Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σκάνδαλο Κατάρ – Μετσόλα: Τρέχει να… δηλώσει τα δώρα η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Κατάρ – Μετσόλα: Τρέχει να… δηλώσει τα δώρα η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου

Σκάνδαλο Κατάρ - Μετσόλα: Η Μετσόλα «θέλει να δώσει το παράδειγμα»

Η Ρομπέρτα Μέτσολα έσπευσε να δηλώσει 142 δώρα που έλαβε κατά καιρούς από διάφορους αξιωματούχους σε ένα ειδικό μητρώο για ευρωβουλευτές, το οποίο σπάνια ενημερώνουν, σε μια κίνηση που αποκάλυψε τους περιορισμένους κανόνες διαφάνειας του Ευρωκοινοβουλίου, γράφει το Politico. Tο έκανε, ωστόσο, αφού εξέπνευσε η σχετική προθεσμία για τα 125 εξ’ αυτών. Συνεργάτες της προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο συνταράσσεται από το σκάνδαλο Qatargate , υποστηρίζουν ότι η καταχώρηση των δώρων στο μητρώο σπάζει έναν φαύλο κύκλο μυστικοπάθειας προκατόχων της Μέτσολα στο αξίωμα, ουδείς εκ των οποίων είχε αποκαλύψει δημοσίως τα εκατοντάδες δώρα που είχε λάβει από ξένους αξιωματούχους. Εκπρόσωπός της είπε ότι η προθεσμία για τους ευρωβουλευτές «εθιμικά» δεν ισχύει για τη Μέτσολα, επειδή είναι πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου καθώς και ευρωβουλευτής, αν και οι συνεργάτες δεν μπόρεσαν να επισημάνουν που ορίζεται γραπτώς η εξαίρεση αυτή.

«Αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει καταρρεύσει», σχολίασε ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ, Μισιέλ φαν Χούλτεν. «Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα σύστημα ηθικής με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα αυτό, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων».

Η Μετσόλα «θέλει να δώσει το παράδειγμα»

Η καταχώρηση των δώρων από τη Μέτσολα την περασμένη εβδομάδα έγινε σε μια ευαίσθητη στιγμή για το ευρωκοινοβούλιο, που πασχίζει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του εν μέσω αστυνομικών ερευνών για εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών στις Βρυξέλλες σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. «Όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, δεν το λαμβάνει με την ιδιότητα του ως ευρωβουλευτή, αλλά ως ευρωβουλή», δήλωσε η Μέτσολα στο Politico. Μετά την έναρξη της έρευνας για το Qatargate «το σενάριο ήταν διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαριθμήσω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά», είπε. Ο εκπρόσωπος της Μετσόλα πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο διάφανη και να δώσει το παράδειγμα και σε άλλους ευρωβουλευτές».

Για τον συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων, Τέρι Ράιντκε, η κίνηση της Μέτσολα καταδεικνύει την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ, που θα έχει την έδρα του εκτός του ευρωκοινοβουλίου. «Η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους, επομένως είναι καλό που δημοσιοποιεί τώρα τα δώρα. Νομίζω ότι δείχνει επίσης ότι χρειαζόμαστε απλώς μια πολύ καλύτερη επιβολή των κανόνων και ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στις εσωτερικές δομές ελέγχου», είπε.

blue and yellow stars flag on pole
Η λίστα των δώρων της Μετσόλα

Σύμφωνα με τη λίστα που καταχώρησε η Μέτσολα μεταξύ των δώρων που έλαβε περιλαμβάνονται: ένα χρυσό μοντέλο πύργου που έλαβε από τον Μαροκινό πολιτικό Ναάμ Μαγιάρα, ένα λευκό φόρεμα με χρυσό κέντημα από τη Φάουζια Ζαϊνάλ, πρόεδρο της Βουλής του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Βουλή, ένα βάζο από την Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Μάι Σάντου, ένα βιβλίο για την πόλη Μπριζ του Βελγίου από την επικεφαλής του Κολεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον Πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Η Μέτσολα έλαβε επίσης ως δώρα σαμπάνιες, σοκολάτες, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής». Για 125 από αυτά τα δώρα, η καταχώρησή τους στο μητρώο από τη Μέτσολα έγινε μετά τη λήξη της προθεσμίας κοινοποίησής τους βάσει των κανόνων για τους ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, τα δώρα θα πρέπει να δηλώνονται το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, από εκείνο κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου του ευρωκοινοβουλίου οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν την τάση να δηλώνουν τα δώρα τους μόνο μία φορά στο τέλος της θητείας τους, παρακάμπτοντας τη διαδικασία καταχώρησής τους στο ειδικό δημόσιο μητρώο και αντ’ αυτού ενημέρωναν απευθείας την πολιτική υπηρεσία της ευρωβουλής.

Ποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους εντός και εκτός ευρωκοινοβουλίου μετά τη συμφωνία Παντσέρι με τις αρχές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις