Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προτομή Καρόλου Κουν: Στα ίχνη των «κυνηγών χαλκού» η Αστυνομία για την κλοπή του γλυπτού
ΕΛΛΑΔΑ

Προτομή Καρόλου Κουν: Στα ίχνη των «κυνηγών χαλκού» η Αστυνομία για την κλοπή του γλυπτού

Προτομή Καρόλου Κουν: Η κλοπή του γλυπτού φέρνει στο προσκήνιο ανάλογες κλοπές

Στις συμμορίες που χωρίς κανέναν σεβασμό κλέβουν και πουλάνε την ιστορία της χώρας, κάποιες φορές και με 4 ευρώ το κιλό (!), αναζητά η Αστυνομία τους δράστες της κλοπής της προτομής του αείμνηστου θεατράνθρωπου Κάρολου Κουν. Η προτομή του εμβληματικού σκηνοθέτη και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης ήταν τοποθετημένη σαν πραγματικό κόσμημα, δίπλα στο ταμείο του Θεάτρου, το οποίο  βρίσκεται στη Στοά του Βιβλίου, στην οδό Πεσμαζόγλου 5, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, του Χρήστου Καπράλου.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Η προτομή του ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, υπό τη διδασκαλία του οποίου μεσουράνησε πλήθος δημοφιλών ηθοποιών στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ήταν κατασκευασμένη από ορείχαλκο και αναπαριστούσε τον μεγάλο θεατράνθρωπο σε ώριμη ηλικία, με το κεφάλι ελαφρά στραμμένο και ένα ελαφρό μειδίαμα, ενώ στην πρόσοψη της βάσης η εγχάρακτη επιγραφή ανέφερε:  «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 1908 – 1987». Ακριβώς το υλικό κατασκευής του ήταν, για τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των δραστών, καθώς γνώριζαν ότι θα το πουλήσουν σε σκραπατζίδικα με το…κιλό, για να κερδίσουν χρήματα.

Το γερμένο κεφάλι

Η προτομή του Κάρολου Κουν, που έφυγε από τη ζωή το 1987, έχει σμιλευτεί σε ώριμη ηλικία με γερμένο το κεφάλι του και ελαφρύ μειδίαμα στα χείλη. Μιλώντας για την κλοπή της προτομής, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, δήλωσε ότι δεν υπήρξε παραβίαση. Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες διπλανών κτιρίων, καθώς ο χώρος όπου σημειώθηκε η κλοπή, δεν διαθέτει. Εφόσον η προτομή δεν βρεθεί, πρόθεση των υπευθύνων του Θεάτρου Τέχνης, είναι η αντικατάστασή της με νέα. Η κλοπή της προτομής του Κάρολου Κουν φέρνει στο προσκήνιο και τις ανάλογες  προτομών μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας.

Συλλήψεις «κυνηγών χαλκού»

Στις αρχές Ιουλίου 2022 εξαρθρώθηκε μια τέτοια συμμορία «κυνηγών χαλκού», η οποία είχε κλέψει, μεταξύ άλλων και προτομές του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Στέλιου Καζαντζίδη και άλλων ανδρών, που δόξασαν την Ελλάδα. Έγραφε, τότε, το Alphafreepres: «Έκλεβαν την… ιστορία της Ελλάδας, που έγραψαν μεγάλες προσωπικότητες με το αίμα, το ταλέντο τους και τον κόπο τους και την πουλούσαν σε σκραπατζίδικα, κοστολογώντας την 150 ευρώ! Ξήλωναν τα αγάλματα, που έστησαν για να τους τιμήσουν, όσοι ένιωσαν ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα, έργα μεγάλων καλλιτεχνών και τα εξαργύρωναν με χρήματα, αγνοώντας, προφανώς,  το «βάρος της ιστορίας», που σήκωναν, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Αγάλματα, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ήρωα Δηλβόη, του Φιλήντα, του Σινόπουλου, του Στέλιου Καζαντζίδη, ρίχτηκαν στις χοάνες των σκραπατζίδικων από  μέλη συμμορίας, που ειδικεύονται στο κυνήγι του χαλκού.

Οι προσωπικότητες

Η σπείρα αυτή που αποτελείτο από Ρομά,  μία γυναίκα από την Αλβανία και έναν ακόμη ημεδαπό ιδιοκτήτη σκραπ,  εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία μετά από έρευνες καθώς, κάθε τόσο, έφθαναν καταγγελίες- αναφορές ότι κάποιο άγαλμα, από διάφορες περιοχές της Αθήνας, έλειπε από τη θέση του και είχε μείνει μόνο η βάση του και καμία φορά ούτε αυτή. Η εξάρθρωση επετεύχθη, όταν δύο μέλη της συμμορίας, με αυτοκίνητο, προσέγγισαν πλατεία στην Αρτέμιδα Αρτέμιδα και αφαίρεσαν την προτομή του Ελευθέριου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, αποκολλώντας την εξ’ ολοκλήρου από την βάση της. Μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν τις επόμενες ημέρες και διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες μετά την κλοπή, μετέβησαν σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών, όπου πούλησαν την προτομή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις