Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρόστιμο για την απεργία: Αντιδράσεις για νομοσχέδιο στον Καναδά
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο για την απεργία: Αντιδράσεις για νομοσχέδιο στον Καναδά

Σφοδρές αντιδράσεις για την απειλή του δικαιώματος στην απεργία

Ο πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης του Οντάριο στον Καναδά βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για νομοσχέδιο που προβλέπει πρόστιμο 2.900 δολάρια (ΗΠΑ) την ημέρα στο προσωπικό των σχολείων αν απεργήσει. Όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο του Οντάριο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη χώρα καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο αναστολής βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτό της απεργίας. Η συντηρητική κυβέρνηση του Νταγκ Φορντ κατέθεσε αυτή την εβδομάδα νομοθεσία που θα επέβαλε μονομερώς μια σύμβαση στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση η οποία προβλέπει βαριά πρόστιμα αν απεργήσουν. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των επιστατών, των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας και των εκπαιδευτικών βοηθών, οι οποίοι ζητούν αύξηση.  Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό παρενέβη στην αντιπαράθεση, επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης του Οντάριο να «αναστείλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων».

Η Καναδική Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία εκπροσωπεί 55.000 εργαζόμενους στην εκπαίδευση, ζήτησε αύξηση 11,3% για τους εργαζομένους της υποστηρίζοντας ότι η στασιμότητα της των μισθών και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν πλήξει περισσότερο τους χαμηλόμισθους. Η κυβέρνηση αντέτεινε ετήσια αύξηση 2,5% για τα χαμηλότερα εισοδήματα και αυξήσεις 1,5% για τους υπόλοιπους. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν μικρή πρόοδο ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει απεργία για σήμερα.

Εάν περάσει τελικά η αμφιλεγόμενη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και για τα συνδικάτα που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά στην ιστορία της κομητείας που το δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και να απεργούν θα αφαιρεθεί νομικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις