Παπανδρέου – Σοσιαλιστική Διεθνής: Εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου – Σοσιαλιστική Διεθνής: Εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παπανδρέου - Σοσιαλιστική Διεθνής: Η ανάρτησή του

26.11.2022 | 22:50

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη ως Επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αφού παρέδωσε την ηγεσία στον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, μετά από 17 χρόνια, την ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μάλιστα εξελέγη «δια βοής». Σήμερα, στο συνέδριο, στο οποίο μετέχουν 132 σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο, ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη ως Επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου:

«Πάλεψα για μία νέα ηγεσία στη Σοσιαλιστική Διεθνή πιστή στις αρχές και τις αξίες τις παγκόσμιας πολιτικής μας οργάνωσης. Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έγινε να είμαι Επίτιμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και με χαρά παραδίδω την σκυτάλη στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez και την Benedicta Lasi, την πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από την Αφρική».

 Tι είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής

Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των Εργατικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων, η οποία αποτελούσε μετεξέλιξη της Β΄ Διεθνούς που υπήρχε από το 1889 και είχε σημαντική διεθνή πολιτική δράση μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής (Σ.Δ.) έχει 159 μέλη από τα οποία 102 είναι εθνικά κόμματα με καθεστώς πλήρους μέλους, 30 είναι εθνικά κόμματα με καθεστώς συμβουλευτικού μέλους, και 14 είναι εθνικά κόμματα με καθεστώς μέλους-παρατηρητή. Στη Σ.Δ. συμμετέχουν επίσης τρεις συνδεδεμένες οργανώσεις (Σοσιαλιστική Εκπαιδευτική Διεθνής, Σοσιαλιστική Διεθνής Νεολαία, Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών) και 10 ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις (όπως το Διεθνές Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). 58 από τα εθνικά κόμματα μέλη της Σ.Δ μετέχουν στην κυβέρνηση, είτε αυτόνομα, είτε ως μέλη κυβερνητικών συνασπισμών. Θεωρείται ευρωσκεπτιστικό.

Μέλη της Σ.Δ. είναι εργατικά, σοσιαλιστικά, και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο ρόλος αυτών των κομμάτων είναι αισθητός σε όλες τις ηπείρους είτε σε κυβερνητική θέση, είτε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, κόμματα μέλη της Σ.Δ. είναι στην κυβέρνηση σε 7 από τα 27 κράτη/μέλη: στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και την Ισπανία. Στα υπόλοιπα 15 κράτη/μέλη, τα κόμματα που μετέχουν στη Σ.Δ. είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο τα μέλη της Σ.Δ. έχουν αξιοσημείωτη παρουσία και συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχηματισμό σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Exit mobile version