Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: Από Τουρκία σε Ελλάδα, ακόμα και με…πυροσβεστικό!
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: Από Τουρκία σε Ελλάδα, ακόμα και με…πυροσβεστικό!

Διακίνηση μεταναστών: Το πυροσβεστικό όχημα ήταν τροποποιημένο

Μέχρι και με ένα ειδικού τύπου μετασκευασμένο πυροσβεστικό όχημα (!) με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, για να διαθέτει τις ανάλογες κρύπτες, διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Εβρου, οργανωμένο κύκλωμα σκληρών διακινητών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ηταν τόσο ασφυκτικές οι κρύπτες μέσα στο πυροσβεστικό όχημα η στα άλλα δώδεκα τροποποιημένα φορτηγά που διέθετε η εγκληματική οργάνωση, που η μία από τις βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες αφορά ακριβώς τον κίνδυνο ζωής των μεταφερομένων. Οι τελευταίοι υπό τις οδηγίες του εγκεφάλου του κυκλώματος, ο οποίος εδρεύει στην Τουρκία, αναγκάζονταν να πληρώσουν από 2 έως 4.000 ευρώ για τη μεταφορά τους στη χώρα και την εν συνεχεία απόκρυψή τους σε πρόχειρα καταλύματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η ανελέητη εγκληματική οργάνωση, εξαρθρώθηκε, έπειτα από μεθοδική έρευνα  των αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Πληροφορεί η Αστυνομία ότι στον στενό πυρήνα της οργάνωσης διακινητών εμπλέκονται 11 άτομα (8 ημεδαποί – 3 αλλοδαποί) ηλικίας 23 έως 41 ετών, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι επτά.

Κίνδυνος ζωής

Σε βάρος τους,  σχηματίσθηκε δικογραφία για συγκρότηση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη μεταφορά – προώθηση παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της Χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη από τους προειρημένους, από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επιπλέον όμως πέραν των προαναφερόμενων μελών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δέκα  ακόμη ατόμων (5 ημεδαποί – 5 αλλοδαποί) – που εμπλέκονται με δευτερεύοντες ρόλους στο ίδιο παράνομο κύκλωμα.

Μέσα σε κρύπτες

Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα», αναφέρει η Αστυνομία, «η εν λόγω οργάνωση δραστηριοποιείται στην προώθηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας, τόσο με τη χρήση οχημάτων, τα οποία έχουν υποστεί τροποποιήσεις και στα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες για τη  μεταφορά των μεταναστών, όσο και με συνήθη φορτηγά με μεγάλη χωρητικότητα αλλά και με  αυτοκίνητα.

Στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι μέλος της οργάνωσης που βρίσκεται στην Τουρκία, προωθεί μη νόμιμους αλλοδαπούς στην ελληνική επικράτεια, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στο νομό Έβρου, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάζονται σε οχήματα που ενεργούν κατ’ εντολή ενός εκ των συλληφθέντων (37χρονος), με κύριο προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αλλοδαποί οδηγούνται σε προσωρινά καταλύματα – χώρους απόκρυψης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Νομού». Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος διακίνησης με τη χρησιμοποίηση οχημάτων-προπομπών, προκειμένου να ειδοποιούν οι οδηγοί για τυχόν παρουσία της Αστυνομίας.

Οι προπομποί

«Αξίζει να σημειωθεί  ότι τα οχήματα μεταφοράς, συνοδεύονται από έτερα οχήματα – προπομπούς με σκοπό την ενημέρωση για τυχόν σημεία αστυνομικών ελέγχων, ενώ για τη μεταφορά του κάθε αλλοδαπού η εγκληματική οργάνωση εισέπραττε από 2.000 έως 4.000 ευρώ. Από τη διενεργηθείσα έρευνα, προέκυψε ότι η οργάνωση από τις αρχές Αυγούστου 2022 μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2023, πραγματοποίησε συνολικά 11 περιπτώσεις διακίνησης, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 155 παράτυποι μετανάστες, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος τουλάχιστον 300.000 ευρώ».

Πέραν των συλλήψεων των 7 εμπλεκομένων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν επτά έρευνες σε οικίες και δύο  σε συνεργεία αυτοκινήτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν: 13 οχήματα, εκ των οποίων 3 Ι.Χ. φορτηγά με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη και ένα (1) όχημα ειδικού τύπου (πυροσβεστικό) με ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων, 2 συσκευές γεωεντοπισμού (GPS), το χρηματικό ποσό των 860 ευρώ και μικρο ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις