Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τηλεφωνικές απάτες: Εξαρθρώθηκε συμμορία που εκβίαζε πολίτες
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνικές απάτες: Εξαρθρώθηκε συμμορία που εκβίαζε πολίτες

Τηλεφωνικές απάτες: Η συμμορία απέσπασε λεία άνω των 300.000 ευρώ

Εξάρθρωσαν μεγάλη συμμορία που είχε έδρα τη Βουλγαρία και σε μυστικά δωμάτια είχε εγκαταστήσει «τηλεφωνικό κέντρο» για να εκβιάζει με τηλεφωνήματα πολίτες πολλές περιοχές της χώρας μας.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Ανυπολόγιστος, ακόμη, αριθμός Ελλήνων πολιτών, έχει πέσει θύμα, όχι απλά εξαπάτησης, αλλά στυγνών εκβιασμών, από συμμορία Βούλγαρων, που κινούσαν τα νήματα της συμμορίας τους από κρυφά δωμάτια στη χώρα τους! Με βάση οργανωμένο σχέδιο, τηλεφωνούσαν σε σταθερά τηλέφωνα ανύποπτων πολιτών, με παιδιά και εγγόνια και ισχυρίζονταν ότι τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα, όχι μόνο προκάλεσαν τροχαία δυστυχήματα, αλλά και ότι έχουν πέσει και θύματα άγριου ξυλοδαρμού από τους συγγενείς των θυμάτων! Για το λόγο αυτό, αυτός που τηλεφωνούσε εμφανιζόταν σαν αξιωματικός της… Τροχαίας,  που υποσχόταν ότι, έναντι αμοιβής , θα φρόντιζε να… σώσει τον άνθρωπό τους!

Πολλοί υπέκυψαν

Έτσι, πολλοί άνθρωποι, που έτυχε να υποστούν την κατατρομοκράτηση, τον εκβιασμό και την απάτη, υπέκυψαν μέσα στην ταραχή τους και δέχθηκαν να καταβάλουν μεγάλα ποσά για να «γλιτώσουν» τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα. Καθώς οι καταγγελίες ήταν πολλές, η Ασφάλεια Πειραιά, κατάφερε να εξαρθρώσει την εγκληματική ομάδα, που προέβαινε στις απάτες και εκβιάσεις, σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, στους Νομούς Αττικής, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Ήδη, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές Αρχές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 Βουλγάρων, μελών της οργάνωσης, ενώ δύο συνεργοί τους συνελήφθησαν στο Μεταξουργείο και αντικείμενό τους ήταν η είσπραξη των «λύτρων» από του εβιαζόμενους πολίτες.

Τα «κρυφά» δωμάτια

«Η εγκληματική οργάνωση», αναφέρει η Ασφάλεια Πειραιά  «έχοντας ως έδρα δωμάτια-χώρους, σε άγνωστη πόλη της Βουλγαρίας, όπου είχαν στήσει ένα «επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο», προέβαιναν σε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα ηλικιωμένων ατόμων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών. Διαρκούσης της τηλεφωνικής επικοινωνίας, αφού τους εξαπατούσαν με διάφορους τρόπους, τους εκβίαζαν να παραδώσουν χρηματικά ποσά σε άλλα μέλη της οργάνωσης, που ανέμεναν στο σημείο. Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούσαν για να τραβήξουν την προσοχή των ηλικιωμένων θυμάτων τους και να τους προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση ήταν οι ακόλουθοι:

  • Τραυματισμός συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και άμεση ανάγκη να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
  • Επλοκή και υπαιτιότητα συγγενικού προσώπου τους σε τροχαίο ατύχημα και επικείμενη σύλληψη του, καθώς και εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών σε βάρος του από συγγενείς του θύματος».
«Αστυνομικοί», «Γιατροί» και «Εξαγριωμένοι συγγενείς»

Στη συνέχεια,  αναλύονται οι ρόλοι, που «έπαιζε» κάθε μελος του κυκλώματος: «Στην πρώτη περίπτωση το επιφορτισμένο μέλος με αυτό τον ρόλο, υποδύονταν το γιατρό που απαιτούσε την καταβολή χρημάτων για να προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση που δήθεν έχρηζε το τραυματισμένο συγγενικό τους πρόσωπο. Στη δεύτερη περίπτωση, το ανωτέρω μέλος προσποιούνταν τον αστυνομικό που ζητούσε επίμονα χρήματα για να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στο συγγενικό τους πρόσωπο που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα, αλλά και για να διαφυλάξει τη σωματική του ακεραιότητα από τους τάχα εξαγριωμένους συγγενείς του τραυματία».

Το σχέδιο δράσης

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν καταρτίσει μεθοδικό σχέδιο δράσης με συμμετοχή τουλάχιστον τριών μελών σε κάθε περίπτωση απάτης-εκβίασης, ώστε το θύμα να μην έχει περιθώριο να αντιληφθεί την εξαπάτηση. Τα μέλη της οργάνωσης που βρίσκονταν στη Βουλγαρία στρατολογούσαν τα μέλη «εισπράκτορες» μέσω παραπλανητικών αγγελιών που αναρτούσαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εντάσσοντας τους στη συνέχεια στην οργάνωση με ρόλο παραλαβής χρημάτων από τους ηλικιωμένους. Τα μέλη- «εισπράκτορες» μετά την παραλαβή των χρημάτων και χρυσαφικών, τα προωθούσαν στα μέλη της Βουλγαρίας, είτε μεταφέροντας τα οδικώς, είτε αποστέλλοντας τα μέσω λεωφορείων, κρυμμένα σε άλλα αντικείμενα. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το κύκλωμα από τις εξιχνιασμένες περιπτώσεις ανέρχεται στις 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις