Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Με στόχο την  αυτοδυναμία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με στόχο την  αυτοδυναμία

ΝΔ: «Ό,τι υπάρχει στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχει ήδη γίνει από την κυβέρνηση, είτε έχει προγραμματιστεί να γίνει».

Την ίδια ώρα που όλοι αναζητούν την ημερομηνία των εκλογών, κάποιοι στο εσωτερικό της ΝΔ προσπαθούν να αναλύσουν τους τρόπους με τους οποίους το κόμμα θα κερδίσει όχι μόνο την πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά και την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυτοδυναμία στις εκλογές θα κριθεί στην δεύτερη αναμέτρηση και όχι στην πρώτη, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ στις πρώτες εκλογές θα είναι το «σημείο κλειδί» που θα κρίνει την αυτοδυναμία. Από τις πρώτες εκλογές «το αποτέλεσμα θα έχει διαφανεί» έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος που ανήκει σε εκείνη την ομάδα των βουλευτών που εκτιμούν ότι το βάρος θα πρέπει να «πέσει» κυρίως στην πρώτη εκλογική μάχη.

Η επιχειρηματολογία όλων όσοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα κερδηθούν στην πρώτη κάλπη έχει τρεις άξονες που αποτελούνται από συγκεκριμένους παράγοντες . Ο πρώτος εξ αυτών είναι αμιγώς «προγραμματικός», αφού όπως εκτιμούν στην ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές ελλείψεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα που προσπαθεί να παρουσιάσει και οι προγραμματικές του θέσεις έχουν ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία των πολιτών. Μάλιστα προσθέτουν σε αυτό ότι οι κυβερνητικές δράσεις και πολιτικές συχνά-πυκνά υπερκαλύπτουν οτιδήποτε διαφορετικό επιθυμεί να προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εδώ είναι χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου βουλευτή της ΝΔ, που έλεγε «ό,τι υπάρχει στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχει ήδη γίνει, είτε έχει προγραμματιστεί να γίνει».

Η διαφορά εμπιστοσύνης

Ο δεύτερος παράγοντας που στηρίζεται πολύ και στα δημοσκοπικά ευρήματα είναι η παγιωμένη μεγάλη διαφορά εμπιστοσύνης που δείχνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολίτες έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Στις ερωτήσεις περί διαχείρισης κρίσεων που εκτείνονται από την πανδημία και φθάνουν στην οικονομία (ακρίβεια, ενέργεια, ρεύμα, πληθωριστικές τάσεις) ο πρωθυπουργός χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών με την ψαλίδα απέναντι στον κ. Τσίπρα να παραμένει μεγάλη. Ακόμη και όταν η κυβέρνηση κλονίστηκε είτε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, είτε από την υπόθεση Πάτση, οι πολίτες μπορεί να έκριναν αρνητικά χειρισμούς, αλλά όχι και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σε αυτόν τον άξονα αρκετοί προσθέτουν δύο ακόμη παραμέτρους: η πρώτη είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει σε καμία χρονική στιγμή της θητείας Μητσοτάκη οποιαδήποτε πολιτική φθορά είχε η κυβέρνηση και η δεύτερη ότι ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αποτέλεσε ένα ισχυρό χαρτί στον κεντρώο ή κεντροαριστερό χώρο με αποτέλεσμα να μην φθείρεται η εικόνα του πρωθυπουργού ως ο καλύτερος διαχειριστής κρίσεων και εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου. Στην ΝΔ λοιπόν εκτιμούν ότι αυτή η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτυπωθεί στις κάλπες και μάλιστα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε είναι γνωστό και δεν νομίζουμε ότι θα αλλάξει σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες εκτός από κόμμα ψηφίζουν και πρωθυπουργό.

Θεσμικές κινήσεις

Τρίτος παράγοντας είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε απολύτως θεσμικά τόσο στην υπόθεση των υποκλοπών όσο και στην υπόθεση των εκλογών και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εκτιμάται δηλαδή ότι οι πολίτες βάζουν θετικό πρόσημο και στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν οδήγησε την χώρα σε πρόωρες εκλογές, αλλά παρέμεινε πιστός στην θέση του για το τέλος της τετραετίας. Επίσης θετικό πρόσημο μπαίνει στο γεγονός ότι δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο ενώ είχε αυτήν δυνατότητα. Με αυτά ως δεδομένα, λοιπόν, πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών η ΝΔ θα έχει ένα ποσοστό τόσο ισχυρό, που στην δεύτερη αναμέτρηση θα είναι εύκολο να το ενισχύσει και να κερδίσει την αυτοδυναμία. Ωστόσο για να είμαστε απολύτως ακριβείς και ουσιώδεις πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά είναι «σχέδια επί χάρτου», αφού στις εκλογές ο μόνος που αποφασίζει είναι ο ελληνικός λαός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις