Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

31

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / HIMARS Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ άλλαξαν τους πυραύλους πριν τους στείλουν στην εμπόλεμη χώρα
ΚΟΣΜΟΣ

HIMARS Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ άλλαξαν τους πυραύλους πριν τους στείλουν στην εμπόλεμη χώρα

HIMARS Ουκρανία: Πεντάγωνο και Ουκρανία αρνήθηκαν να σχολιάσουν

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε τη Δευτέρα η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τροποποίησε τη λειτουργία των συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων HIMAS προτού τα αποστείλει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν να εμποδίσει την Ουκρανία από το να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, αποτρέποντας, έτσι, την κλιμάκωση του πολέμου με τη Μόσχα. Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, πρόκειται για μια προφύλαξη που η κυβέρνηση Μπάιντεν θεώρησε απαραίτητη για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.

Από τον Ιούνιο κι έπειτα, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με 20 εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και ένα μεγάλο απόθεμα δορυφορικά καθοδηγούμενων πυραύλων με βεληνεκές σχεδόν 50 μίλια. Αυτοί οι πύραυλοι, γνωστοί ως Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, προμήθειες logistics και κέντρα διοίκησης στην ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι εκτοξευτές HIMARS έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, το οποίο έχει στόχο να τους αποτρέψει από το να γίνουν ακόμα πιο ισχυρά συστήματα πεδίου μάχης. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Πεντάγωνο έχει τροποποιήσει τους εκτοξευτές έτσι ώστε να μην μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων τακτικών πυραυλικών συστημάτων του στρατού των ΗΠΑ (ATACMS), που έχουν βεληνεκές σχεδόν 200 μίλια.

Οι ΗΠΑ παλεύουν να διατηρήσουν την ισορροπία

Οι τροποποιήσεις, τις οποίες αποκαλύπτει για πρώτη φορά η Wall Street Journal, δείχνουν το πόσο μακριά έχει φτάσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να εξισορροπήσει την υποστήριξή της στις δυνάμεις της Ουκρανίας έναντι του κινδύνου κλιμάκωσης με τη Μόσχα. Αντικατοπτρίζουν, επίσης, τις ανησυχίες μεταξύ των αξιωματούχων της διοίκησης ότι η Ουκρανία μπορεί να σταματήσει να τηρεί την υπόσχεσή της να μην χτυπήσει ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απέφυγαν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις διασφαλίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους εκτοξευτές HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ για να εκτοξεύσει πυραύλους ATACMS εάν το Κίεβο τους αποκτούσε από άλλες πηγές, όπως άλλα έθνη που έχουν αγοράσει τα όπλα από τις ΗΠΑ. Διασφαλίζουν, ακόμη, το ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα για να εκτοξεύσει άλλους τύπους πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, εάν το Κίεβο κατάφερνε με κάποιο τρόπο να τους παράγει ή να τους αποκτήσει, λένε αξιωματούχοι.

Πεντάγωνο και Ουκρανία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις τροποποιήσεις στα HIMARS

Τόσο το Πεντάγωνο όσο και ο ουκρανικός στρατός αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις τροποποιήσεις, οι οποίες σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους αφορούν το hardware και το software των συστημάτων. «Λόγω επιχειρησιακών κριτηρίων ασφάλειας, δεν σχολιάζουμε δημόσια τη διαμόρφωση των συστημάτων που παρέχονται σε συμμάχους και εταίρους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στο να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας και στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις