Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – πρόταση μομφής: Στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – πρόταση μομφής: Στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός

Με διαφορετικά «όπλα» θα προσέλθουν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας για τη σημερινή σύγκρουση στη Βουλή

Με άσσους στο μανίκι ανεβαίνει στο βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας σε πρώτο πλάνο μια συνολική σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, στη λογική των διλημμάτων που θέτει σε όλες του τις περιοδείες. Άλλωστε, η τοξικότητα και οι εκφράσεις του πεζοδρομίου που ακούστηκαν αρκετές φορές στιγμάτισαν από την πρώτη στιγμή την ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί της προτάσεως δυσπιστίας.

Η εικόνα και το κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας από το απόγευμα της Τετάρτης, μόνο αγανάκτηση προκαλούν στον πολίτη, που καλείται να επιβιώσει αξιοπρεπώς μέσα σε ένα δηλητηριασμένο κλίμα.  Η αγανάκτηση του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, όπως καταγράφηκε με τις λέξεις «δεν ντρεπόμαστε; Βουλή είναι αυτή;» σε μία από τις παρεμβάσεις του, σε κάποια από τις στιγμές που οι αντιπαραθέσεις έδειχναν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, είναι ενδεικτική του κλίματος. Η τελευταία ημέρα της συζήτησης, ναι μεν θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, ωστόσο η παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας αναμένεται να συγκρατήσει τα.. “άγρια ένστικτα” των εδράνων.

Τα όπλα Μητσοτάκη

Στην ουσία της συζήτησης, ο κ.Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί τόσο στην υπόθεση Καλογρίτσα, όσο και στην «ύποπτη» σχέση ΣΥΡΙΖΑ με την ΑΔΑΕ, θέματα που στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι πλήττουν το…ηθικό πλεονέκτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη σταθερότητας στη χώρα, η οποία, θα πει, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στα μέτωπα της οικονομίας, της απασχόλησης, των εξοπλιστικών και το κράτος δικαίου τα τελευταία 3,5 χρόνια αντιπαραβάλλοντας τα έργα της διακυβέρνησης της ΝΔ με αυτά της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ασκήσει μάλιστα σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι είναι αυτός που επιδιώκει τον διχασμό και να επαναφέρει τη χώρα σε μια λογική μετωπικής αντιπαράθεσης, την ώρα που οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς προβληματισμούς που γιγαντώθηκαν μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανια. Γαλάζιες πηγές δε, αναφέρουν πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτελούν ακλόνητο αντίλογο, στις “κραυγές” της αντιπολίτευσης περί αφαίμαξης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού που δεν αρκείται στα “ψίχουλα” όπως χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το Μεγαρο Μαξίμου τους τελευταίους μήνες.

Παρακολουθήσεις

Στην ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι κανενός είδους υλικό ή δεν έχει περιέλθει σε γνώση του ιδίου ή του Μεγάρου Μαξίμου και θα τονίσει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση Ανδρουλάκη ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο που γινόντουσαν διάφορα πράγματα στην Ε.Υ.Π., υπήρξαν θεσμικές πρωτοβουλίες για την θωράκιση των διαδικασιών και έγιναν αλλαγές στην Υπηρεσία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της που είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια.

Σε αυτή τη γραμμή βρέθηκε χθες και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε γνώση της παρακολούθησής του και έκανε λόγο για “Κλουζώ” που εξαντλούν τη φαντασία τους, σε μια προσπάθεια να ρίξουν την κυβέρνηση. Πλέον, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και είναι αρμόδια να αποδώσει τις ευθύνες που θα προκύψουν. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει μια σειρά από ερωτήματα στα οποία θα καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει το επόμενο διάστημα επιμένοντας σε αυτά μέχρι τις εκλογές. Θα τον καλέσει να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων και ποια είναι η θέση του για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί της διακυβέρνησης του.

ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ένα άλλο “καυτό” θέμα που φέρνει σε πλήρη αμηχανία τα στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι οι περιβόητες σακούλες αλλά και οι χειρισμοί προσώπων στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στη διαφάνεια – σημαία του ΣΥΡΙΖΑ – καλώντας τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί για τις σακούλες με «μαύρο» χρήμα προς την Κουμουνδούρου, τα SMS για το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών για την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel.

«Δεν μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται για το συγκεκριμένο ζήτημα», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας την εκκωφαντική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα για τη σοκαριστική κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα, που “άνοιξε τον ασκό του Αιόλου”. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα της υπόθεσης Novartis “Μάξιμου Σαράφη” για υπόθεση χρηματοοοικονομικής απάτης, στη μαρτυρία του οποίου βασίστηκε, εν πολλοίς, η δίωξη των πολιτικών προσώπων στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης. Θα σταθεί, όμως, και στην υπόθεση της εργαλειοποίησης του θανάτου της ανύπαρκτης “μικρής Μαρίας” στον Έβρο. Υποθέσεις για τις οποίες, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επιμελώς δεν έχει δώσει ως τώρα καμία απάντηση.

Πρώτος θα πάρει τον λόγο ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πάρει και πρώτος τον λόγο από το βήμα της Βουλής, θα επιμείνει σε υψηλούς τόνους στις κατηγορίες ότι το θέμα των παρακολουθήσεων ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού και θα ζητήσει σαφείς απαντήσεις για το πόρισμα της ΑΔΑΕ, που επιβεβαιώνει την παρακολούθηση τουλάχιστον έξι προσώπων. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά άλλωστε ότι «μετά από έξι μήνες θεσμικής αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών θα έχουμε κορύφωση με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξηγήσει ποια θεωρεί ότι ήταν η στόχευση των παρακολουθήσεων. Σε πρώτο επίπεδο, θα πει ήταν η χρησιμότητα των εκβιασμών αλλά σε δεύτερο επίπεδο και πιο ουσιώδες, ήταν ο έλεγχος των θηριωδών εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Αν μάλιστα όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, επιχειρήσει να ανοίξει την βεντάλια με αντιπερισπασμούς για να αποδράσει απο την υπόθεση των υποκλοπών θα είναι μια ακόμη απόδειξη της ενοχής του.

Οψόμεθα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις