Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγεί τη σωστή ορθογραφία
ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγεί τη σωστή ορθογραφία

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης εξηγεί τη σωστή ορθογραφία, σε ένα από τα πιο συχνά μπερδέματα στην ελληνική γλώσσα.

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης με σημερινή του ανάρτηση εξηγεί γιατί η σωστή ορθογραφία είναι αυτή με το γιώτα (ι) και όχι αυτή με το έψιλον γιώτα (ει) και ότι είναι προτιμότερο να γράφεται έτσι. Η γραφή «Θεοφάνεια» με έψιλον γιώτα «δικαιολογείται ως δήλωση της πράξης και ιδιότητας του επιθέτου θεοφανής: θεοφανής-θεοφάνεια, όπως διαφανής-διαφάνεια», τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης.

Ως εκκλησιαστική εορτή αρχικά δήλωσε τη Γέννηση του Χριστού, η οποία στην αρχαία Εκκλησία εορταζόταν μαζί με τη Βάπτιση (6 Ιανουαρίου). Tον 4ο αι. οι δύο γιορτές χωρίστηκαν και η Γέννηση μεταφέρθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, οπότε η Θεοφάνια χρησιμοποιήθηκε για τη Βάπτιση τού Χριστού (και την αντίστοιχη εορτή), επειδή σε αυτήν φανερώθηκε ο Θεός με τα τρία του πρόσωπα (η Αγία Τριάδα).

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;

H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του. H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις