Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να φορτίσω σωστά το κινητό: Τι μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία
PLUS

Πώς να φορτίσω σωστά το κινητό: Τι μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία

Πώς να φορτίσω σωστά το κινητό: Η μπαταρία του κινητού χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο αφού ο τρόπος φόρτισης είναι λανθασμένος

Γιατί η μπαταρία του κινητού σου χειροτερεύει με το χρόνο; Όταν ήταν καινούργια, η μπαταρία σου σου έφτανε για να σερφάρεις όλη μέρα στο internet και πλέον δεν διαρκεί ούτε μέχρι το μεσημέρι! Συνήθως, για αυτό ευθύνεται ο τρόπος που χρησιμοποιείς το κινητό σου: οι εφαρμογές που έχεις εγκατεστημένες, όλα τα άχρηστα πράγματα που αποθηκεύεις, οι ρυθμίσεις που έχεις βάλει και οι ειδοποιήσεις που δεν σταματάνε να έρχονται. Όλα αυτά απαιτούν ενέργεια και εξαντλούν την μπαταρία σου. Για αυτό πρέπει να μάθεις πώς να φορτίζεις σωστά την μπαταρία σου, ώστε να παραμείνει αποδοτική για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η τεχνολογία μπαταρίας που χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες συσκευές, όπως smartphone, laptop, tablet κ.α. είναι ιόντων λιθίου. Η απόδοση κάθε μπαταρίας λιθίου είναι αναπόφευκτο πως θα μειωθεί με τον καιρό οπότε καλό είναι να αγοράζεις συσκευές με μεγάλες μπαταρίες οι οποίες θα αντέξουν περισσότερα χρόνια.

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι πως η απόδοση μίας μπαταρίας λιθίου μειώνεται πιο γρήγορα άμα αφήνουμε τις συσκευές μας να φορτίζουν με τις ώρες. Η αλήθεια είναι πως όλα τα σύγχρονα gadget διαθέτουν ενσωματωμένες προστασίες για την μπαταρία που μένει πολλές ώρες στη φόρτιση. Έτσι, όταν η μπαταρία φτάσει στο 100% η φόρτιση σταματά και ο φορτιστής παρέχει ελάχιστο ρεύμα ίσα ίσα για να μένει πάντα στο 100% η συσκευή σου μέχρι να το βγάλεις από την πρίζα. Θεωρητικά υπάρχει μία μεγαλύτερη φθορά στη μπαταρία αλλά η διαφορά είναι μηδαμινή. Αν φυσικά μπορείς να το αποφύγεις τότε ακόμα καλύτερα, απλά η συνεχόμενη φόρτιση για πολλές ώρες δεν θα «σκοτώσει» τη μπαταρία όπως πολλοί πιστεύουν.

Τι μπορεί να χαλάει την μπαταρία σου

Όποτε μπορείς, είναι καλό να χρησιμοποιείς τον φορτιστή που είχε μαζί του το κινητό σου, για να είσαι σίγουρη ότι έχει τις σωστές προδιαγραφές. Ή τουλάχιστον να χρησιμοποιείς ένας φορτιστή που να ξέρεις ότι ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κινητού σου. Φτηνές εναλλακτικές λύσεις από πλανόδιους ή αναξιόπιστα καταστήματα είναι καλό να τις αποφεύγεις, γιατί μπορούν να βλάψουν το κινητό σου ή ακόμα και να πάρουν φωτιά.

Ο χρυσός κανόνας είναι πάντα να διατηρείς τη μπαταρία σου ανάμεσα στο 30% και στο 90%. Φόρτισέ την μόλις πέσει κάτω από 50%, αλλά μην την αφήνεις να γεμίζει στο 100%. Όταν αφήνεις μια μπαταρία ιόντων λιθίου να φορτίζει σχεδόν στο 100%, μειώνεις το χρόνο ζωή της. Επίσης, είναι εξίσου κακό να αφήνεις την μπαταρία σου να εξαντλείται κάτω από το 20%. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν πρέπει να δουλεύουν στα όρια. Καλύτερα, να θυμάσαι ότι το όριο του 20% είναι μια ρεζέρβα για τις απαιτητικές  ημέρες. Έτσι, όποτε βλέπεις την μπαταρία σου να πλησιάζει αυτό το όριο, σημαίνει ότι πρέπει να την φορτίσεις, πριν αρχίσει το κινητό να βγάζει προειδοποίηση για χαμηλό επίπεδο μπαταρίας.

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μπαταρίας σου. Μην αφήνεις την μπαταρία σου ούτε να ζεσταθεί πολύ, αλλά ούτε και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – ειδικά όταν φορτίζει. Αν ένα κινητό ζεσταθεί πολύ, μπορεί να βλάψει την μπαταρία. Η φόρτιση του κινητού από ένα power bank, στην παραλία κάτω από τον ήλιο, είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο κινητό σου. Προσπάθησε να φορτίσεις το κινητό σου στη σκιά, σε ένα δροσερό σημείο. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρύο. Αν γυρίσεις από μια μεγάλη βόλτα έξω στο κρύο, καλύτερα να αφήσεις το κινητό σου να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις να φορτίσει.

Κράτα “ζωντανή” την μπαταρία σου

Προσπάθησε να χρησιμοποιείς πιο συχνά την επιλογή power save, η οποία μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, άρα και τον κύκλο φορτίσεων του κινητού σου. Ενεργοποίησε το Dark Mode σε κινητό και εφαρμογές, αφού το κινητό σου σβήνει τα pixels που δείχνουν μαύρο, με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Ή μείωσε την φωτεινότητα της οθόνης σου. Απενεργοποίησε τις αυτόματες ενημερώσεις στις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς συχνά και σβήσε το κινητό σου τη νύχτα ή ενεργοποίησε το Airplane mode. Πάψε να χρησιμοποιείς φτηνά ακουστικά και φορτιστές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις