Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό καλάθι νοικοκυριού στην Ελλάδα σε σχέση με 6 χώρες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΛΚΑ: Πιο φθηνό καλάθι νοικοκυριού στην Ελλάδα σε σχέση με 6 χώρες

ΙΕΛΚΑ: Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα έχει το πιο φθηνό «καλάθι του νοικοκυριού» σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

Νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που έγινε το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022, αναλύει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, και τις συγκρίνει με άλλες χώρες. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει το πιο φθηνό «καλάθι του νοικοκυριού» σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα στις τιμές των σούπερ μάρκετ είναι πιο φθηνή συγκριτικά με τη Γαλλία (15%), τη Βρετανία (8%), την Ιταλία (5%) ενώ με την Πορτογαλία και την Ισπανία το καλάθι στην Ελλάδα είναι κατά 1% πιο φθηνό. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα αποτελέσματα αλλάζουν αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η Ελλάδα έχει καλύτερες τιμές στα σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει πιο φθηνό καλάθι του νοικοκυριού από τη Γαλλία σε ποσοστό 23%), από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο φθηνή στις τιμές κατά 17%, από την Ιταλία κατά 13%, την Ισπανία κατά 6% και την Πορτογαλία κατά 4%.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων, όπως αναφέρει ο ΙΕΛΚΑ, αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ ανά χώρα, καθώς γίνονται αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4%.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΦΠΑ στις τιμές στο καλάθι του νοικοκυριού

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η Ελλάδα έχει ΦΠΑ 13%. Στη Βρετανία ο ΦΠΑ είναι από 0% έως 5% και η Γαλλία έχει ΦΠΑ (10% ΚΑΙ 5,5%). Πάντως, η εικόνα από την ανάλυση της έρευνας του ΙΕΛΚΑ είναι ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν καλύτερες τιμές σε σχέση με αρκετές άλλες χώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις