Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κιβωτός του κόσμου καταγγελία: Έρευνα ΕΛΑΣ στη ΜΚΟ
ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του κόσμου καταγγελία: Έρευνα ΕΛΑΣ στη ΜΚΟ

Κιβωτός του κόσμου καταγγελία: Κατέθεσε ήδη ένας ενήλικας για κακοποίηση όταν ήταν 15 ετών.

Καταγγελίες που προκαλούν σοκ και ερωτήματα για την Κιβωτό του Κόσμου ερευνά το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας. Μία εκ των καταγγελιών, μάλιστα, αφορά ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida αλλά και του protothema, πρόκειται για σωρεία καταγγελιών που έγιναν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη (η καταγγελία προέκυψε από έκθεση των αρμοδίων που παρακολουθούν τα ιδρύματα) και ακολούθως διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει -πριν από λίγες ημέρες, εντός του Νοεμβρίου- προκαταρκτική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τουλάχιστον πέντε από τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, σε Αθήνα και επαρχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί σε κατάθεση παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές, ενώ έχουν γίνει και ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο σε ασέλγεια/σεξουαλική κακοποίηση αλλά και σε ξυλοδαρμούς, λεκτική κακοποίηση και κακές συνθήκες διαβίωσης σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Η έρευνα θα είναι ολική, θα αφορά τα πάντα, από τη διατροφή και τη διαχείριση του ιδρύματος έως -φυσικά- και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η καταγγελία του ανηλίκου για την Κιβωτό του Κόσμου

Μεταξύ όσων έχουν κληθεί να καταθέσουν, χθες, κατά πληροφορίες, κατέθεσε και ένα 15χρονο -την περίοδο που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκε- αγόρι. Το αγόρι αυτό περιέγραψε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από δύο άνδρες εργαζομένους στη δομή υπό την απειλή ότι αν μιλήσει θα υποστεί συνέπειες η οικογένειά του. Ο ανήλικος κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου ασελγούσαν σε βάρος του από το 2020 έως μερικούς μήνες πριν, στις αρχές του 2022.

Φέρεται, μάλιστα, να κατήγγειλε ότι δεν είναι το μόνο παιδί που έχει υποστεί τέτοια κακοποίηση από τα εν λόγω άτομα στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

two children playing on tire swing
“Έκανα καταγγελία και με απέλυσαν”

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Βολιώτης αθλητής καταδύσεων, Χρόνης Χλίτσιος προχώρησε σε καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου για περιστατικό ξυλοδαρμού τριών ανηλίκων παιδιών στη δομή της “Κιβωτού του Κόσμου”, στο Διμήνι. Την κίνησή του την είχε γνωστοποιήσει ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Υποστήριζε μάλιστα, πως όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του από τη δομή.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, “είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν”.

Η απάντηση από την “Κιβωτό του Κόσμου”

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, οι υπεύθυνοι της “Κιβωτού του Κόσμου” απάντησαν μεταξύ άλλων, ότι “Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δομής του Βόλου, τρεις ανήλικοι (έφηβοι), συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν (στις 3 Αυγούστου) από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της Δομής του Βόλου).

Δύο μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της Δομής του Βόλου, συντάχθηκε επιστολή προς την διοίκηση της Κιβωτού, διά της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι. Σημειώνεται πως κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η εν λόγω επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου το απόγευμα.”.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε παρέμβαση Εισαγγελέα, ο οποίος είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις