Χαστούκια στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαστούκια στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

«Η Τουρκία είναι μόνη, έχει απέναντί της όλη την Ευρώπη και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ»

01.10.2022 | 13:50
Του Γιώργου Αυτιά

Σκληρή απάντηση έδωσαν ΕΕ και ΗΠΑ στον Ερντογάν, να πάψει την επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας. Τον καλούν να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετική ρητορική. Όλα αυτά μετά τις νέες απειλές κατά της χώρας μας από τον Τούρκο πρόεδρο. «Η στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν θα σώσει την Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις εκείνων που μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα. Αφενός δεν θα παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικότητα.

Και αφετέρου δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε σύνοδο των προέδρων επαρχιών στην έδρα του κυβερνώντος AKP, για να προσθέσει ειρωνικά: «με αυτά απλά μπορείτε να κάνετε πατινάζ». “Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα. Πιστεύετε ότι η υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη θα σας σώσει; Δεν μπορεί να σας σώσει». Ωστόσο το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ στον Ερντογάν για την Ελλάδα ήρθε αμέσως μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο: «Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Μήνυμα Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα ψύχραιμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε: «Η Τουρκία είναι μόνη, έχει απέναντί της όλη την Ευρώπη και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις “κόκκινες γραμμές της” όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη.

Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις, να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Η Ευρώπη κατά της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα, με μια σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ», τόνισε ο Πίτερ Στάνο, συμπληρώνοντας πως αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική. Οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Χαστούκι από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ διατύπωναν σε αυστηρό ύφος: «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται! Σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών και της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται» και κάλεσε τις δύο πλευρές να λύσουν τα θέματα με διάλογο.

«Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», συμπλήρωσε. Ο Ερντογάν είναι σε δυσχερή θέση… Το ξέρει και ετοιμάζεται για τα χειρότερα γι’ αυτόν…

Έξαλλοι οι Γερμανοί

Ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία πριν από λίγες ημέρες προειδοποίησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην «ανοίξει απλώς ξανά την αγκαλιά της» στην Τουρκία σε περίπτωση του επόμενου κύματος προσφύγων. Μάλιστα χαρακτήρισε υπεύθυνο τον Τούρκο πρόεδρο για τα προσφυγικά κύματα και τον χαρακτήρισε «αρουραίο των υπονόμων».

Η Τουρκία εξοργίστηκε με το σχόλιο και κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Κουμπίκι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλγκίτς τόνισε ότι «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αντιπρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, για τον Πρόεδρό μας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας». Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι «δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του αντιπροέδρου του κοινοβουλίου».

Η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις

Στην κυβέρνηση τονίζουν: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να θέσει την Τουρκία εκτός του πολιτικού και νομικού κεκτημένου που έχουμε ζήσει μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει επιλέξει η Τουρκία να είναι παράγων αστάθειας. Παράγων όχι της λύσης, αλλά του προβλήματος στη διεθνή συγκυρία που ζούμε. Η χώρα μας έχει επαρκέστατη πολιτική ισχύ, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις διπλωματικές της επιτυχίες, από την αποδοχή των θέσεων της, από την αποδόμηση των ανυπόστατων ισχυρισμών της Τουρκίας σε όλα τα fora. Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό.

Έχουμε την αυτοπεποίθηση μιας ισχυρής χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της, τους συμμάχους της στο πλευρό της και την ικανότητα μέσα από μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά, χωρίς ούτε να τρομοκρατούμαστε, ούτε να πανικοβαλλόμαστε. Δεν μπορούμε να προσπερνάμε αδιάφορα την κλιμάκωση του παροξυσμού και των ρητορικών προκλήσεων.

“Μεγάλη απόσταση από τα λόγια μέχρι τις πράξεις”

Από την άλλη, υπάρχουν και δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα λόγια μέχρι τις πράξεις. Το καλοκαίρι κύλησε πολύ πιο ήρεμα από αυτό που φοβόμασταν όλοι. Δεύτερον, δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς ότι όπου εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή ο κ. Ερντογάν, τα μηνύματα που παίρνει είναι ότι κανείς δεν θέλει μια δεύτερη εστία έντασης μετά από τον πόλεμο που έχουμε στην Ουκρανία από τη Ρωσία και ότι ο αναθεωρητισμός και οι μέθοδοι αυτοί ασέβειας απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτοί από κανέναν στον κόσμο.

Προφανώς αυτή η παρατεταμένη προκλητική ρητορική σε βάρος της χώρας μας, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, οι ανυπόστατοι και ανιστόρητοι ισχυρισμοί, οι πρωτοφανείς απειλές κατά της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγνοήσει. Οφείλει να απαντά σωστά στον τόνο που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει. Η χώρα έχει το βάθος, την ικανότητα, τους συμμάχους και το Δίκαιο με το μέρος της, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση».

Το εθνικό μέτωπο

«Είναι αρραγές το εθνικό μέτωπο. Η χώρα μας δεν πρέπει να είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και να επιτρέψει στον εαυτό της την “πολυτέλεια” ενός εσωτερικού διχασμού, σε ό,τι αφορά αυτού του είδους τις απειλές ή τις προκλήσεις. Πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις διαφορές μας, δεν θα πέσουμε στην παγίδα που προσπαθούν να μας στήσουν από την απέναντι πλευρά. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις προκλήσεις και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της απέναντι πλευράς, έχει να κάνει πολλές φορές και με την προπαγάνδα και σε άλλα επίπεδα.

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, είναι κορυφαίο παράδειγμα αυτής της τακτικής. Οφείλουν όλοι να είναι πιο προσεκτικοί και να ζυγίζουν καλύτερα τη στάση τους, αξιολογώντας ορθότερα τις πληροφορίες. Τα γεγονότα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα καλό είναι να κάνουν ορισμένους να επαναξιολογήσουν τη στάση τους, να είναι πιο προσεκτικοί και να περιμένουν περισσότερο τα πραγματικά περιστατικά, πριν κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι απέναντι στις προκλήσεις, στις απειλές, στο casus belli, σε αυτά όλα τα απαράδεκτα που λέγονται για την ισχύ των Συνθηκών και για το Διεθνές Δίκαιο, θα υπάρξει πολιτικό κόμμα, Έλληνας πολιτικός ή πολίτης που θα διασπάσει το εθνικό μας μέτωπο».

Θωράκιση της χώρας

«Προκειμένου να αντιμετωπίσει κανείς τις απειλές, οφείλει να θωρακίσει τη χώρα διπλωματικά και αποτρεπτικά. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση με συνέπεια την τελευταία τριετία, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι τις εκλογές. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και η ισχυροποίηση της χώρας διεθνώς είναι μια συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης.

Έχει να κάνει με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα Rafale, με τις φρεγάτες, με τις Συμφωνίες που υπογράψαμε με τη Γαλλία και τις Η.Π.Α., με τη διπλωματική κινητικότητα της χώρας, αλλά και με την αυξανόμενη επιδραστική της ισχύ στο διεθνές γίγνεσθαι. Η χώρα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά έχει ανέβει πολλά επίπεδα. Είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή με καθαρή φωνή απέναντι στα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη. Είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις και αυτό αξιολογείται σωστά από τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Οποτεδήποτε ο Πρωθυπουργός έχει κληθεί να δώσει ενημέρωση σε κάποιον πολιτικό Αρχηγό ή η Κυβέρνηση σε κάποιο πολιτικό κόμμα -διά του Υπουργού Εξωτερικών- δεν έχει αρνηθεί. Στη Βουλή, επίσης ο Πρωθυπουργός έχει ενημερώσει για μείζονα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και για τις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, είναι παράγοντας σταθερότητας και υπάρχουν κοινά πεδία που οι δύο λαοί και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν μακριά από τις εντάσεις, έχοντας πάντα κατά νου ένα πράγμα. Η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Είναι κόκκινη γραμμή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, για κάθε Έλληνα πολιτικό, για κάθε Έλληνα πολίτη.

Ο Πρωθυπουργός πολιτεύεται στη βάση αρχών και αξιών. Δεν προσωποποιεί τις διαφορές. Όλα τα πεδία της πολιτικής πρέπει να έχουν αυτό τον κοινό παρονομαστή, πόσο μάλλον η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις. Δεν είναι προσωπικές οι διαφορές του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός πάντα πολιτεύεται σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, που, σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, έχουν μια ισχυρή βάση, το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες που έχουμε υπογράψει μεταξύ μας, την Ιστορία και την αυτονόητη ανάγκη ότι από την γεωγραφία είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί, να ζούμε απέναντι.

Exit mobile version