Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / F16 Τουρκία – ΗΠΑ: Αντίδραση και από τον Ελληνοαμερικανό Κρις Πάπας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

F16 Τουρκία – ΗΠΑ: Αντίδραση και από τον Ελληνοαμερικανό Κρις Πάπας

F16 Τουρκία - ΗΠΑ: "Θα αντιτεθώ"

Την πρόθεσή του να μπλοκάρει την πώληση F-16 ή και οποιουδήποτε άλλου αμερικανικού όπλου στην Τουρκία εξέφρασε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας, ο οποίος χαρακτήρισε, μάλιστα, αδιανόητη μια τέτοια κίνηση. «Πάνω από ένα χρόνο πριν, εξέφρασα τις ανησυχίες μου στην κυβέρνηση Μπαίντεν για το ενδεχόμενο πώλησης νέων F-16 και άλλων πολεμικών όπλων στην κυβέρνηση Ερντογάν» τόνισε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, και συνέχισε: «Έκτοτε, η συμπεριφορά της Τουρκίας και η ρητορική της έχουν απλώς αυξήσει τις ανησυχίες για οποιαδήποτε πώληση προς την Τουρκία».

Όπως υπογράμμισε ο Κρις Πάπας, η Άγκυρα όχι μόνο συνεχίζει να παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων», γνωστό ως CAATSA, αλλά απειλεί να προχωρήσει και σε νέες παραβιάσεις. «Η Τουρκία έχει επίσης καθυστερήσει αδικαιολόγητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις ρεκόρ στον ελληνικό εναέριο χώρο και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο» τονίζει ο βουλευτής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητη» την οποιαδήποτε πώληση αμερικανικών όπλων στη χώρα.

«Η πώληση δεν πρέπει να προχωρήσει, θα αντιτεθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο φτάσει ενώπιον του Κογκρέσου»

Ξεκαθάρισε δε, πως μέχρι η Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές θα συνεχίσει να εργάζεται για να αποτρέψει την παράδοση F-16 ή άλλων αμερικανικών όπλων στα χέρια του Ερντογάν. «Η πώληση δεν πρέπει να προχωρήσει, θα αντιτεθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο φτάσει ενώπιον του Κογκρέσου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρις Πάπας. Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα Wall Street Journal έγραφε χθες, Παρασκευή 13/1, ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστρώσει «διπλωματικό» σχέδιο και φέρεται να έχει ζητήσει να πουληθούν F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Μάλιστα, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα τόνιζε στο εν λόγω δημοσίευμα ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εξυπηρετήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συμφωνήσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το άρθρο της Wall Street Journal

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο για να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα, το οποίο έρχεται σε συνάρτηση με αυτό των F-16 για την Τουρκία. Και ενώ υπό άλλες συνθήκες η μία υπόθεση δεν θα είχε καμία σχέση με την άλλη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς… συνδέονται. Το άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για να πουλήσει F-16 στην Τουρκία», επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πληροφορίες που μεταφέρει και ξεκαθαρίζει πως η πιθανή συνεργασία Ουάσιγκτον και Άγκυρας είναι ξεχωριστή διαδικασία από αυτή της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

«Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

www.cnn.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις