Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση ναρκωτικών: Καρτέλ επιχείρησε να εισάγει στη χώρα κοκαΐνη με… μπανάνες
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση ναρκωτικών: Καρτέλ επιχείρησε να εισάγει στη χώρα κοκαΐνη με… μπανάνες

Διακίνηση ναρκωτικών: Η ΑΑΔΕ κατέσχεσε 100 κιλά κοκαΐνης

Οι μπανάνες…έκρυβαν κοντά στα 120 κιλά κοκαΐνης, παραγωγής Εκουαδόρ! Το διαβόητο καρτέλ, που δραστηριοποιείται πολύ καιρό τώρα στο λιμάνι του Γκουαγιακίλ, επιχείρησε μία ακόμη φορά να αποστείλει με εμπορικό πλοίο στη χώρα μας μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης. Και αυτή τη φορά οι εγκέφαλοι του καρτέλ χρησιμοποίησαν ως καμουφλάζ νόμιμο φορτίο με μπανάνες. Θα περνούσε το κοντέινερ χωρίς προβλήματα από το λιμάνι του Πειραιά, όπου είχε ξεφορτωθεί από το πλοίο, αλλά τελικά δεσμεύτηκε χάρη στο σύστημα ανάλυσης κινδύνου που εφαρμόζουν οι Τελωνειακοί. Έτσι, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) μετά από έλεγχο εντόπισαν και κατέσχεσαν τα  119 κιλά ναρκωτικών ουσιών.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Συγκεκριμένα, οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Εισαγωγής Πειραιά, μετά από ανάλυση κινδύνου, επέλεξαν για έλεγχο εμπορευματοκιβώτιο από το Εκουαδόρ με τελικό προορισμό τον Πειραιά και δηλωμένο περιεχόμενο μπανάνες, λόγω αυξημένης πιθανότητας μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών. Κατά τον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου με ακτίνες X-RAY εντοπίστηκε στον εσωτερικό χώρο του ψυγείου, εντός του τοιχώματος του μονωτικού υλικού της οροφής, ένδειξη πιθανής ύπαρξης οργανικού υλικού. Ακολούθησε φυσικός έλεγχος από τους ελεγκτές του Γ΄ Τελωνείου, με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Η αποστολή των 100 κιλών

Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Γ’ Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, εκατόν έξι συσκευασίες που περιείχαν ναρκωτική ουσία, μεικτού βάρους περίπου εκατόν δεκαεννέα χιλιάδων και πεντακοσίων γραμμαρίων 119.500gr. Η αξία της ποσότητας ναρκωτικών που κατασχέθηκε ανέρχεται στο ποσό των 5.019.000 ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε δεν ήταν η πρώτη φορά που το αδίστακτο καρτέλ επιχειρεί να πλημμυρίσει τη χώρα μα παραισθήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες που επιχείρησε να περάσει στη χώρα ήταν τα 100 κιλά κοκαΐνης, κρυμμένα κι αυτά σε κοντέινερ από το Εκουαδόρ. Εντοπίστηκε στον Πειραιά τον Μάρτιο του 2021 από ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε και το νόμιμο φορτίο ήταν και τότε μπανάνες.

Στο ψυγείο του κοντέινερ

Τα 100 κιλά κοκαΐνης ήταν χωρισμένα σε πακέτα και είχαν τοποθετηθεί σε διπλά τοιχώματα που είχαν δημιουργηθεί μέσα στο κοντέινερ. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο το καρτέλ επιχείρησε να αποστείλει ποσότητα 45 κιλών και 594 γραμμαρίων κοκαΐνης. Αυτά εντοπίστηκαν στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, στα ψυκτικά μηχανήματα του κοντέινερ. Το εμπορευματοκιβώτιο που προερχόταν από λιμένα του Εκουαδόρ και είχε τελικό προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε από το τμήμα Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά. Τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση και κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, διενεργήθηκε ελεγχόμενη μεταφορά του από στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις