Κυριάκος Μητσοτάκης: Σεμνά και ταπεινά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σεμνά και ταπεινά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέχιση του κυβερνητικού έργου και προβολή αυτού, αλλά με μέτρο και χωρίς ουδείς να λησμονεί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι πολίτες.

09.10.2022 | 08:39

Η φράση αυτή συνοδεύει αρκετά χρόνια αρκετούς πρωθυπουργούς, όταν μιλάνε στην κοινοβουλευτική τους ομάδα και συνήθως όταν πλησιάζει η ώρα των εκλογών. Την φράση αυτή με άλλα λόγια -«να είμαστε μετρημένοι, η κοινωνία περνάει δύσκολα» ήταν τα ακριβή λόγια του πρωθυπουργού- χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές του. Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε «δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου -η οποία πρέπει να γίνεται- να αγνοούμε αυτήν την άλλη όψη της πραγματικότητας». Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του προς του βουλευτές του κόμματός του ανέφερε ότι «η κοινωνία περνάει δύσκολα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χειμώνα που έρχεται, οι πολίτες δεν πρέπει να αισθάνονται ότι στεκόμαστε υπερφίαλα πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

Τι ήθελε να πει, τι εννοούσε ο πρωθυπουργός και ποια στρατηγική θα αναπτύξει η ΝΔ με βάση αυτά τα δεδομένα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η ΝΔ έχει έναν μεγάλο προβληματισμό αναφορικά με τον χειμώνα που έρχεται. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν βαρύ κλιματολογικά χειμώνα, ενώ οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί προβλέπουν ίσως τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου; Ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί χρήματα μέσω επιδοτήσεων και στα καύσιμα και στην ενέργεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι πολίτες μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν και να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους μέσω της άρσης της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση.

Και έτσι να υπάρξει διαρροή ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα, όχι γιατί έχουν καλύτερες προτάσεις από την ΝΔ, αλλά γιατί έτσι θα θέλουν να εκφράσουν αγανάκτηση και θυμό προς την κυβέρνηση.

«Να μην αγνοούμε καμία πτυχή της πραγματικότητας»

Γι αυτόν τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ανέφερε ότι οι πολίτες μπορεί να εμπιστεύονται την ΝΔ, αλλά χρειάζεται και εμείς να μην αγνοούμε καμία πτυχή της πραγματικότητας, εννοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετά νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους. Το μήνυμα Μητσοτάκη προς τους βουλευτές ήταν σαφές: συνέχιση του κυβερνητικού έργου και προβολή αυτού, αλλά με μέτρο και χωρίς ουδείς να λησμονεί ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι πολίτες και η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Τα διλήμματα των εκλογών

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας μπροστά σε ένα αμιγώς κομματικό ακροατήριο αλλά απευθυνόμενος και στους πολίτες, επανέφερε τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών, που θα είναι και οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΝΔ έως τι κάλπες. Μίλησε για το δίλημμά «αν όχι εμείς, τότε ποιος» αναφερόμενος τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που διανύουν την δυσκολότερή τους φάση και δίνοντας έμφαση στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και της εξωτερικής μας πολιτικής που έχουν αλλάξει τις ισορροπίες σε σχέση με την γείτονα  υπέρ της χώρας μας (μέσω ισχυρών συμμαχιών, δημοσιοποίησης της προκλητικότητας της Τουρκίας σε επίπεδο ΕΕ και συμμαχίας του ΝΑΤΟ), αλλά και την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος που έχει φέρει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε θέση ισχύος.

Το ίδιο δίλημμα «αν όχι εμείς τότε ποιος» τίθεται και στα ζητήματα της οικονομίας με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι η οικονομία έχει μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων έχει αποδώσει καρπούς, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών και μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και μέσω των αυξήσεων στις συντάξεις και μέσω της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών.

Σταθερότητα ή αστάθεια

Και τέλος ένα ακόμη δίλημμα, αυτό της σταθερότητας και της πολιτικής αστάθειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι η πολιτική σταθερότητα στην χώρα επιτυγχάνεται μόνο μέσω της αυτοδυναμίας της ΝΔ και όχι μέσω ενός «συνονθυλεύματος» κομμάτων, που απλά θέλουν να ανέβουν στην εξουσία. Τα μηνύματα, η αλήθεια είναι, ότι είναι σαφέστατα και τώρα στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να φτάσουν με καθαρότητα και ειλικρίνεια στους παραλήπτες, δηλαδή στους πολίτες.

Exit mobile version