Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Χαβάη: Βρυχάται το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαβάη: Βρυχάται το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου

Χαβάη:Η έκρηξη θα μπορούσε να εξελιχθεί γρήγορα, προειδοποιούν οι αρχές των ΗΠΑ

Το Mauna Loa, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, επιστρέφει με εκρήξεις στο αρχιπέλαγος της Χαβάης.Η έκρηξη ξεκίνησε τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας. «Προς το παρόν, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή κορυφής του ηφαιστείου και δεν απειλούν τους οικισμούς», ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο της κυβέρνησης των ΗΠΑ (USGS). Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, ωστόσο, προειδοποίησε πως τα στάδια της έκρηξης του Mauna Loa μπορεί να εξελιχθούν με πολύ δυναμικό τρόπο. Συνιστά μέγιστη προσοχή επομένως. Ως εκ τούτου, το επίπεδο συναγερμού έχει ενημερωθεί από συμβουλευτικό σε προειδοποιητικό.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.Το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί Χαβάης στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό και ίσως το μεγαλύτερο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει. Είναι ένα ενεργό ασπιδοηφαίστειο, με όγκο που εκτιμάται σε περίπου 75.000 χλμ.³, αν και η κορυφή του είναι 39 μ. χαμηλότερα από εκείνη του γείτονά του, του Μάουνα Κέα. Το όνομα Μάουνα Λόα σημαίνει στη Χαβαϊκή γλώσσα «Μακρύ Βουνό». Εκρήξεις λάβας από το Μάουνα Λόα είναι φτωχές σε διοξείδιο του πυριτίου και πολύ ρευστές. Οι εκρήξεις τείνουν να είναι μη-εκρηκτικές και το ηφαίστειο έχει σχετικά ήπιες πλαγιές.

Ενεργό τουλάχιστον 700.000 χρόνια

Το Μάουνα Λόα είναι πιθανώς ενεργό για τουλάχιστον 700.000 χρόνια και μπορεί να έχει ανέλθει πάνω από τη στάθμη της θάλασσας περίπου πριν από 400.000 χρόνια. Τα αρχαιότερα γνωστά πετρώματα δεν είναι μεγαλύτερα από 200.000 ετών. Το μάγμα του ηφαιστείου προέρχεται από το θερμό σημείο της Χαβάης, που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της αλυσίδας νησιών της Χαβάης για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Η αργή μετακίνηση της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού θα απομακρύνει τελικά το Μάουνα Λόα από το θερμό σημείο σε 500.000 έως ένα εκατομμύριο χρόνια από τώρα, χρονικό σημείο από το οποίο το ηφαίστειο θα γίνει σβηστό.

Εκρήξεις που κατέστρεψαν χωριά

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Μάουνα Λόα ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου του 2022 και η προηγούμενη διήρκεσε από τις 24 Μαρτίου 1984 έως τις 15 Απριλίου 1984. Δεν υπάρχουν πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου που να προκάλεσαν θανάτους, αλλά οι εκρήξεις το 1926 και το 1950 κατέστρεψαν χωριά και το Χίλο, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού έχει κτιστεί εν μέρει στην λάβα από εκρήξεις στα τα τέλη του 19ου αιώνα. Εν όψει των κινδύνων που εγκυμονεί για τα πληθυσμιακά κέντρα, το Μάουνα Λόα είναι μέρος του προγράμματος Ηφαίστεια της Δεκαετίας, το οποίο ενθαρρύνει τις μελέτες για τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια. Το Μάουνα Λόα παρακολουθείται εντατικά από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από το 1912.

Το ηφαίστειο παρακολουθείται εντατικά

Στο Μάουνα Λόα έχουν κατασκευαστεί το παρατηρητήριο του Μάουνα Λόα, το οποίο μελετά την ατμόσφαιρα, και το Ηλιακό Παρατηρήτηριο του Μάουνα Λόα, το οποίο παρατηρεί τον Ήλιο. Στα παρατηρητήρια αυτά οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι απλές καθώς το μέρος είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένο και η τροφοδοσία φαγητού και άλλων αγαθών δεν είναι εύκολη και δεδομένη. Και τα δύο παρατηρητήρια βρίσκονται κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου. Το Εθνικό Πάρκο ηφαιστείων της Χαβάης περιλαμβάνει τη κορυφή και τη νοτιοανατολική πλευρά του ηφαιστείου, και συμπεριλαμβάνει ένα ξεχωριστό ηφαίστειο, το Κιλαουέα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις