Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δομή ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκη: Αναφορές και για άλλες καταγγελίες
ΕΛΛΑΔΑ

Δομή ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκη: Αναφορές και για άλλες καταγγελίες

Δομή ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκη: Τι δήλωσε δικηγόρος θύματος

Σοκ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν σε δομή φροντίδας παιδιών ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, και οι ραγδαίες εξελίξεις που προκλήθηκαν μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που κορυφώθηκαν με την παραίτηση του ΔΣ. «Η οικογένεια από την ημέρα που χάθηκε το παιδί της βιώνει μία βαριά οδύνη, ωστόσο τα βήματα που οδηγούν στην τιμωρία των δραστών, τους απαλύνει έστω και λίγο την πληγή, έχοντας βέβαια ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας», ανέφερε μιλώντας στο thesstoday ο δικηγόρος της οικογένειας του 25χρονου ΑμεΑ που φιλοξενούνταν στη δομή και πέθανε κ. Δημήτρης Γκολέμης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκολέμη, αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα προς την ηθική δικαίωση για την οικογένεια αλλά και προς το να λάμψει η αλήθεια για τον απάνθρωπο και προβληματικό τρόπο που μεταχειρίζονταν οι τρόφιμοι κι ειδικά ο Πάρης. «Θεωρώ πως αυτά τα οποία είχαμε πει εξαρχής, δηλαδή πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια σε βάρος του Πάρη, κι ότι ήταν επανειλημμένη η κακοποίησή του, επιβεβαιώνονται απολύτως μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας» σχολιάζει ο ίδιος.

Πώς άρχισαν όλα

Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μικτού κλιμακίου επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ιατρών και κοινωνικής λειτουργού, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 μετά από περιστατικό σοβαρού τραυματισμού του 25χρονου τον Νοέμβριο του και μετέπειτα θανάτου του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι ο 25χρονος προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμία μυοκαρδίου. Δεν φαινόταν να είχε ιστορικό στεφανιαίας νόσου και το ισχαιμικό επεισόδιο φέρεται να προκλήθηκε από στρεσογόνο γεγονός το οποίο βίωσε. Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2021, έναν μήνα μετά το πρώτο περιστατικό, συμβάν μεταξύ περιθαλπόμενων είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών και τη νοσηλεία του επί ένα μήνα σε ΜΕΘ. Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην δομή όπου σε δύο ημέρες απεβίωσε.

Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ τονίζεται ότι εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις.

«Έχουν έρθει στα αυτιά μας κι άλλες καταγγελίες»

«Ο δικός μου ρόλος είναι νομικός στη συγκεκριμένη υπόθεση, και με την οικογένεια του Πάρη αναφερθήκαμε μόνο σε περιστατικά που είχε βιώσει ο ίδιος από την ημέρα που βρισκόταν στη δομή, μέχρι και την τελευταία που έγιναν όσα έγιναν, και η εγκληματική ενέργεια που τον οδήγησε στον θάνατο. Έχουν έρθει στα αυτιά μας κι άλλες καταγγελίες, αλλά δεν είμαι αρμόδιος να τις εξετάσω» επισημαίνει ο κ. Γκολέμης, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως η οικογένεια περιμένει να κινηθεί ταχύτατα και η δικαιοσύνη, καθώς «πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει, έχουν δει, κι έχουν αντιμετωπίσει όλες αυτές τις απάνθρωπες καταστάσεις, ενώ εμείς τις διαβάζουμε μέσα από πορίσματα».






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις