Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κιβωτός του κόσμου – εξελίξεις: 2,5 εκατ. ευρώ είχε δωρίσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κιβωτός του κόσμου – εξελίξεις: 2,5 εκατ. ευρώ είχε δωρίσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κιβωτός του κόσμου - εξελίξεις: Δωρεές συνολικού ύψους 2,425 εκατομμυρίων ευρώ έκανε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) στην Κιβωτό του Κόσμου. Εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι με όσα συμβάινουν.

Την ώρα που οι εξελίξεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου συνεχίζονται και οι έρευνες των αρχών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα οικονομικά της ΜΚΟ, το ΙΣΝ εκφράζει την θλίψη και την ανησυχία του για τις καταγγελίες κακοποίησης παιδιών και την «αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας». Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απάντησε γραπτώς σε ερώτηση του iefimerida.gr σχετικά με τις δωρεές που έχει κάνει στην Κιβωτό του Κόσμου, το 2008 και το 2012.

«Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν», σημειώνει συγκεκριμένα.

Η απάντηση του Ιδρύματος

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», όλοι μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θέλουμε να εκφράσουμε την θλίψη αλλά και την έντονη ανησυχία μας πρωτίστως για την ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής, σε βάρος παιδιών καθώς και για την αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας από μεμονωμένα άτομα.

Το ΙΣΝ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, αξιολογεί και εγκρίνει δωρεές με γνώμονα τον αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, εξετάζοντας ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας κάθε αιτούντος οργανισμού αλλά και τη δυνατότητά του να υποστηρίξει το έργο που υπόσχεται. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο δωρεές συνόλου 2,425 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν.

Είχαν ελεγχθεί οικονομικά στοιχεία

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως κατά την διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου οργανισμού, ελέγξαμε όλα τα οικονομικά αλλά και εργασιακά στοιχεία και δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ή ασυνήθιστο. Επίσης διασφαλίσαμε, όπως πράττουμε πάντα με όλους μας τους δωρεοδόχους, πως όλα τα χρηματικά ποσά δόθηκαν με πλήρη διαφάνεια καλύπτοντας ακριβείς και εγκεκριμένες δαπάνες για συγκεκριμένους λόγους με τα αντίστοιχα παραστατικά. Θεωρήσαμε τότε την συνεισφορά μας απαραίτητη, όπως και πλήθος άλλοι οργανισμοί και φορείς που στήριξαν την «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση: τη μέριμνα και την προστασία της μητέρας και του παιδιού. Με εγκράτεια αλλά και μεγάλο προβληματισμό θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει κάθε, πιθανή, αξιόποινη πράξη. Ευχόμαστε πως οι δομές του οργανισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις