Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023 αίτηση – προϋποθέσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα στο Gov.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023 αίτηση – προϋποθέσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα στο Gov.gr

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023 αίτηση - προϋποθέσεις: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά

Την εγκύκλιο για τη διαδικασία των αιτήσεων, που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταρτιζόμενοι στα δημόσια ΙΕΚ, ώστε να πάρουν και αυτοί όπως οι φοιτητές των πανεπιστημίων το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι αιτήσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στο διάστημα από 01/02/2023 μέχρι και τις 14/02/2023, στον σύνδεσμο του υπουργείου Παιδείας. Οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα 1.500 ευρώ γίνονται στη σελίδα stegastiko.minedu.gov.gr. Οι σπουδαστές θα πάρουν 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ εάν συγκατοικούν με άλλο σπουδαστή στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα. Διευκρινίζεται ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες και να έχουν συναφθεί πριν τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Η ιδιότητα του συγκατοικούντος, ως ενεργού καταρτιζόμενου κατά το εκπαιδευτικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση, ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. (ΠΗΓΑΣΟΣ). Εάν μια αίτηση απορριφθεί αίτηση επανεξέτασης μπορεί να υποβάλλει οποιοσδήποτε αιτείται του στεγαστικού επιδόματος, εντός προθεσμίας ενός (1) μήνα από τη γνωστοποίηση του απορριπτικού αποτελέσματος, το οποίο προέκυψε είτε από τον ηλεκτρονικό έλεγχο, είτε από τον έλεγχο που διεξάγεται από το Ι.Ε.Κ.

Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα

Το Ι.Ε.Κ. μετά το πέρας των αιτήσεων λαμβάνει ηλεκτρονικό αρχείο από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο έλεγχος των στοιχείων, των δικαιολογητικών και η επαλήθευση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος όπως εμφανίζονται στη ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αίτησης του δικαιούχου, πραγματοποιείται από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ., στο οποίο φοιτά ο καταρτιζόμενος. Εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος από το ηλεκτρονικό σύστημα και το Ι.Ε.Κ. φοίτησης, η Διεύθυνση του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. εκδίδει απόφαση στην οποία ορίζονται οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος.

Δικαιούχοι – Διαδικασία υποβολής της αίτησης

Δικαιούχος του επιδόματος είναι το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο καταρτιζόμενος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο καταρτιζόμενος. Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο καταρτιζόμενος εφόσον:

  1. είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
  2. οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
  3. είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, ή
  4. είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021 θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις