Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζελένσκι – δήμαρχος Κιέβου: Μια κόντρα εν μέσω πολέμου
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι – δήμαρχος Κιέβου: Μια κόντρα εν μέσω πολέμου

Ζελένσκι - δήμαρχος Κιέβου: Τι κρύβεται πίσω από τη δημόσια αντιπαράθεση

Η δημόσια κόντρα που ξέσπασε προ ημερών μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ήρθε να βάλει τέλος στη σιωπηρή ανακωχή που ίσχυε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής να περάσουν στο παρασκήνιο οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Την συμφωνία, όμως, κατήγγειλε ο Ζελένσκι, ο οποίος επέπληξε δημόσια τον Κλίτσκο, καταγγέλλοντας τις τοπικές Αρχές για αναποτελεσματικότητα που άφησε χωρίς ρεύμα επί 20 και 30 ώρες τους κατοίκους του Κιέβου μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, που προκάλεσαν μαζικές διακοπές ρεύματος σχεδόν παντού στη χώρα. Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ένα δικό του σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν σημεία στην πόλη σε καταφύγια και σιδηροδρομικούς σταθμούς που τροφοδοτούνται με ρεύμα και μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλώνοντας έτσι πως μόνο αυτά λειτουργούν και τα υπόλοιπα είναι σε άθλια κατάσταση.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι έβαλε «κακό βαθμό» στον δήμαρχο του Κιέβου

Ο Ουκρανός πρόεδρος έστειλε μάλιστα βουλευτές του κόμματός του, «Υπηρέτες του Λαού», για να ελέγξουν τα σημεία θέρμανσης. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντάβιντ Αρατσαμίγια ανέφερε ότι ελέγχθηκαν περισσότερα από 360 σημεία. Πήγαν σε σχολεία και νηπιαγωγεία κουβαλώντας τσάι και μπισκότα με δικά τους έξοδα. Ο Ντάβιντ Αρατσαμίγια είπε πάντως πως η κυβέρνηση έβαλε «κακό βαθμό» στη διοίκηση και επαίνεσε μόνο τη διοίκηση των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, επειδή έχει περιορισμένη πρόσβαση στα ΜΜΕ στην Ουκρανία χρησιμοποίησε τις επαφές του στο εξωτερικό. Μίλησε στην κυριακάτικη Bild και κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδείξουν ενότητα. Εμφανίστηκε με ένα λευκό κράνος σε ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου και δήλωσε πως «περισσότεροι από 3000 άνθρωποι εργάστηκαν μέρα και νύχτα, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν το 98% των σπιτιών στην πόλη μας τροφοδοτούνται με τηλεθέρμανση». Παραδέχθηκε όμως ότι το ένα τέταρτο των κατοίκων του Κιέβου έπρεπε να τα βγάλει πέρα ​​χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Κλίτσκο ως πιθανός πολιτικός αντίπαλος

Το πρωί της Κυριακής έγινε όμως γνωστό πως παντού στην πόλη των τριών εκατομμυρίων υπήρχε πάλι ρεύμα, νερό, θέρμανση και λειτουργούσε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του επιτέθηκαν στον Κλίτσκο. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ζελένσκι το 2019, ο Αντρέι Μποχντάν, τότε επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου, ζήτησε την παραίτηση του δήμαρχου της πρωτεύουσας, ο οποίος ασκεί καθήκοντα από το 2014.

Ο Κλίτσκο κατάφερε όμως μέσω των επαφών του με τον Αντρέι Γιερμάκ, έμπιστο του Ζελένσκι, να κρατήσει τη θέση του. Ο Γιερμάκ είναι πλέον υπεύθυνος του προεδρικού γραφείου. O Κλίτσκο ήταν συνεργάτης του προκατόχου του Ζελένσκι στο ύπατο αξίωμα της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και θεωρεί ότι ο λόγος της κόντρας του με τον Ζελένσκι είναι ότι δεν είναι μέλος της κυβέρνησής του, αναφέρει η Kyiv Independent. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Ζελένσκι θέλει να εξουδετερώσει τον Κλίτσκο ως πιθανό αντίπαλο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, αρκεί, βέβαια να έχει τελειώσει μέχρι τότε ο πόλεμος και να έχουν επιβιώσει, όπως σημειώνει η DW.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις