 Φεβρουαρίου. Έτσι, από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου ανακοινώθηκε η παραίτηση τους, αφού εξέπνευσε η προθεσμία και δεν σημειώθηκε καμία σχετική αλλαγή. Παράλληλα, το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίου από σπουδαστές δραματικών σχολών που διαμαρτύρονται για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

«Μια σχολή σε κατάληψη δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κανονικότητα. Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες. Ωστόσο, στην καρδιά των σπουδαστών μας είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση αδικίας, απαξίωσης και περιφρόνησης από μέρους της Πολιτείας, που δεν μπορούμε παρά να τους συμπαρασταθούμε, εφόσον αυτή την αδικία τη διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι» είχε δηλώσει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Τα ονόματα των καθηγητών

Τα ονόματα των καθηγητών γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Πασχάλης Τσαρούχας: Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος, Πρόδρομος Τσινικόρης.

Ράνια Σχίζα: «Γιατί συμβαίνει αυτό στην τέχνη;»

Η Ράνια Σχίζα μίλησε για την παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θέατρου στην εκπομπή «Naftemporiki Magazine». Η ηθοποιός δήλωσε χαρακτηριστικά: «50 μέρες τώρα η κυβέρνηση κοφεύει σε όλες αυτές τις δίκαιες φωνές, σε ένα ακατανόητο προεδρικό διάταγμα. Τα χρόνια σπουδών των καλλιτεχνών ξαφνικά διαγράφονται και είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες. Ποια λογική υπάρχει πίσω αυτό, δεν θα δώσω εγώ τις απαντήσεις. Το Βασιλικό Θέατρο και το Εθνικό Θέατρο είναι σε κατάληψη, χτυπιέται η τέχνη πράγμα που σε πάει πίσω εκατονταετίες. Είμαι ταραγμένη με αυτό που συμβαίνει γιατί κόβονται πρακτικά πράγματα. Θέλουμε να τα κάνουμε καλύτερα, όχι να τα πετσοκόβουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό στην τέχνη; Είναι βασική ανάγκη του κόσμου. Από τον άνθρωπο γεννήθηκε και τον άνθρωπο υπηρετεί. Μαλακώνει τις ψυχές, βάζει μπροστά τη ψυχή μας, το πνεύμα μας. Ενοχλεί αυτό;».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις