Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μυρίζει το θερμός: Ένα κόλπο για να το καθαρίσεις
PLUS

Μυρίζει το θερμός: Ένα κόλπο για να το καθαρίσεις

Μυρίζει το θερμός: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από αυτή τη μυρωδιά

Ένα ισοθερμικό παγούρι – μπουκάλι είναι η πιο συνηθισμένη λύση για να μεταφέρεις τον καφέ σου στη δουλειά. Βολεύει επίσης και για το νερό των παιδιών στο σχολείο. Τα θερμός με το ειδικό υλικό τους, που διατηρεί τα ροφήματα μετά από ώρα κρύα ή ζεστά, εξυπηρετούν πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις. Τι γίνεται όμως όταν μυρίζει το θερμός σου άσχημα μετά από πολλές χρήσεις; Δες πως θα το καθαρίσεις αποτελεσματικά ώστε να ξεμυρίσει. Όταν ο καφές ή και το νερό μείνουν ώρες μέσα στο σφραγισμένο ισοθερμικό παγούρι, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες οσμές μετά από λίγο. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή το δοχείο παραμένει κλειστό για ώρα και δεν αερίζεται επαρκώς. Φυσικά κάτι τέτοιο επηρεάζει μετά και τη γεύση του περιεχομένου του.

Υπάρχει όμως τρόπος να απαλλαγείς από αυτή τη μυρωδιά και να καθαρίσεις σε βάθος το θερμός σου. Αυτό που θα χρειαστείς είναι ένα φλιτζανάκι του καφέ σόδα μαγειρικής, μία κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι και 1 λίτρο βραστό νερό. Αφότου σαπουνίσεις το θερμός σου με υγρό πιάτων και το ξεπλύνεις, ρίξε μέσα τη σόδα μαγειρικής και το αλάτι. Βάλε στη συνέχεια λίγο ζεστό νερό από το βραστήρα, κλείσε το καπάκι και κούνα το δοχείο, ώστε να ανακατευτεί το μείγμα και να εισχωρήσει παντού. Άνοιξε πάλι το καπάκι και άρχισε να βάζεις σταδιακά το υπόλοιπο βρασμένο νερό μέσα στο θερμός. Συνέχισε έως ότου σταματήσουν να βγαίνουν οι αφροί από τη σόδα. Στο τελευταίο βήμα ξέπλυνε το θερμός με άφθονο νερό από τη βρύση.

man bending his knees pouring thermal carafe in cup
Τι χρειάζεται να κάνεις προληπτικά:

Μετά από κάθε χρήση εννοείται ότι σαπουνίζεις το θερμός με υγρό πιάτων και ξεπλένεις με άφθονο νερό. Μια βούρτσα καθαρισμού για μπουκάλια μπορεί να βοηθήσει να το σαπουνίσεις καλά μέχρι μέσα. Στη συνέχεια αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να το αφήσεις στην άκρη με το καπάκι του ανοιχτό, ώστε με τον αέρα να στεγνώσει πλήρως εσωτερικά. Μην βιαστείς να αποθηκεύσεις το θερμός σου, αν δεν έχει φύγει κάθε ίχνος υγρασίας από μέσα, γιατί αυτό θα εντείνει το πρόβλημα με τη μυρωδιά.

Extra tip: Στα παγούρια αλουμινίου, εκτός από το κανονικό πλύσιμο και καθάρισμα, κάθε τρεις μήνες καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς μια ειδική ταμπλέτα καθαρισμού για παγούρια. Αυτές οι ειδικές ταμπλέτες καθαρίζουν και απολυμαίνουν σε βάθος την εσωτερική επίστρωση.

silver and black coffee mug on brown wooden table
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις