Επιδότηση στεγαστικού δανείου αίτηση – κριτήρια: Aναλυτικός οδηγός

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στεγαστικού δανείου αίτηση – κριτήρια: Aναλυτικός οδηγός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ανοιχτή από 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του gov.gr για την αίτηση-βεβαίωση για επιδότηση στεγαστικού δανείου. Όροι και κριτήρια αναλυτικά.

04.02.2023 | 08:37

Επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου μπορούν να έχουν οι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Αρχικά, θα πρέπει να κάνουν μία αίτηση στο gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) για να αποκτήσετε τη βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Με την επιδότηση, προβλέπεται μείωση κατά 50% και για 12 μήνες η αύξηση του επιτοκίου με ημερομηνία έναρξης για τον υπολογισμό της αύξησης από την 30 Ιουνίου του 2022 λόγω των αναπροσαρμογών του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ. Η επιδότηση των μηνιαίων δόσεων των δανείων σε όσους τελικά επιλεχθούν, ξεκινά από τον προσεχή Απρίλιο.

Σε πρώτη φάση, να κριθούν εάν είναι επιλέξιμοι ως ευάλωτοι δανειολήπτες. Στα κριτήρια επιλογής θα λαμβάνεται υπόψιν εάν είναι ενήμεροι ή με καθυστέρηση πληρωμής δόσεων έως τρεις μήνες των δανείων τους από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Επιδότηση στεγαστικού δανείου: Τα κριτήρια

Δικαιούχοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα, είναι οι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Το ετήσιο εισόδημα των ωφελούμενων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας. Το μέγιστο όριο στο ετήσιο εισόδημα είναι τα 21.000 ευρώ.

Η μέγιστη αξία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να είναι πάνω από 180.000 ευρώ (βάσει ΕΝΦΙΑ), το ύψος των καταθέσεων είναι μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων 21.000 ευρώ.

Οι οφειλέτες που μπορούν να πάρουν επιδότηση στεγαστικού δανείου είναι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, αλλά θα πρέπει τα δάνειά τους να είναι ενήμερα.

Προβλέπονται επίσης τα εξής:

Υπαγόμενες οφειλές: Οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τη σημερινή ημερομηνία.

Ποσοστό επιδότησης: Το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Σχήμα επιδότησης: Δημιουργία ταμείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές των 4 συστημικών τραπεζών, το οποίο ωστόσο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, στην οποία θα υποβάλλεται και η αίτηση του δικαιούχου.

Διάρκεια επιδότησης: 12 μήνες.

Exit mobile version