Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λάμπρος Μαργαρίτης καθηγητής: Το αντίο του Μιχάλη Δημητρακόπουλου
ΕΛΛΑΔΑ

Λάμπρος Μαργαρίτης καθηγητής: Το αντίο του Μιχάλη Δημητρακόπουλου

Λάμπρος Μαργαρίτης καθηγητής: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

Τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Λάμπρο Μαργαρίτη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά χθες από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, αποχαιρετά ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Στην αναγγελία του, ο κ. Δημητρακόπουλος επισημαίνει ότι «βαθιά στεναχωρημένος και συντετριμμένος σάς αναγγέλλω ότι χθες, 22/11/2023, έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Μαργαρίτης, ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, ο Δικηγόρος, ο Άνθρωπος… Οι λέξεις φτωχές, πενιχρές να περιγράψουν το επιστημονικό και ηθικό διαμέτρημά του».

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος κλείνει με το εξής μήνυμα:

«Φίλε Λάμπρο, πέτυχες το ακατόρθωτο, όλοι οι πολίτες αυτής της σπουδαίας χώρας, που έχουμε σχέση με τα νομικά και δικαστικά δρώμενα, σε αποχαιρετούμε με οδύνη, έχοντας μόνο καλές αναμνήσεις , που θα μας συντροφεύουν μέχρι τη στιγμή που θα ανταμώσουμε στο δικαστήριο της αιωνιότητας»

Ποιος ήταν ο Λάμπρος Μαργαρίτης

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε από τους κορυφαίους διαχρονικά της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά μάχες από τα δικηγορικά έδρανα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας και μετά την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσης εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Η υπηρεσιακή του εξέλιξη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ξεκίνησε το 1980 ως επιστημονικός συνεργάτης και μετέπειτα ως διδάκτορας και επιμελητής. Το 1982 άρχισε να διδάσκει ως λέκτορας και από το 1991 κατείχε τη θέση του καθηγητή. Πριν από λίγο καιρό του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή, διατηρώντας τη διδασκαλία των μεταπτυχιακών τμημάτων της Νομικής Σχολής.

Δίδασκε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστών και υπήρξε επικεφαλής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα.

Αφήνει πλούσια επιστημονική παραγωγή και λαμπρό συγγραφικό έργο (μονογραφίες, αυτοτελείς μελέτες, νομικά κείμενα ευρύτερου ποινικού περιεχομένου – απόψεις, συλλογές νόμων, παρατηρήσεις στη νομολογία κ.ά.). Μεταξύ άλλων, ήταν διευθυντής σύνταξης του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη».

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, τον Δημήτρη, που είναι δικηγόρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις