Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλον Μασκ: Ελεύθερο ίντερνετ στο Ιράν κόντρα στην κρατική λογοκρισία
ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Ελεύθερο ίντερνετ στο Ιράν κόντρα στην κρατική λογοκρισία

Έλον Μασκ: Δεκάδες Iρανοί συνδέονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο με Starlink

Περίπου 100 ενεργούς συνδρομητές στο Ιράν εξυπηρετεί πλέον το Starlink, η υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της SpaceX, δήλωσε ο επικεαφαλής της εταιρείας Έλον Μασκ, τρεις μήνες αφότου έγραψε στο Twitter ότι θα ενεργοποιήσει την υπηρεσία για να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο εν μέσω διαμαρτυριών στην ισλαμική χώρα. Ειδικότερα ο Μασκ έγραψε «προσεγγίζοντας 100 Starlinks που δραστηριοποιούνται στο Ιράν».

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι θα ενεργοποιούσε το Starlink στο Ιράν ως μέρος μιας προσπάθειας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ «για την προώθηση της ελευθερίας του Διαδικτύου και της ελεύθερης ροής πληροφοριών» προς τους Ιρανούς. Η ευρυζωνική υπηρεσία που βασίζεται σε δορυφόρους θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ιρανούς να παρακάμψουν τους περιορισμούς της κυβέρνησης στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 22χρονου Mahsa Amini, τον Σεπτέμβριο, που κρατήθηκε από την αστυνομία, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Διευρύνει το δίκτυο

Η SpaceX είχε αποστείλει το αρχικό της αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission) ήδη από το 2020 ζητώντας την ανάπτυξη σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη 29.998 δορυφόρων του προγράμματος Starlink δεύτερης γενιάς. Η απάντηση ήρθε τώρα, με την οποία δίνεται η έγκριση ενός μέρους του αρχικού αιτήματος. Πιο συγκεκριμένα, η FCC άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία έως και 7.500 δορυφόρων Gen2, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά σε ύψη από 525 έως 535 χιλιόμετρα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το νέο πλέγμα των 7.500 δορυφόρων θα επιτρέψει στην SpaceX την παροχή ευρυζωνικού Internet σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και όταν βρίσκονται στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις